Kake søtt

Bestemor i Skjåk sin sirupskake

Det finnes ytterst få mennesker i verden som utelukkende setter andre enn seg selv først. Jeg er dessverre ei heller en sånn person, men vet i hvertfall om én: Bestemoren min, Hanna, i Skjåk. Mild, omsorgsfull godhet på to bein. Jeg tror ganske sikkert vi er flere som har eller har hatt en sånn bestemor. Det er noe helt spesielt med den generasjonen kvinner, og hva de har gjort for sine nærmeste. Når jeg var på besøk i Skjåk hver eneste ferie opp igjennom barndommen, sto bestemor på pinne for at jeg skulle ha det bra. Hun sto opp en time tidligere for å fyre i ovnen (altså, enda tidligere enn hun pleide, hun som også skulle i fjøset å melke, og de fyrte kun med ved der i huset),  og dekket på alt som var av pålegg, brød og godsaker sånn at jeg ikke skulle klage, bortskjemt liten lort som jeg nok var. En gang, da jeg ikke ville ha brødmat til frokost, men jegergryte og potetmos (!), smalt hun saft suse meg sammen et slikt måltid før klokka slo 09.00. I hennes øyne fantes det ikke en eneste feil eller mangel ved noen av barnebarna. Jeg tror det er helt ok å ha én sånn person i livet når man er liten og svak og usikker på det meste.

Fineste bestemor Hanna døde for et par år siden, men tok heldigvis ikke med seg oppskriftene sine i grava. De lever videre i mapper og gamle notisbøker hos tanten min og mamma, og et par av dem også i Kosekokeboka.

Denne oppskriften på sirupskaku, som var min favoritt-julekake, er fra bestemor. Det fantes selvfølgelig alltid 7 slag, pluss noen til i store kakebokser i kjellern, men de fikk den kalde skulder av meg, hvis sirupskaku var å oppdrive.

Jeg håper dere vil lage denne saftige formkaken krydret med nellik, kaffe og kanel, og sende en tanke til alle som gjør mer for andre enn seg selv, om det nå er fjerne eller nære relasjoner, i bestemor Hanna´s ånd. Det synes jeg kler julebudskapet ganske så godt.

P.S: Kaken på bildet er uten rosiner fordi ikke alle barn her i husstanden liker det.

________________________________________________________

Ingredienser til én kake

2 egg

1,5 dl sukker

1,5 dl sterk kaffe

1,5 dl mørk sirup

1,5 dl smeltet smør (150 g)

1,5 ts natron

5,5 dl hvetemel

1,5 dl rosiner

1,5 ts nellik

1,5 ts kanel
__________________________________________________

Forvarm ovnen til 170 C.

Kle en brødform (10–12 cm x 30–31 cm) med bakepapir.

Pisk egg og sukker til eggedosis og bland inn kaffe, mørk sirup og smeltet smør med sleiv.

Blande de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle, og rør dem så godt sammen med de våte til en jevn røre uten klumper.

Hell røren i brødformen.

Stek midt i ovnen på 170 C, i 40– 45 min.

Kaken bør avkjøles litt før servering sånn at den får satt seg, og er nesten saftigere dagen etter hvis du oppbevarer den i en brødpose eller tett kakeboks kledd med matpapir.

%d bloggere liker dette: