Bærekraft Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere trykkoker Vegansk Vegetar

Trykkoker, jeg elsker deg! Og linsecurry på null komma svisj

Trøkka stemning på mitt kjøkken fra nå av. For trykkokeren er i hus, sponset av min mor, kamuflert som julepresang. Og livet blir aldri det samme. Drit i yoga, meditasjon, trening, sex, rus, alt. Lykken ligger under et potte tett lokk og trøkker maten ferdig før du rekker å si færdi! Jeg vet hva du tenker: Åh, jeg skulle ønske jeg også hadde trykkoker. Eller: Åh, jeg burde snart finne mot nok til å bruke den jeg fikk for fem år siden.

Ta det helt med ro. Du blir ikke sprengt i filler. Ja, for det var vel det du var redd for, og derfor du ikke engang har pakket din egen trykkoker ut av gaveesken der øverst i skapet som ingen normale mennesker når opp i uten stige? Men det går bra. Du skal få en hånd å holde i. Det finnes modige matbloggere som tråkker opp trykkokerstien for deg, så du ikke behøver å gråte og bevre av angst første gang du skal koke poteter på 2 minutter i stedet for 30.

En person jeg vil anbefale varmt, som har endeløs erfaring og intens nerdete interesse av trykkoking (samt mye annet), er Hobbykokken. Der finner du alt du lurer på av det tekniske og skumle som jeg ikke gidder å forklare i detalj her, fordi jeg er sulten og vil skyndte meg å lage mat.

Men en kjapp innføring, og helhjertet reklame uten å ha fått ei krone for det, skal du få.

En trykkoker tilbereder maten under trykk (nei jasså), og da går det faderlig fort. Lokket har en låsemekanisme, samt gummilist inni lokket som isolerer og gjør at det blir helt tett. Så bygges det opp et trykk der inne når varmen stiger. Det betyr at du kan lage middagsmaten lysår raskere enn før, og at du for eksempel kan lage typisk helgemat på hverdager. Da tenker jeg spesielt på retter der du vil ha ingredienser, stykningsdeler og kjøtt som ellers tar timer å få mørt. I en trykkoker tar det som regel minutter. Belgfrukter også! Altså de tørre, ikke de fra boks. Og det igjen betyr at du kan spare penger, siden tørre belgfrukter og de seigeste stykningsdelene på dyr koster mindre enn ferdigkokte bønner/linser på boks, og filet. For ikke å snakke om kraftkoking, koking av høne, damping av kålrot, pinnekjøtt, pulled hva-som-helst…kokte poteter, som sagt. Hvor deilig er det ikke å lage en pasta bolognese (ragû) med høyrygg eller bog, i stedet for feit simpel kjøttdeig eller døll karbonadedeig? Med trykkoker er dette mulig på en onsdag etter jobb. Eller svineknoke. Lammeskank…! Kyllinglår på bein. Skiver av selleri som først trykkokes/dampes (det finnes damprist til trykkokere), og deretter stekes i bruna smør og blir veggisbiffer med noe digg tilbehør.

Har du en fattig student i din krets? Gi vedkommende en trykkoker. Perfekt til studentkollektivet! Med mindre de lager mat i den på nachspiel, som i verste fall kan skape triste overskrifter i riksdekkende medier og en kjedelig rengjøringsjobb dagen derpå.

Og så: Å tilberede mat i trykkoker er akkurat bittelitt sunnere, fordi alle næringsstoffer bevares bedre i maten når de holdes på plass i en tett gryte. det er forsvinnende lite som unnslipper. Også sparer du strøm! Koke kjøtt i 10-20 minutter versus 3 timer….det sier seg selv: Trykkoker er et miljøvennlig valg også.

I første bloggpost her, blir det veggis med gule splitterter/linser i en curry med masse grønnsaker. Du kan selvfølgelig lage den i vanlig gryte også, men da legger du til 20–30 minutter på koketiden.

Helt til slutt: Trykkokere varierer noe i hvordan de brukes, og det er viktig at du leser bruksanvisningen til akkurat din trykkoker nøye. Min er av merket Funktion, og 6 liter. Bruksanvisningen til denne var rett og slett begredelig dårlig forklart og forvirrende, men jeg fant en merkelig tysk film på youtube som ga ok svar på mine spørsmål.

Jeg har også en liten filmsnutt på Instagram med denne linsegryta. Sjekk min historie eller høydepunkter.

Lykke til!

_______________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

225 g gule eller røde linser

1 løk, finhakket

3 hvitløksfedd, finhakket

1 ts karripulver

1/4 ts gurkemeie

1 ts cumin

1 ts koriander

100 g tomat

2 ss korianderstilker, finhakket

1 paprika, i små terninger

3 gulrøtter, i terninger

2 dl kokosmelk

6 dl buljong eller vann

2 store never spinat

Salt/pepper/ evt. chili

___________________________________________________________

Skyll linsene godt og sjekk at det ikke finnes små steiner blant dem. Det kan skje. Dyr tannlegeregning…

Fres løk og hvitløk i litt olje til de er blanke. Ha gjerne med chili etter eget ønske, så sterkt du foretrekker. Tilsett det tørre krydderet og fres det et minutt. Ha resten av ingrediensene i gryta, bortsett fra spinaten. Spinaten skal bare falle sammen i gryta etter at det hele er kokt ferdig, like før servering. Hvis den kokes under trykk mister den grønnfargen og blir brun.

Smak til med salt, pepper og skru på lokket. Sett på høyeste trykk og ha på høy varme på plata. Når gryta di indikerer at trykket er på plass (min har en rød ventil som popper ut), skrur du ned plata til lav varme og lar det stå 3–4 minutter. Trekk så gryta av plata og la den stå 3–4 minutter til før du slipper ut trykket. Her må du følge instruksjoner på din egen trykkoker.

Når trykket er sluppet ut er det bare å ta av lokket, røre inn spinaten til den faller sammen, kjenne duften og smake til med salt og pepper en siste gang før servering.

Server med en klatt yoghurt naturell og friske korianderblader.

%d bloggere liker dette: