Linser&bønner Litt sunnere

Mine bønner er hørt!

I år er det belgfruktens år, visste du det? Det har FN bestemt. Så bra! Jeg har i grunnen hatt belgfruktens år i mange år på rad allerede, men synes det er helt prima at en av verdens mektigste organisasjoner retter lyskasteren mot kikerter, bønner, linser og erter, applauderer dem for de fantastiske råvarene de er, og gir dem et velfortent hipp-hipp-hurra.

IMG_1856

I avisen i dag kan vi også lese at nyere forskning viser at det å implementere belgfrukter i kostholdet får deg ned i vekt. Ikke så viktig for meg, men kanskje for noen andre. Du kan lese mer om dette her!

Nok om vekt. Jeg er vær. (flau vits)

Jeg elsker belgfrukter! De smaker godt, metter godt, har utallige bruksområder og er usedvanlig medgjørlige og enkle å kombinere med andre smaker og råvarer. Billige er de også. Og sunne. Og produksjonen er bedre for miljøet enn for eksempel produksjon av kjøtt. Det ække tell å tru hvor genial belgfrukten er, altså.

Hvs du er skeptisk til bønner, linser, erter og kikerter, vil jeg anbefale deg å gi dem en ny sjanse minst en gang i uka. Enten i en suppe, som tilbehør, i en salat, i gryteretter eller som hovedingrediens der du kanskje vanligvis ville brukt kjøtt. Og vet du ikke hvor du skal finne inspirasjon og hjelp, så kan du blant annet finne det i boka mi Kjøttfri mandag. Masse godt med belgfrukter der. Boka får du kjøpt her!

Her på bloggen er det også et hav av muligheter du kan ta en titt på. Særlig er jeg glad i å bruke linser i suppa, for å få bedre tekstur og substans. Hvis jeg skal lage en kjøttgryte, kutter jeg gjerne ned på mengden kjøtt, og tilsetter noen gode bønner eller kikerter til gryta sammen med kjøttet. Er du uvant med belgfrukter, er dette en fin måte å innføre dem i matlagningen din på. Snikbelgfruktifisering, kalles det 😉 Ellers er jeg glad i både linser, bønner og kikereter som tilbehør, enten som supplement i salater, som hummus eller som en helt egen tilbehørsrett.

I dag har jeg samlet alle oppskriftene mine med belgfrukter i én og samme kategori her på bloggen, så det skal være lett å finne inspirasjon til noe godt å lage med FN´s 2016-gullebarn. Kan hende har noen oppskrifter lurt seg unna, så hvis du har en favoritt med bønner, linser, erter eller kikerter, og du ikke finner den i kategorien, så la meg få vite det. Dårlig gjort å holde noen utenfor det gode selskap. Klikker du på bildet under her, så kommer du rett inn i et rom med 35 oppskrifter som har belgfrukter på råvarelista. Kos deg!

belgfrukt

%d bloggere liker dette: