Barn og mat Litt sunnere Suppe Vin

Blomkål- og søtpotetsuppe med sprø chorizo

Dette var Olivia skeptisk til. Søtpotet og blomkål i samme suppa. Ville det ikke bli vammelt? Jeg hadde også bange anelser, men de ble gjort til skamme. For fy fadderullan så godt dette ble! Nydelig, kremet konsistens og smaksbalanse. Og med sprøstekte chorizobiter og spirer med hint av sennep på toppen, var det bare å rulle inn puppen og takke seg selv for at man våget å prøve.

Jeg bestemte meg for ikke å bruke noen urter eller krydder denne gangen. Hånda strakte seg etter gurkemeien, men nei! Denne gangen skulle det bare være grønnsaker. Null problem, viste det seg.

En hvitvinskvett i glasset ble det også rom for til mor, og farmor som var innom. En hvit burgunder som sto på den smale hylla i boden sammen med andre viner kjøpt inn over tid, og i selskap med sommersandaler, solhatter, gamle fotoalbum, en ødelagt lampe og mye annet ræl. Sånn ser vinkjellerne ut i Gamlebyens to-romser. Mye av smaken sitter heldigvis i kjeften, og ikke i kjeller´n. Og definitvt ikke i r… 🙂

Chardonnay fra Bourgogne, 2013, og produsent Francois Martenot. Et ustabilt og ikke medgjørlig år for chardonnay i Burgund, har jeg fått vite. Og denne kunne med fordel fått sove noen år til blant sandaler og solhatter, tenker jeg. Men okei, sammen med suppa kom den mye bedre til sin rett. Om det lå noe nedi glasset som hintet om at den kanskje vil vokse seg bedre med åra? Gudene vet. Men foreløpig: Ren, veldig lett, frisk duft med litt honning, mye mineral og helt klart på stranden her. (Hint av aceton etterhvert..??). Utpreget mineralsk smak. Kalk, knuste skjell, østers. Hint av honning, akkurat som i duften, og denne vokser i ettersmaken. Godt. Skulle ønske den kunne by på mer av dette, men den gjør ikke det. Lett, frisk uten særlig bemerkelsesverdig struktur…ennå. Falt fort sammen etter åpning og hadde sagt helt godnatt da jeg tok et ekstra glass til nyhetene etter at farmor hadde gått hjem.

IMG_7662

Det skal sies: den passet uhorvelig godt til suppa! Av blomkål og søtpotet fikk den drahjelp. Kan du likevel ikke dy deg for å kjøpe den nå, så putt den i boden.

Ingredienser til 4 porsjoner

1 blomkålhode, delt i biter

1 søtpotet, skrelt og delt i små terninger

1 stor vanlig potet, skrelt og delt i små terninger

1 løk, hakket

2 hvitløksfedd, grovhakket

1,2 l hønseskraft eller buljong

2 gode ss smør

salt/pepper

choriszo

spirer

_________________________________________________________

Fres grønnsakene to minutter i smør. Ha i hvitløk og hell på kraft. La det koke under lokk til det er helt mørt. Det tar ca. 15–20 minutter.

Stek chorizobitene sprø i eget fett.

Tilsett smøret til suppa og kjør den superglatt med stavmikser. Gi den tid, la det surre å gå. Jo mykere, jo bedre. Smak til med salt og pepper.

Server suppa toppet med chorizo og spirer (visste du vel. Det ser du jo på bildet!)

%d bloggere liker dette: