Kjøttfri mandag Linser&bønner Vegansk Vegetar

Bakt aubergin med linser, nøtter og ost

IMG_5594

Jeg kunne spist aubergin hver dag.
Alt med denne grønnsaken blir deilig når den varmebehandles. Det er som om den har et hjerte av umami som bare ligger der inni den litt harde og utilgjengelige råe kroppen, men som sakte smelter og sprer seg utover i hele skrotten når den får varmen.

Du trenger ikke bruke nøtter her, hvis du er allergisk. Mandler og pinjekjerner kan godt erstatte disse, hvis de er vennligere. Du trenger ikke ost heller, hvis du er veganer. Men linser, løk og krydder må du ha. Hva med å toppe auberginene med sprø brødsmuler istedet for ost? Bare et vennlig forslag.

Ingredienser 2 personer:

* 2 auberginer
* 1 løk, finhakket
* 2 hvitløksfedd, finhakket
* 50 g valnøtter, grovhakket
* 200 g ferdigkokte linser (jeg brukte fra pappbeger…)
* 100 g ost, revet
* Persille eller andre friske urter som basilikum eller timian, finhakket
* 5-6 ss olivenolje

Fremgangsmåte:

Skjær auberginene i to på langs.
Snitt kjøttet med en liten skarp kniv på kryss og tvers uten å ødelegge skallet. Legg auberginene i en ildfast form. Gi dem rikelig med olivenolje, de drikker mye! Strø over salt og legg gjerne noen timiankvaster i formen også, hvis du har. Du kan også bruke en klype tørket timian.

IMG_5579

Bak auberginene i ovnen på 220 grader i 20 min, til kjøttet er mørt. Mens de baker, lager du det andre.

Stek løk og hvitløk myke og blanke i olivenolje. Hell av kraften på linsene hvis de ligger på papp eller boks.

Ta de møre aubergiene ut av ovnen (du trenger ikke skru den av. Auberginene skal snart bake 10 minutter til…), og skrap forsiktig kjøttet ut med en skje. Prøv å ikke ødelegge skallet. Ha kjøttet i pannen med løk og hvitløk. Rør inn linser, grovhakkede valnøtter, revet ost og persille. Smak til med salt og pepper.

IMG_5587

IMG_5589

IMG_5599

Ha blandingen tilbake i auberginskallene og bak 10 minutter, fremdeles på 220 grader.

Servér med en klatt gresk yoghurt, salat og godt brød. Hva med å steke noen frosne rundstykker sammen med auberginene de siste 10 minuttene?

God kjøttfri mandag!

7 kommentarer på “Bakt aubergin med linser, nøtter og ost

  1. Nam! Dette skal prøves til helgen 🙂

  2. Tor Kittilsen

    Hvis man kommer i skade for å ville skrive ut denne oppskriften, blir det 8 – ÅTTE – ark

    • Det er veldig mange sider! Og mange bilder… Det er beklagelig, men jeg kan dessverre ikke få det til annerledes, i og med at jeg er en idiot med teknologi og ikke vet hvordan man får programert inn en annen type «print-knapp». Denne bloggen er av enkleste sort i sitt oppsett, fordi jeg er en enkel person og ikke aner hvordan man skreddersyr websider. Men hvem vet? Kanskje jeg en dag får proffe sider som gir mulighet for å printe ut oppskrifter uten å sitte igjen med et helt kompendium mellom hendene? Jeg håper det!

    • Du kan stort sett velge hvor mange sider du vil skrive ut. Sjekk valgmulighetene når skriverikonet kommer opp.

  3. Denne retten ble kjøttfri mandag i går. I mangel av linser brukte jeg chili bønner. Nydelig god.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: