Fisk Litt sunnere Risotto

Stekt torsk med sellerirot-risotto og olivensaus

Dette er helgemums!

Jeg hadde en gang en venn (legg merke til bruken av fortid…) som sa at rotfrukter og suppe var for homser og franskmenn. Nei, han mente det ikke som en kompliment til hverken Gay Pride eller kålrota…Og siden jeg elsker homser, franskmenn, supper og rotfrukter, mistet jeg–på svært så klønete vis–telefonnummeret til vedkommende, og har ikke kunnet finne det igjen noe sted siden.

Uansett: Sellerirot. Det er godt, det! Særlig som puré. Og jeg tenkte at en sellerirotpuré ville gjøre seg utmerket som smakstilsetter i risotto, sammen med stekt fisk. Det fikk jeg også rett i. Jeg elsker når jeg har rett.

Disse fløyelsmyke smakene måtte få bittelitt motstand, så derfor knørvet jeg sammen en olivensaus som kunne sette en spiss på det hele. Steika ta, så godt det ble!

Lag olivensausen først. Den tåler å vente når den er ferdig, i motsetning til f.eks risottoen. Men aller-aller først, strør du litt havsalt på torskestykkene og lar dem ligge med dette og vente til de skal stekes i smør på pannen.

Oppskriften er beregnet til 2 personer.


Olivensaus:

* 1/2 rødløk, finhakket

* 3 hvitløksfedd, tynt-tynt snittet i skiver

* 2 dl grønnsakskraft/buljong

* 1 ss tomatpuré

* 2 ss balsamico

* 2-3 dråper worcestershire sauce

* 2 ss lake fra olivenene

* 10-12 stenfrie kalamata-oliven

* 1 klype timian

* 1 klype sukker

* Salt/pepper

Sellerirotpuré:

* 1/2 sellerirot, vasket, skrelt og delt i små terninger

* 2 hvitløksfedd, i store biter

* 2 dl melk

* 1 ss smør

Risotto:

* 100 g risottoris

* Ca 7 dl grønnsakskraft/buljong, VARM!

* 1 dl hvitvin

* 1/2 løk, finhakket

* 1 hvitløksfedd, finhakket

* 30 g finrevet parmesan

Fisk:

* 300–400 g torskefilet, salt, pepper, smør

Slik gjør du:

Olivensaus: Fres rødløk og hvitløk i olivenolje. Det skal ikke bli brunt, bare blankt og mykt. Tilsett tomatpuré og gi den noen runder i gryta slik at den får knekt ned noe av syra si. Tilsett sukker, balsamico, grønnsakskraft, olivenlake, timian, worcestershire sauce og oliven. La det stå og putre for seg selv mens du lager det andre.

Sellerirotpuré: Kok sellerirotterningene møre i melka sammen med smør og hvitløksfeddene. Mos til puré med stavmikser og sett det til side. Prøv å ikke spis opp dette mens du lager alt det andre. Jeg vet det er vanskelig… Hvis du spiser en hel gryte med rotfruktpuré kommer du til å synge «I will survive» på flytende fransk, skal vi tro min tidligere venn….

Risotto: Stek løk og hvitløk blanke og myke i olivenoljen. Tilsett risen og la den få suge til seg saftene i gryta. Tilsett vinen og la alkoholen dampe vekk. Tilsetter en øse glovarm kraft og lar risen drikke opp alt mens du rører litt innimellom. Fortsett slik, til risen ikke klarer å drikke mer, men fremdeles har litt bit i seg (al dente). Bruk moderat varme, så risen ikke brenner seg fast. Du trenger ikke røre ustanselig heller. Da går kornene i stykker. Når du merker at det kanskje er et par øser igjen med kraft til før du er i mål, tilsetter du sellerirotpuréen. Rett før servering har du i parmesanen og lar den smelte inn i risottoen.

Fisken: Tørk vekk mesteparten av havsaltet og pepre fiskestykkene godt. Stek dem på ganske høy temperatur i smør, ca 3 minutter på hver side. Etter hvert som de steker og smøret blir brunt, tar du en skje og øser det brune smøret over stykkene.

Server fisken på en dobbelseng av sellerirot-risotto, og dryss og drypp olivensausen rundt omkring.

2 kommentarer på “Stekt torsk med sellerirot-risotto og olivensaus

  1. Takk for god oppskrift. Min saus ble ganske mye mørkere.valgte også å bruke bakt sellerirot til risottoen. Ble herlig.

    • Selv takk, for hyggelig tilbakemelding 🙂 Bakt sellerirot høres helt knall ut. Helt sikkert da at du får konsentrert den søte, gode sellerirotsmaken.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: