Linser&bønner trykkoker Vegansk Vegetar

Sånn tilbereder du tørkede bønner og kikerter

Det kan virke som et masete prosjekt å skulle bløtlegge og koke belgfrukter når de kan kjøpes fiks ferdige på boks. Planlegging av bønner og kikerter midt i en malstrøm av hverdagslogistikk. Nå har du akkurat begynt å gjøre det de anbefaler, spise mer belgfrukter, og så kommer det nytt mas om å bløtlegge og koke og faen og hans oldemor. Er ikke dette egentlig et prosjekt forbeholdt hjemmeværende og pensjonister?

Nei.

Men hvorfor skal du ta deg bryet? Fordi det smaker mye bedre og er ganske mye billigere. Første gang jeg smakte på en kikert som jeg hadde bløtlagt og kokt selv, slo det meg at jeg kunne spist en hel skål av sånne myke, smakfulle kikerter bare med en skvis sitron, en dæsj olivenolje og et dryss salt. Det har jeg aldri hatt lyst til med kikerter fra boks. Ganske enkelt fordi smaken av dem i seg selv ikke er himla vidunderlig. Gode og greie, joda, men de hjemmekokte…Wow! Prøv å lage hummus med hjemmekokte kikerter og server det til familie og venner. Du får garantert tilbakemeldinger om at det er den beste hummusen de har smakt, og hva er trikset, kan du avsløre det?

Når du først setter deg selv i sving med dette, kan du koke en hel haug og fryse ned til senere bruk. Du kan fryse ned belgfrukter som bare er bløtlagte og skal kokes i kraft eller som del av en gryte eller suppe senere. Eller du kan fryse ned bløtlagte, ferdigkokte og møre belgfrukter som lett tines opp og kan brukes i salater, hummus eller raske retter.

Her skal dere få noen helt grunnleggende punkter for bløtlegging og koking av bønner og kikerter.

  • Bløtlegg belgfruktene minst 10-12 timer.
  • Skift vannet 1-3 ganger. Da reduserer du sjansen for luft og opptøyer i magen. Det som skaper uro kastes nemlig ut med vannet som skiftes. Nei, det er ikke overtro, det er kjemi.
  • Belgfruktene dobler seg (sånn cirka) i størrelse. Det betyr at du får mer for penga med de tørkede når du sammenligner kiloprisen med de på boks.
  • 2 dl tørkede kikerter/bønner gir ca 5 dl bløtlagte.
  • Kok belgfruktene i godt med saltet vann. Du kan bruke både trykkoker og vanlig gryte.
  • Koketid i trykkoker = Ca 15 minutter (+ noen minutter til utligning av trykk)
  • Koketid i vanlig gryte = 30-60 minutter.
  • Hvor lenge belgfruktene ble bløtlagt, og hvor dehydrerte eller gamle de er, spiller inn på koketiden.
  • Hell av kokevannet og klapp deg selv på skulderen for å ha gitt deg og dine mulighten til å smake de beste belgfruktene som finnes.

Så er det bare å porsjonere bønnene og kikertene i poser eller bokser, og legge dem i fryseren til senere bruk. Du kan for eksempel bruke en tom kikertboks fra ditt tidligere liv til å måle opp med. Da vet du at porsjonsposene i fryseren inneholder akkurat én boks, når en oppskrift sier at det er det du skal bruke.

Lykke til og velkommen i klubben!

TIPS: På Instagramkontoen min @spiselandslaget finner du en film/reel hvor jeg viser alt dette.