Bærekraft Kjøtt kosemat Linser&bønner trykkoker

Trykk-knoke med grønnsaker og gule erter

Så fikk trykkammeret kjørt seg igjen, og denne gangen på noen skikkelige søndagsgreier: Svineknoke med gule erter. Vintermat, virkelig. Og hva skjedde med tiden? Den ble skåret ned til en tredjedel, sånn cirka, av hva en slik rett vanligvis tar å lage. Kanskje trykkokeren kan brukes som tidsmaskin? Herregud, kanskje det er dét den egentlig er!

Det er lov å fantasere.

Etter noen google-runder var jeg litt nervøs for å koke erter i trykkokeren, siden det lett kan skumme en del når man koker visse typer med belgfrukter, og fordi det tynne skallet på ertene som løsner underveis i verste fall kan tette igjen sikkerhetsventilen. Den bør ikke klogges til, for å si det sånn. Men det skummet slett ikke, og jeg vil anta det er fordi jeg kokte ertene i krafta som hadde en god del fett fra den ferdigkokte knoka. Fett legger en demper på skum når du koker belgfrukter, og derfor er det lurt å ha i en skvett olivenolje hvis du koker i vann.

Jeg har ikke hatt potet sammen med kjøtt og grønnsaker her, men du kan godt variere hva du velger å gi knoka selskap med, bare mengden er sånn nogenlunde det samme som i oppskriften under.

Og så: Hvis kjøtt eller grønnsaker ikke er kokt mørt etter mine tidsanvisninger, så har du antageligvis ikke fått nok trykk i gryta di. Kanskje har du skrudd plata for langt ned så varmen sank for drastisk? Da er det bare å gi det en liten ekstrarunde til. Null stress.

_______________________________________________________________

Ingredienser 4–6 personer

Ca 1 kg svineknoke (jeg brukte røkt og saltet)

200 g tørkede gule erter

240 g gulrot (4 stk)

400 g kålrot

1 purre

1,5 l vann

2 laurbærblad

1 klype tørket timian

1/2 ts hele pepperkorn

_______________________________________________________

Legg erter og svineknoke i bløt hver for seg over natten. Knoka bør ha godt med kaldt vann å svømme i.

Ha knoka i trykkokeren sammen med laurbærblad, pepperkorn og timian og alt vannet. Skru til lokket, sett bryteren på fullt trøkk og skru plata på full guffe. Når trykket er på plass i gryta (det varierer fra gryte til gryte hvordan dette indikeres), skrur du ned plata til det halve, og lar det stå i ganske nøyaktig én time under maks trykk. I vanlig gryte tar det minst tre timer…

Skjær grønnsakene i like store terninger, og purren i tykke skiver.

La trykket utligne fra gryta etter at timen til knoka har gått, og ta den opp fra den vidunderlige kraften som er blitt skapt der inne. Kjøttet skal lett kunne rives av beinet med gaffel, så nå er det bare å rense kjøttet fra beinet, skjære i mindre biter og sette til side. Jeg sparer ikke på skinnet.

Ha ertene oppi kraften i gryta og kok på lavt trykk i 5 minutter. Utlign trykket og tilsett grønnsakene. Kok under lavt trykk ytterligere 5 minutter. Utlign trykket, ta av lokket og tilsett ferdigrenset knoke skåret i mindre biter. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Server med flatbrød og godt smør, og kanskje en god potetmos?

%d bloggere liker dette: