Kjøtt

Helstekt kalveentrecôte spekket m hvitløk og timian

 


Entrecôte er digg, ganske enkelt fordi det har fett. Fett gjør kjøttet saftig og mer smaksrikt og gjør deg til et bedre, mer vellykka, pent og intelligent menneske med uslåelige empatiske evner og talent for det meste. Så velg kjøtt med fett!

For enkelthets skyld skar jeg potetene i tynne skiver, la dem nederst i gryta, og plasserte steika oppå det hele. Det ble vellykket! Potetene tar til seg av saften og smakene fra kalveklumpen, og blir helt fantastiske.

Ingredienser til 4 personer:

* 800 g – 1kg entrecôte av kalv

* 1 hvitløksfedd, veldig finhakket

* 1 liten neve finhakket frisk timian

* 2 ss smør

* Salt/pepper

* 8-10 poteter, i tynne skiver

Helst skal steika være romtemperert før du begynner å dulle med den. Da får den ikke sjokk når den kommer inn i ovnen.

Bland smør, timian og hvitløk. Smak til med salt og pepper.

Stikk små hull i steika med en tynn og skarp kniv ( som på bildet under). Prøv å ungå at kniven går helt igjennom hele kjøttstykket.

Stapp så etter beste evne urtesmøret ned i hullene. Jeg hjelper til med skaftet på en tynn teskje siden de tykke pølsefingrene mine ikke er gode nok på egenhånd. Hvis du har urtesmør igjen etter å ha stappet så godt du kan i alle hullene, gnir du kjøttet inn med restene. Gni også kjøttet inn med litt mer salt og pepper.

Hell litt olivenolje i bunnen på en form eller jerngryte som passer til steika. Legg potetskivene pent i rekker nederst, og så steika oppå. Sett inn steketermometer i kjøttstykkets tykkeste del.

Stek midt i ovnen på 180 grader, til termometeret viser 60 grader. Da tar du ut kjøttet og lar det hvile på benken i en sovepose av folie i ca 15 minutter. Hvis potetene dine ikke er møre, lar du dem steke mens kjøttet sover trygt i folien. Hvis potetene er møre, lar du dem stå i ovnen etter at den er slått av, så de holder seg varme.

Servér med hva du vil av saus – jeg lagde en rødvinssaus – og noen grønne bønner eller en grønn salat ved siden av.

 

 

21 kommentarer på “Helstekt kalveentrecôte spekket m hvitløk og timian

 1. Bra blogg, Maj-Britt!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Hei. Dette ser snadder ut, og skal prøves. Det eneste jeg lurer på, er om 60 grader er litt mye. Hva tenker du om 56-58 (som en rosa biffstek)?

  • Du kan helt sikkert ta den ut på 56-58 grader 🙂 Jeg har et ganske «grovmaska» steketermometer, så den leser ikke gradene så detaljert, dessverre, og da må det blir hele, fine tall 😉

 3. Syntes det så veldig godt ut, men mistet helt matlysten av den «morsomme» teksten.

 4. Synst dei morsomme kommentarane dine var bra eg!!!

 5. Fin-fin mandagsmat når man er heeelt tom for ideer og har en entrecôte i kylen! 🙂

  • Entrecôte i kylen på en hvilken som helst dag er jo deilig! 🙂 God middag! På den annen side: Jeg lagde dette en helg, men VG har valgt å ha innlegget på siden sin en mandag:)

 6. De morsomme kommentarene gjør hele bloggen for min del 🙂 Har nå prøvd flere av dine retter, og har helt klart funnet min nye favoritt-matblogger!! Mest av alt takket være den fantastiske måten å presentere noe så kjedelig som oppskrifter. Keep ut the good work 🙂

  • Tusen takk, Janne! 🙂 Nå ble jeg inspirert av deg til å holde det gående her inne i bloggsfæren til evig tid 🙂

 7. Dette så så fristende ut, at nå har vi en trassig kalv i ovnen -vi venter i spenning!!!! Fantastisk ide til et fredags-måltid =)

  Takk

 8. Lag denne

 9. Hei. Fant denne oppskriften nå i forbindelse med at jeg tok opp en kalveentrecote fra fryseren. Oppskriften ser fantastisk ut og skal prøves. Legger du «aluminiumssoveposen» løst eller stramt rundt. Har hørt at kjøttet koker videre hvis folken ligger stramt, og det er jo ikke meningen. Hva er din erfaring?

  • Hei Britt,

   Og beklager sent svar. Du har sikkert laget kalv allerede, men jeg svarer likevel: Jeg legger aluminiumsfolien løst over kjøttet. Er mest for å ikke miste all varmen, og så kjøttet skal få hvile (ikke «koke» videre, slik du helt riktig beskriver).

   Håper det smakte! 🙂

 10. Anita Sæther

  Gleder os til deilig kalv ( kjøpt på Color line av mangel på kalv i Norge dessverre ) med stekte poteter. Glimrende forslag å spekke med hvitløkssmør. Heldigvis at det finnes matbloggere med humor :-). Hvis jeg hadde mistet matlysten av ord hadde jeg nok vært veldig mye tynnere enn tilfellet, he he. God jul 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: