Bakst Småretter og forretter Vegetar

Focaccia med squash og persillepesto, ved feriens slutt.

Det er jammen mye pussig man kan la ligge igjen i grønnsaksskuffene sånn før man haster av sted på ferie en ukes tid! Og når man kommer tilbake står man og tukler med disse helsefremmende og småskrukkete krabatene og lurer på om det ikke kanskje blir litt vel kjedelig å lage dem med atter en omgang pasta. Da er det jo godt at man har vært rundtomkring i sitt lille liv og systematisk har sanket inspirasjon fra annensteds hen, som for eksempel hos Focacceria på Løkka eller i et høl i veggen i Roma.

En topping til focaccia kan være alt mulig godt rasket sammen og plassert på denne deilige, sprø, saftige og salte hvetebunnen. Jeg hadde bare grønnsaker denne gangen, men du kan godt bruke strimlet salami, skinke, blåmuggost, oliven, soltørket tomat….you name it. For å få litt ekstra futt og fart i smaken på grønnsakene, bestemte jeg meg for å smøre focacciabunnen med en kraftig pesto som jeg smalt sammen av slappe selleristilker og en komatøs persillebunt som lå der og gapte til meg. Ansjos og hvitløk har jeg alltid liggende.

Men du begynner med baksten!

Mel og tørrgjær har jeg bestandig i skapet slik at jeg alltids kan få til en pizzabunn eller et godt brød hvis det kniper på både lommebokinnhold og duggfriske råvarer i kjøleskapet sånn etter en ferie der man har brukt penger som en full sjømann eller kortvokst hotellkonge med partyhatten på snei… Grunnoppskriften på focaccia har jeg hentet fra to heltinner med kniv: Lise Finckenhagen og Kristin Jacobsen og kokeboka «To kokker på hjemmebane.» Det er den eneste focacciaoppskriften jeg noen sinne gidder å bruke, ganske enkelt fordi den er 100% vellykket hver gang og den beste av sitt slag:

Ingredienser til 1/2 porsjon focaccia, nok til 4-5 personer:

1/2 pakke tørrgjær

1 ts sukker

1 ts salt

2,5-3 dl lunkent vann

ca 350 g hvetemel

1/2 dl olivenolje.

Bland alle tørre ingredienser i en bolle og spe så med vann og olje og rør godt med en tresleiv til deigen er blitt glatt og ikke for tørr. Jeg mener resultatet blir best hvis deigen får være ganske klissete, altså så klissete at det egentlig ikke lar seg gjøre å elte den på kjøkkenbenken, men bare med kjøkkenmaskin eller med tresleiv kraftig i en bolle (jeg gjorde sistnevnte denne gangen. Puha!) Dekk med plastfolie og la deigen heve til den er omrent dobbelt så stor.

Ingredienser til grønnsakstopping:

2 squash, i skiver og stekt litt på hver side i en panne

1 rød paprika, i strimler

1 rødløk, i strimler

Noen skiver parmesan før servering

Persille- og selleripesto:

1 svær neve persille, helst flatbladet, grovhakket

3 hvitløksfedd, grovhakket

2 ansjosfileter, hakket

2 selleristenger, med bladene, grovhakket

2 ss pinjekjerner

1 dl olivenolje

Salt/pepper

Ha alle ingredienser i en foodprosessor eller gi dem en runde med stavmikser eller morter, til de er most sammen til en fin, jevn pesto. Hvis du smaker på den nå vil du kjenne at det er en kraftig rugg. Bare rolig! Den roer seg noe ned under steking. Og her er en artig faktaopplysning om persille: En stor neve persille inneholder like mye jern som 200 g svinekjøtt. Stikk den! Kjernesunt 🙂

Har du stekt squashskivene i olje på pannen? Fint, da setter du sammen hele greia:

Hvelv deigen ut på et stekebrett kledd med bakepapir. Hell en god dæsj olje på deigen og smør hendene dine med litt olje også. Så glatter du deigen utover til du har en flat pizzalignende sak foran deg. Smør pestoen tykt og godt utover, og plasser så grønnsakene rundt omkring. De skal ligge tett! Når alle er på plass dytter du dem litt ned i deigen med fingrene. Salte og pepre.Stek nederst i ovnen på 210-220 grader i 20 minutter. Men hold et øye med den! Hvem vet: kanskje har du en ovn som går på atomkraft, og så ender du opp med karbonkake etter 10  minutter…

La noen dråper ekstra jomfruolivenolje få regne over det ferdige resulatet før servering, og skav litt parmesan over. For en vellykket liten sak! Som også vil finne veien ned i familiens matpakker når skolen starter om ikke lenge. Perfekt som lunsj, digg som middag med en salat ved siden av og midt i blinken til å ta med på spleiselag.

%d bloggere liker dette: