I 1970 gikk komedien En pike i suppen (There’s a Girl in My Soup) på kino, med Goldie Hawn og Peter Sellers i hovedrollene. Den lo man nok godt av da, men nå i 2019 er det en gubbe i røra som får meg til å fnise. For ordet gubbröra sender assosiasjonene mine rakt tilbake til tarvelige Tinder, der jeg snuste rundt i tre uker mot slutten av 2018, før jeg løp skrikende ut igjen, slettet alle spor og googlet «klosterlivets gleder» flere kvelder på rad.

Gubberøre, ja. På duggete glass med løst lokk, etikett med upålitelig varedeklarasjon og utydelig datomerking.

Datteren min på 14 er forøvrig sjokkert over hvor tjukke i huet vi voksne er når det kommer til Tinder, eller generelt det å bli venn med folk man ikke egentlig kjenner på sosiale medier. Som hun sa, ganske strengt: «Herregud, det der lærte vi allerede i andre klasse på barneskolen; Ikke bli venn med ukjente personer på nettet. Og ikke møt noen du ikke kjenner i den virkelige verden, uten å ta med en venn.»

Det kommer til å gå bra for min datter på 14. Jeg bare vet det. Og så vil jeg tilføye at man sikkert kan finne gull på Tinder, hvis man har lupe. Men jeg har ikke engang justert styrken på lesebrillene mine på fire år, så for meg er det ikke nubbesjans.

Men altså, den svenske klassiske deiligheten gubbröra, den koster ikke mer enn den smaker. Her får du igjen fet fisk som pålegg på en lekker måte. Ansjos i krydderlake er bare godt fra topp til tå, og hva er vel galt med egg, potet, rødløk, rømme og dill? Ingen verdens ting er galt med dem, så lykken er ikke langt unna et knekkebrød nær deg.

TIPS: Nå som jula er over, se etter de store boksene med juleansjos på tilbud på super´n. Der har du ansjos i bøtter og spann, bokstavelig talt. 

__________________________________________________

Ingredienser til 4–6 porsjoner

100 g ansjos

4 kokte poteter

2 hardkokte egg

1 dl rømme

2 ss majones

1/2 finhakket rødløk

1 neve (liten potte) finhakket dill

__________________________________________________

Hell laken av ansjosen. Del kokte poteteter og hardkokte egg i små terninger. Finhakk rødløken. Bland sammen rømme, majones og dill. Rør inn øvrige ingredienser og smak til med salt og masse grovkvernet pepper.

Spis på brødskiva eller knekkebrød, eller server som appetittvekker på flatbrød, for eksempel. Smaker godt i lompe/lefse også.

%d bloggere liker dette: