Frokost Litt sunnere Småretter og forretter Vegetar

Müslibar, en venn i nøden

Hvordan har du det når blodsukkeret faller som en stein? Kyler du innpå en pølse eller sjokolade før du akkurat ikke dreper noen? Grabber du til deg en bunke søte kjeks? Rett opp, og rett ned igjen. Man skal ikke skryte for mye av seg selv, det kan gjør andre folk uvel. Men jeg må likevel si at når det kommer til de såkalte mellommåltidene, er jeg blitt mye klokere med åra. Også har jeg lært dette: Ikke diskutere, ikke ta viktige beslutninger, eller gruble, eller føle eller vurdere noe som helst når blodsukkeret er lavt. Kan få katastrofale følger. For når jeg er sulten, så er jeg et rovdyr uten nåde. Jeg hadde glætt spist charter-Svein i «Kjendis-Farmen», for å si det sånn. Hvis det ble prekært og en manager ikke kunne smugle inn pizza til meg.

Det betyr at jeg gjennom livets løp, i desperate øyeblikk, har spist mye kjapp skit. Når sulten herjet og jeg var midt mellom to steder. Har ikke alltid valgt vettugt jeg heller, nei. Og nå bryr jeg meg altså om sunnhet? Dama bak Kosekokeboka, og med dobbelt-lag-smør-på-skiva-holdningen. Selvfølgelig bryr jeg meg om sunnhet. Og balanse. Det har jeg alltid gjort. For selv om jeg mener vi skal kose vårs mens vi lever, så er det lite kos å få en livsstilssykdom når man er skarve 60, som følge av begredelig kosthold, og så måtte bale med kroniske plager to tiår til før man endelig setter fra seg tøflene. Bedre med balanse og litt snusfornuft etter fylte førr, tenker jeg da. Og et jevnt, stabilt blodsukker er en fin måte å bli bittelitt sunnere på, i første omgang.

IMG_4783

Og her kommer disse digge, sunne og svært mettende müslibarene inn. De er enkle å lage, enkle å ha med seg i veska/skolesekken/tursekken, enkle å spise og enkle å elske. Ikke fulle av sukker eller annet rart, som mange tilsvarende müslibarer du får kjøpt i butikk og kiosk, bare rene gode råvarer du kan uttale navnet på, og som du lett får tak i eller allerede har i kjøkkenskapet hjemme. Søtet med honning, eplejuice og svisker. Null nøtter.

Det er bare å gratulere! Tusen takk, vær så god.

________________________________________________________________________

Ingredienser til 16 biter

4 dl eplejuice

4 ss flytende honning

3 ss olivenolje

300 g store havregryn

1 dl sesamfrø

1/2 dl linfrø

1/2 dl solsikkekjerner

2 dl svisker, skåret i små biter (evt tørkede tranebær eller rosiner)

1 ts kanel

en klype salt

_________________________________________________________________________

Kok opp eplejuice, honning og olje i en gryte. Tilsett alle andre ingredienser og bland godt sammen. Skru ned varmen og la det surre under omrøring til du har en tjukk, seig masse.

Kle en brødform med bakepapir og hell massen i formen. Klem den godt nedi og gi den en jevn overflate med sleiv eller slikkepott. La det hele stå på kjøkkenbenken til det har blitt kaldt og fast i formen.

Skjær i 16 biter og oppbevar kaldt i en tett boks.

Tips: Hvis du vil ha ekstra smak på sesamfrøene, så rist dem et par minutter i tørr panne først.

2 kommentarer på “Müslibar, en venn i nøden

  1. frokenmiks

    Endelig en fornuftig oppskrift på noe sånt! Uten masse sukker og smør og greier. Skal jammen meg lage disse i morgen den dag. Hurra og takk!

    • Tusen takk for hyggelig melding 🙂 Og det ble sent svar, men denne innboksen hadde slått krøll på seg, så her var det mye ulest. Håper müslibarene smakte 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: