Asiatisk Indisk Kjøtt Linser&bønner Litt sunnere Salater

Kyllingcurry, en indisk hverdagsfantasi med kikertsalat

img_2050

Når det lidenskapelige behovet for en indisk curry melder seg midt i en hektisk hverdag, er det bare å kjøre på å bruke fantasien. Da skipper jeg glatt en hver oppskrift, og satser på at det jeg smeller sammen av krydder matcher hverandre og gir meg det jeg trenger for ikke å få abstienser. Hvorfor kjøper jeg ikke bare et glass med ferdig saus? Fordi de aldri er ordentlig balansert i smaken (som regel alt for mye syre…) og lar meg sitte igjen utilfreds med geipen hengende på sjette knapphullet.

Hvis du ikke vet hvor min inspirasjon og kjærlighet til indisk mat faktisk kommer fra (en artig historie om da jeg var nanny for en indisk familie i London på 90-tallet…), så kan du lese om det i innlegget   http://majbrittsmat.matprat.no/indisk-curry-med-kokos-og-torsk/.

Man skal ikke være redd for å kjøpe inn poser med indisk krydder. De holder seg ok lenge, og når de først er i hus, kan man kombinere og knøle rundt med dem og egen fantasi både titt og ofte. For å få tykkelse på sausen, lager jeg som regel en lynrask paste med løk, ingefær og hvitløk som base. Det er liksom den som gjør at det blir skikkelig indisk, synes jeg, og ikke en sånn sloppy tynn sak som er vannaktig og veik.

Ingredienser til 4 personer:

* 600-800 g kyllingfilet, i biter

* 1 løk, grovhakket

* 4 hvitløksfedd, grovhakket

* 1 bit ingefær (5 cm)

* 2 ss friske korianderstilker (kan sløyfes)

* 1/2 ts kanel

* 2 toppede ts garam masala

* 1 strøken ts kardemomme

* 1/2 gurkemeie

* 1 ts jeera/cumin

* 1 ts malt koriander

* 4 toppede ss gresk yoghurt eller matyoghurt

* 2 dl kyllingkraft/buljong

* 50 g malte mandler

Fremgangsmåte:

Finn frem alle de tørre krydrene, mål opp og ha dem på en liten skål sammen på benken, klar for gryta senere.

Med stavmikser moser du til en paste løk, ingefær, hvitløk og korianderstilker. Tilsett litt olje hvis det ikke vil blandes ordentlig og kleber seg irriterende fast til knivbladene.

Stek denne pasten i en stor gryte på middels varme i soyaolje et par minutter. Tilsett så krydrene og la dem få svette ut den deilige aromaen sin. Ha så oppi kyllingbitene og stek dem med den aromatiske blandingen som roper av glede, til kyllingen er helt sauset inn og har fått steke seg litt på alle sider.

Hell på kraften, rør rundt og sett på et lokk. Skru ned varmen noe, og la det småputre 5 minutter.

Så tar du av lokket, smaker til med salt og pepper, og lar deg henføre av duftene som velter ut fra gryta og snakker et språk du nå skulle ønske du kunne, før du har oppi yoghurten og mandlene og ser hvordan den tynne skvipe-sausen forvandles til en tykk, trygg og god curry slik du kanskje har sett den på restaurant 🙂 La det stå og surre uten lokk mens du lager kikertsalaten:

* 1 boks kikerter eller favabønner

* 1 tomat, i terninger

* 1/2 agurk, i terninger

* 1 neve finhakket frisk koriander

* 2 ss limesaft

* 2 ss olje

* 1 ts jeera/cumin

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Hell laken av bønnene, ha dem i en bolle og bland inn alle de andre ingrediensene. Ferdig!

Servér kyllingcurrien med en god basmatiris, chutneys (som barna her i huset elsker, hvis de ikke er av den hotte typen), og ulike pickles til de som liker å svette når de spiser indisk mat.

6 kommentarer på “Kyllingcurry, en indisk hverdagsfantasi med kikertsalat

  1. Kjempegodt! Vet du, jeg har fått kjæreste som IKKE TÅLER HVITLØK: Livet snurpet seg inn, men det gikk faktisk uten hvitløk også… Hadde jeg aldri trodd, men det smaker indisk og kjempebra, saftig og superkonsistens. Tusen takk for middagstips på en regnværsdag.

    • Så du har blitt sammen med en vampyr…? 😉 Så bra at det funket uten hvitløk! Når det er så mange andre dominerende smaker, og også raust med løk, er manko på hvitløk ingen krise. Godt ja!

  2. Hei! Nu er jeg yderst raskt ute med kommentar ,for vi har ikke spist enda:-) .
    Gryta står på komfyren og putrer,men jeg har vært nedi med ei skje eller fem.. det smaker nydelig, har lenge lett etter den autentiske indiske selvlagde curyen, og endelig..:-) Det skal bli spennende å se hva mer du har å by på! Og så enkelt det var…

  3. Helt perfekt på en søndag😊

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: