Salater Småretter og forretter Vegetar

Pæresalat med gorgonzola og valnøtter

Pærer, epler og høst over alt. Løvet rødmer når frosten klyper det i kinnet om natten. Og er det ikke nå man skal kaste seg over eple- og pæreskattene som dingler høyt der oppe på sine greiner eller ligger småsnurte og forsømte i det rå gresset rundt epletrestammen, så er det aldri.

Pære passer usedvanlig godt sammen med blåmuggost. Eple også! Har du noen gang prøvd eplechutney ved siden av en bit roquefort? Mmmmmm! Eller syltet pære sammen med gorgonzola? Valnøtta er også fulstendig forelska i blåmuggost og blir lykkelig hvis den får ha nærkontakt med for eksempel norzola.

Blogginnlegget i dag er bare ment som enkel inspirasjon når all verdens kaker og syltetøy og chutneys er laget av sesongens epler og pærer: En salat! Som passer godt både som lunsj eller som en lett forrett til høstlammet og den lune gryteretten.

Ingredienser:

* Salat av ymse slag. Gjerne frisé som har en litt bitter snert som spiller fint opp mot søt pære.

* Moden, saftig og søt pære

* Valnøtter

* Gorgonzola (eller annen blåmuggost)

* Olivenolje

* Eplecidereddik eller annen frukteddik (jeg fant en artig mangoeddik)

* Honning

* Salt/pepper

Skjær pæra i skiver og legg den nederst på serveringsfatet.

Lag dressing: Eddik og olje røres godt sammen med en dæsj honning. Jeg pleier å bruke forholdet 4 ss olje og 2 ss eddik. Smak deg frem så du får en syrebalanse du kan leve med. Smak til med salt og pepper.

Bland dressingen godt inn i salaten, og dandér så salaten oppå pæreskivene. Smuldre gorgonzola og valnøtter over.

Spill Miles Davis´ «Kind of blue» på anlegget, bli efterårsmelankolsk og legg merke til  lukten av bål og speiderleir i bygatene når folk fyrer opp i peisen for første gang denne sesongen.

%d bloggere liker dette: