Litt sunnere Skalldyr

Blåskjell med thai-twist

Noe av det billigste og beste som finnes i alt saltvannet som omgir Norges land, er blåskjell. Hvis du tilbereder dem selv, vel og merke.

Enten kan du kjøpe 1 kilo for 29 kroner på super´n (jeg kjøpte på Smart-club, men har sett dem til den prisen andre steder også), eller så kan du sanke dem selv i en fjord eller et hav nær der du er. Hvis du er redd for å dø selv eller drepe noen andre, bør du kanskje før du legger i vei med dykkemaske og friskt mot ringe Mattilsynets blåskjelltelefon: 820 33 333. Der kan de fortelle deg om blåskjellene i ditt område er venn eller fiende. Så slipper du plutselig å befinne deg midt i et Miss Marple-mysterium med deg som hovedmistenkt, når svigers segner om blålilla i ansiktet og med akutt sprutdiaré, mens hun river blåskjellgryta med seg i fallet midt under et hyggelig familiemåltid på hytta på Hvasser…

Det finnes uendelige muligheter for smakstilsetning av blåskjellkraften, så slipp fantasien løs! Personlig er jeg svak for den varianten jeg har fått på ferie i Thailand og som jeg vil dele med dere her.

Dette med prisen på blåskjell henger jeg meg opp i fordi det slår meg som fullstendig absurd at restauranter og caféer i Norge priser sine dampede blåskjell som om dette var sjeldne og eksklusive havfrukter. Det er de nemlig ikke. I Kroatia – «vårt» feriested ved Middelhavet, der blåskjell er like lett tilgjengelig som her hjemme i fjordlandet – er for eksempel blåskjellene ansett som de simpleste av de simple skjell man kan spise. Kroatiske restauranteiere ville ledd seg ihjel hvis de så hva folk her er villige til å punge med ut for en porsjon av denne lett tilgjengelige havfrukten. Det er litt som med ruccola: Ruccola er ugress! Riktignok er det velsmakende ugress, men noen har klart å få oss til å tro at det må magi og overnaturlige evner til for å få tak i den, og så lar vi oss forføre av det flotte navnet. Ruccola! Oh, ruccola! Ja ja, bla-bla…ugress! Ikke vanskelig å odle frem og anskaffe i det hele tatt. Samme gjelder for blåskjell. Så kast deg over dem, gjør dem til dine og gi dem en thai-massasje de sent vil glemme 🙂

Du trenger, til 2 personer:

1 kg blåskjell

1 dl hvitvin (kan droppes)

1 boks kokosmelk

1 bit ingefær eller galangal (4 cm), i skiver

2 stilker sitrongress, i grove biter

8-10 limeblader, snittet i grove biter

1 liten neve frisk koriander

2 ss thai fiskesaus

En skvis lime

Og en frisk chilli hvis du har, grovhakket (jeg hadde dessverre ikke det denne gangen)

Vask blåskjellene godt og skrubb vekk skjegg hvis de har det. Gi hver enkelt av skjellene et dunk i benkeplaten. Lukker den seg eller forblir måpende? Hvis den måper uavbrutt betyr det at den er død. Kast den!

I en stor gryte har du alle ingredienser, minus blåskjellene. La det koke noen minutter uten lokk sånn at kokosmelken tar til seg deilig smak av sitrongress, limeblader, koriander og ingeær/galangal, og alkoholen i hvitvinen fordamper.

Så lemper du blåskjellene oppi gryta, smeller på et lokk og lar det stå der og trekke/småkoke i et par minutter til alle skjellene har åpnet seg og smiler når du titter nedi til dem. De som ikke smiler til deg med åpen blåskjellmunn er dessverre døde og må kastes.

Fordel blåskjellene i dype tallerkener, og husk å legge ved en skje så du får slurpet i deg den gode suppa i bunnen til slutt. Le godt for deg selv når du tenker på at utesteder på Aker Brygge i Oslo tar mellom 150,- og 200,- for tilsvarende rett. Moa-ha-ha-ha!!!!!!!

8 kommentarer på “Blåskjell med thai-twist

 1. Høres herlig ut og en fin variasjon til de tradisjonelle blåskjellrettene. Dette skal jeg prøve! Takk for oppskriften 🙂

  • Bare hyggelig! Når man ser hva du har tilgang til der ute på fjorden, er jo skjellene nesten best naturell uansett. Nam-nam 🙂 Men gøy med variasjon også!

 2. Det ser deilig ut! 🙂
  Rimelig og godt, og en haug med variasjonsmuligheter.

  • Jupp! Noen synes kanskje jeg i denne bloggen henger meg vel mye opp i prisen på ting, men litt av misjonen min er å få flest mulig til å lage den type mat hjemme som de ellers bare ville spist på restaurant og betalt for i dyre dommer «once in a blue moon».

 3. Ah, ser vidunderlig ut, digger blåskjell! Fantastisk lesning som vanlig, fniste godt da leg leste om et potensielt Miss Marple mysterium på Hvasser, skulle tatt seg ut!:D Så flotte bilder du har, må bare spørre om du kun bruker naturlig lyssetting for å få bildene så lyse og fine?

  • He-he, Miss Marple hører hjemme på Hvasser en sensommerkveld:) Om bildene: Ja, jeg bruker bare naturlig lys, men jeg overeksponerer alltid bittelitt når bildene tas, og så gir jeg dem heller mer fargemetning i Iphoto etterpå for å fremheve farger som ble duset ned av overeksponeringen. Kjøkkenbenken og komfyren er ikke godt belyst i det hele tatt, men siden jeg har åpen kjøkkenløsning og ikke særlig stor leilighet, er ikke veien lang bort til vinduet i stua der maten får en liten fotoseanse 😉 Men gudene vet hva jeg skal gjøre når høstmørket kommer….

   • Ser at jeg må sette meg til for å studere kameraet mitt, til nå har det vært tut og kjør med autoinnstilling mens jeg krysser fingre og tær for at resultatet blir bra…Jeg drasser maten ut på terrassen, der blir lyset best, tipper naboene tror jeg har en skrue løs der jeg knipser ivei på dagens middag mens gubben vandrer utålmodig rundt i bakgrunnen og venter;)

   • He-he…Hvis det er noen trøst: Du er ikke alene om dette med en vandrende og sulten mann i bakgrunnen mens du utfolder deg i matbloggens tjeneste 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: