Kjøtt kosemat trykkoker

Så lett lager du svineknoke i trykkoker

Like sikkert som at matbutikkene stabler sine første pepperkakebokser midt i butikken i midten av oktober, er det at jeg misjonerer for at alle burde ønske seg trykkoker til jul.

Jeg gikk i en stor bue utenom nevnte pepperkaker på butikken, men treiv til meg en røkt svineknoke som fikk bli med hjem og skape lykke sammen med potetmos, stuede rotgrønnsaker og sennep. Også et glass enkel bayer på siden.

Å lage knoke, skank, bog, høyrygg, bringe, fårikålkjøtt, hel kylling, frossen høne og andre seige kjøttstykker, blir ofte forbeholdt helgene fordi det kan være tidkrevende. Det samme gjelder tørkede belgfrukter. Men med en trykkoker kan du faktisk halvvere koketiden (sparer strøm og tid, vettu), og dessuten bevare flere av smakene og næringstoffene i maten. Det er en økonomisk og kulinarisk vinn-vinn situasjon, og jeg har vanskelig for å tilgi folk som har sous vide og air fryer, men aldri har gitt trykkokeren en sjanse. Den kan oppbevares med alle de andre grytene dine og tar ikke stor plass. Hele mitt kjøkken er 4 kvm. Det sier sitt. Jeg har skrevet mer om trykkokerens frelse her: Trykkoker, jeg elsker deg!

Forrige helg lagde jeg en høne i trykkokeren min, og den ga først en hønsefrikassémiddag for seks mennesker en sløv søndagskveld, før den ga rester av samme frikassé spedt ut med flere rotgrønnsaker til to personer mandag kveld, og deretter ga nok kraft til en spenstig krydret rød thaicurry med grønnsaker og fisk på tirsdag. Ja, jeg brukte hønsekraft i en fiskegryte. Hvorfor ikke? Smakene var himmelske, dype og rike.

Jeg tenkte at dere her skulle få en helt grunnleggende oppskrift på røkt svineknoke tilberedet i trykkoker. Servert med potetmos og grønnsakene som ble trøkka sammen med grisen, bare delt i biter og svøpt i en deilig hvit saus før severing. Kjempeenkel høstmat med et nostalgisk sus i flesket.

PSSST! På kjøpet får dere min aller enkleste måte å lage hvit saus på når jeg ikke gidder å lage oppbakning.

______________________________

Ingredienser 3-4 porsjoner

1,4 kg røkt svineknoke

2 store tykke gulrøtter

Ca 500 g kålrot

Ca 200 g sellerirot

1 liten purre

2 laurbærblad

10-12 hele sorte pepperkorn

Saus til grønnsaksstuing:

2 toppede ss hvetemel

4 dl melk

1-2 dl kraft fra knoken

Salt/pepper/muskatnøtt

_________________________________

Skrell alle rotgrønnsakene og vask purren godt.

Del gulrøttene i 2-3 grove biter hver. Skjær kålrot og sellerirot i tykke skiver. Skjær purren i tykke skiver også. Det er viktig at rotgrønnsakene beholder en viss størrelse, for de skal koke sammen med kjøttet og deretter brukes i stuingen med hvit saus. Det må gjerne bli helt myke, men de skal ikke bli mos.

Legg svineknoken i gryta og fordel grønnsakene rundt omkring med laurbærblad og pepperkorn. Hell på vann til det dekker nesten helt. Min trykkoker er ca 5-6 liter og har et eget merke for max mengde (se bilde øverst i innlegget).

Så er det bare å skru på lokket, sette gryta på maks og skru ned igjen når riktig trykk er oppnådd. Her må du følgde instruksjonene som følger din trykkoker.

Hvit saus i ekspressfart: Ha mel og melk i en tett beholder med lokk. Rist til du har en klumpfri væske, og hell denne i en gryte. Kok opp med salt, pepper og muskatnøtt og la det koke under ommrøring med visp i minimum 5 minutter for å fjerne den rå melsmaken. Sausen skal være ekstra tykk, for du skal spe med kokekraft fra kjøttet etterpå.

Etter 1,5 time under trykk er kjøttet mørt, så da er det bare å utligne trykket, fiske ut kjøtt og grønnsaker, og legge dem separat. Grønnsakene deler jeg i litt mindre biter og vender forsiktig inn i den hvite sausen som jeg har spedd med 1-2 dl av den nydelige kokekraften.

Skjær kjøttet fra benet og server det med grønnsakstuing, potetmos, sterk sennep, og øl i glasset.


Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese