Kjøtt Potet

Lammesteik i gresk saus med oliven og rosmarinpoteter

Så satt du der på en onsdag med et lass med steikskiver fra søndagens lamme-bonanza og lurte på hva du skulle gjøre med alt dette. Bruke dem som innleggssåler? Minstemann var kanskje litt plattfot? En lammeskive i Ecco ´ene ville kanskje kunne hjelpe ham på rett vei?

Vanligvis varmer jeg opp resteskiver av søndagssteika i sausen  (ikke i avkommets Ecco-sko) som jeg serverte den med i utgangspunktet. Men når sausen på søndag var så god at sausenebbet måtte gå på rundgang rundt bordet så vi alle – i rettferdighetens navn – fikk sleike den litt, ble der intet igjen som lammeskivene kunne surre i senere. Hva gjør man da?

Man later selvfølgelig som om man er en utgammel husmor fra den greske øya Znaxos, og tryller frem en deilig Middelhavsinspirert saus basert på hvitvin, tomat og oliven, og serverer det greske lammet sammen med rosmarinpoteter som sørger for at man slutter den greske matsirkelen den dagen. Lam er dessuten svært mye brukt i Hellas, så smaken kjøttet setter på sausen er midt i blinken.

Ingredienser til gresk saus for lammeskiver:

* 1 boks hakkede tomater

* 1,5 dl hvitvin

* 2 hvitløksfedd finhakket

* 1 løk, finhakket

* 2 ts tørket rosmarin eller noen stilker frisk rosmarin, finhakket

* ca 15 stenløse kalamata-oliven, noen hele og noen hakket i biter

* Olivenolje

* Salt/pepper og kanskje litt sukker

Slik gjør du:

Surr løk og hvitløk i en god skvett olivenolje til de er myke, og tilsett så hvitvinen. La alkoholen koke vekk før du heller oppi tomatene. Tilsett rosmarin, salt, pepper og smak til om du trenger en klype sukker for å jevne ut syrebalansen. Så har du oppi oliven og lar sausen putre noen minutter.

Ha oppi skivene av steika og la dem stå og trekke i sausen under lokk til de er gjennomvarme.

Så var det pottitter!

Disse er egentlig en slags kjapp variant av pommes anna, og de kan med fordel serveres til steika den dagen den er hel og ny også, eller til biff eller grillet og stekt fisk ved en annen anledning.

Ingredienser til 4 personer:

* 8-10 poteter

* 4 ss meltet smør

* Noen kvaster rosmarin

* 2 hvitløksfedd, finhakket

Fremgangsmåte:

Skrell potetene og skjær dem i så tynne skiver du klarer. Smelt smøret sammen med hvitløk og rosmarin.

I bunnen av en ildfast form heller du litt av smøret, legger så et lag med potetskiver, salter og peprer, heller smør over der, så et nytt lag potetskiver, litt mer salt og pepper og avslutter så med smør på toppen. Stek i ovnen på 180 grader varmluft i ca 30 minutter. Du får kjenne etter med en gaffel når de er møre.

%d bloggere liker dette: