Byggryn har alltid vært en viktig del av kostholdet til familien min i Skjåk. Du har kanskje fått med deg at klimaet i Skjåk er helt spesielt fordi det nesten aldri regner der? Bortsett fra i fellesferien, ifølge min mor… Det betyr at stor vannkanoner står på jordene hele sommeren igjennom, sånn at korn og gress får det som trengs av vann. Sånn får man regulert vanningen helt perfekt, og resultatet blir utrolig flott bygg. Da jeg var liten var det sport i å komme seg fra den ene enden av jordet til den andre, uten å bli truffet av vannkanonene. På de varmeste dagene var det motsatt. Da sto vi hylende i badebukse under det iskalde brevannet som skøt ut med voldsom kraft.

Bestemor bakte brød hver eneste dag, og byggmel var selvfølgelig i deigen. Hele gryn ble bløtlagt og brukt til grøt eller i supper. Og i dag bruker jeg byggryn i min egen matlagning, bare med nye virer og smakskombinasjoner.

Vinter-vintersuppebygggrynhvitebønner
Fra Kjøttfri Mandag: Vintersuppe m. byggryn. Foto: Matias Armand Jordal

Da vi lagde kokeboka Kjøttfri Mandag, ville jeg at de heilnorske byggrynene skulle få litt ekstra oppmerskomhet fordi det er en så fantastisk kilde til det sunne (bygg inneholder masse kostfiber, B-vitamin, antioksidanter og mineraler), men også fordi den nøtteaktige smaken er så god og det metter så godt. Så i boka finnes flere oppskrifter der byggryn er en av hovedingrediensene. Helst vil jeg ha de lettkokte fra Skjåkgryn på en travel hverdag (ikke sponset), men «vanlige» byggryn kan selvfølgelig også brukes. De må koke litt lenger og gjerne bløtlegges natten over.

byggryn
Fra Kjøttfri Mandag: Byggotto med sopp og persille. Foto: Matias Armand Jordal
HØST-Byggrynspanne
Fra Kjøttfri Mandag: Byggrynspanne med rotgrønnsaker og speilegg. Verdens beste «pyttipanne». Foto: Matias Armand Jordal

Oppskriften i dag er en basisoppskrift på byggrynsrisotto, eller byggotto som det også kalles. Denne kan tilsettes alt mulig godt av ost og grønnsaker, og serveres til det meste av både kjøtt og fisk. Jeg hadde en snabb med Vossakorv igjen i fryseren, så den fikk være med på festen, sammen med de siste frosne ertene som blunket til meg fra bunnen av dypfryseren.

En byggrynsrisotto blir ikke like kremet som en laget av ris, men får istedet en herlig tekstur som gir mer å tygge på. Litt mer rakrygget, liksom.

Synes de andre rettene med byggryn så gode ut? Du kan kjøpe kokeboka Kjøttfri Mandag her.

________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

300 g lettkokt byggryn (gjerne såkalte Skjåkgryn. Nei, ikke sponset)

2 dl hvitvin (hvis du har en skvett å avse, hvis ikke tar du bare 2 dl ekstra med kraft)

8 dl glovarm kraft eller buljong (høns/kylling eller grønnsak)

50 g finrevet parmesan

2 ss smør

_________________________________________________

Stek løk og hvitløk møre og blanke i olivenolje og tilsett byggrynene. La dem få steke med et par minutter og suge til seg smakene fra gryta.

Tilsett vinen og la alkoholen fordampe. Det tar bare et minutt eller to. Hell på kraft så det står litt over grynene og skru ned platen så det småputrer. La grynene få småkoke og drikke opp kraften før du tilsetter ny runde med kraft. I motsetning til risottoris, går ikke byggryn så lett istykker eller brenner seg fast, så du kan godt ha på mer væske enn du ville gjort til vanlig risotto, og la det få stå og småkoke på egenhånd uten å røre så ofte. Hvis du bruker frosne erter sånn som jeg gjorde, kan de tilsettes gryta når siste runde med væske går oppi.

Når all væsken er kokt inn og grynene er møre, rører du inn revet parmesan og smør, og smaker til med salt og pepper.

Passer perfekt til det meste eller bare for seg selv. Prøv for eksempel å røre inn litt god blåmuggost til slutt, hvis byggrynsrisottoen skal være en rett i seg selv.

6 kommentarer på “Byggrynsrisotto

 1. Maria Mathisen

  Deilig tilbehør til stekt laks! Brukte frosne grønne erter i mot slutten som du skrev.

 2. Hei! Jeg skal prøve en av oppskriftene dine med byggryn og lurer på hvor man får kjøpt den lettkokte typen. Jeg fant den ikke på Meny. Jeg må kanskje på en helsekostbutikk? Hilsen Ingvild

  P.S Kjempebra portrett i siste nr av Mat & Vin 🙂

  • Hei Ingvid! Takk for det 🙂
   Jeg har funnet lettkokte på Meny tidligere, men det kan hende de ikke har det lenger, eller at bare noen av butikkene har det. Hør med butikksjefen i din menybutikk, så kan han/hun sikkert skaffe. Ellers kan nok helsekosten kanskje være et alternativ. Eller Jacobs, Mathallen, Gutta på Haugen, Maschmanns…? Du kan også bruke vanlige byggryn, men da må du bare legge dem i bløt over natten 🙂 Null stress. Og så og si alle har vanlige byggryn.

   • Takk for svar, Maj-Britt! Jeg kjøpte faktisk vanlig byggryn på butikken i går og la i vann. Vi hadde byggrynspanna med rotfrukter og speilegg til middag i dag. Kjempegodt! Men jeg skal fortsette jakten på de lettkokte gryna. Er ikke alltid like flink til å planlegge og da er de kjekke å ha i hus. Gleder meg til å teste ut flere av oppskriftene dine.

   • Veldig hyggelig å høre! 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: