Kjøttfri mandag Småretter og forretter Vegetar

Lille frøken kantarell, vil du møte meg i kveld?

…også en hasselnøtt, da! Høsten er her.

Sopp! Hva kan man si? Finnes det noe bedre enn selvplukket sopp? Altså, hvis du vet hva du driver med når du plukker! Jeg er ingen soppkjenner og må nøye meg med å plukke kantareller for å være helt sikker på at familien ikke stryker med rundt matbordet. Hvis du er en sånn person som med et halvt øye kan skjelne en giftig rakker og potensiell dødsfiende fra en vennlig soppkamerat der i kurven, er jeg veldig misunnelig på deg og de i din nærmeste krets 🙂 Jeg tør heller ikke lite hundre prosent på bilder og beskrivelser i soppbøker, så da blir det kun kantareller i kurven! Og de er jo som kjent ikke veldig lette å finne i marka rundt Oslo når alle er ute og leter etter det samme…

Men akkurat nok sopp til en lett lunsj da vi kom hjem fra skogstur, det fant vi!

Her skal man ikke kødde mye med råvaren før hele poenget er borte. Det vil si, det er lett å fjase bort den dype soppsmaken med for mye annet. Så vær på vakt! Det vi vil ha her er smaken av skog og høst og mulm og mørke og trygghet og fred og ro og melankolsk matpoesi på en gaffel.

Fres soppen sammen med et par finhakkede sjalottløk i en tørr panne til de begynner å svette. Hell på litt fløte og la det putre til fløten tykner. Smak til med salt og pepper.

I en annen panne steker du noen skiver brød i raust med meierismør. Når brødskivene er gylne og brune, tar du dem ut av panna og gnir dem med et halvt hvitløksfedd sånn at de får et slør av hvitløkssmak, men ikke blir slått i hjæl av hvitløk!

Fordel soppstuingen på skivene og pynt med en kvast timian. Gode gud så godt…. 🙂

11 kommentarer på “Lille frøken kantarell, vil du møte meg i kveld?

 1. Herlig ! …skulle gjerne hvert på sopptur…

 2. Bra blogg, Maj-Britt!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 3. Kantarellus Namicus

  Herlig oppskrift, har lett etter noe lett og godt å lage.
  Finner sopp stadig vekk here ute på tur og det blir fort litt mye, men da er det greit med litt variasjon!

  • Så heldig du er som finner så mye sopp! Jeg må virkelig smøre meg med tålmodighet der jeg snoker krumbøyd rundt i skogen rundt Oslo, på jakt etter gull.

 4. Ah så deilig! Neste gang du er på tur, se etter traktkantarell. Den er en smakfull lillebror av kantarellen og veldig enkel å være sikker på når du ser den. Nydelig smak av skog! http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/traktkantarell/
  Mmmmm…

  • God idé! Jeg fikk tørkede traktkantareller av en venninne en gang, så jeg vet ganske sikkert hvordan de ser ut. Og de smkakte himmels i tørket versjon også:) Jeg la dem i bløt og hadde dem i en skogsoppsuppe.

 5. Åh, herremann. Hadde egentlig tenkt å ha ørretfilet til middag, men nå må det bli etellerannet med kantarell til!! 😛

 6. Godt nytt sopp-år! Jeg har fått Dehydrator til jul og skal teste denne før soppsesongen 2013 starter. Anskaffelsen kom fra ønsket om å tørke soppen mer effektivt. Og å lage soppchips. Neste steg er så å knuse dem til soppmel – fantastisk og godt som smaksbuljongtilsetter i sauser!

  • Godt nytt sopp-år, Kine! Jeg har klokketro på soppmelet ditt. Sopp gir umiddelbar umami-feeling. Kan man få komme innom og overvære en dehydrator-seanse, kanskje? Man kan jo sågar medbringe kamera og dokumentere det hele på bloggen, om ønskelig. Tenk dessuten på så mye god sopprisotto du kan meske deg med utover vinteren 2013, når du har skafferiet fullt av hjemmetørket sopp. Genialt!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: