Kjøtt Litt sunnere Suppe

Hønsesuppe med rotfrukter

Høna er en sjelden fugl i norske frysedisker. Mange har allerede sutret en del om dette i media (folk med langt større innflytelse enn meg selv…), så jeg dropper sutringa for egen del denne gangen. La meg bare komme med én kjapp appell: Gi oss høna tilbake!!!

Så jeg kjøpte meg ei høne i Sverige og dro den med meg opp i den norske fjellheimen i høstferien. Der kokte jeg en deilig kraft på kreket, som ble basen for en rotekte (ahhh, et ordspill…!) grønnsakssuppe med norske rotfrukter i sesong. Kjernesunt!

Jeg innrømmer gjerne at jeg sjelden står og koker egen kraft. Tiden strekker ikke til. Men da høna var på plass og høstferien øste av sitt overflødighetshorn med tid, ble det kraft i kjøkkenet. Det er helt klart en uslåelig base når du lager suppe, så jammen synd at man ikke har tid oftere. Penger har man i dette tilfellet, for høna er en billig tøs.

_______________________________________________________________

Ingredienser til kraft for suppegryte til 4-6 personer

1 hel høne (eller hel kylling)

Det grønne fra 2 purre, i grove biter. Spar resten til suppa senere!

3-4 biter sellerirot

15 pepperkorn

Noen stilker fra persille

1 1/2 liter kaldt vann

 

Hønsesuppe

Kraften fra høna

3 gulerøtter

1/2 stor kålrot (eller en hel liten)

1/2 stor sellerirot (eller en hel liten)

1-2 persillerøtter, avhengig av størrelsen

Det hvite og lysegrønne fra 2 purre

Hønsekjøttet, i biter

Salt/pepper

En neve finhakket persille


________________________________________________________________

Vask hønepøne godt under rennende vann. Få vekk mest mulig blod. Legg den så i en stor gryte med grønnsaker og pepper, og hell på det kalde vannet. La det hele koke opp, og når det koker fjerner du med en skje det grå skummet som bobler rundt i overflata (du skummer kraften…). Da får du en finere og renere/klarere kraft til slutt. Skru ned varmen og la det stå og småkoke et par timer til høna er mør.

Løft den ferigkokte høna ut av gryta og legg den til avkjøling på et fat. Sil kraften over i gryta du skal lage suppe i.

Suppe:

Vask, skrell og skjær grønnsakene i like store terninger. Purren skjærer du i ganske tykke skiver. Ha dette i hønsekraften og smak til med salt og pepper. Du trenger ganske mye salt.

Så er det bare å sette på et lokk, og la det koke mens du kaster deg over den avkjølte høna med liv og lyst og flår skinnet av den for å komme til det fine, hvite kjøttet. Pill av så mye du klarer av kjøttet, og hakk det så i biter på størrelse med en munnfull.

Når grønnsakene er møre, har du kjøttet oppi suppa sammen med finhakket persille og lar det trekke til kjøttet er gjennomvarmt.

Servér med rundstykker eller ferskt brød og godt smør.

8 kommentarer på “Hønsesuppe med rotfrukter

 1. Terje Sundseth

  Har laget noe ala den suppen tidligere og nam, nam. Ville bare nevne at man kan ha en rømmeklatt oppi suppetallerken. Vel, vel, bryter ned smaken av høna, men jeg synes det er deilig.

 2. Det ser kjempegodt ut! Høns er ei fin råvare! 🙂

 3. Skal forsöke denne oppskriften idag.Ser frem til middagen.

 4. Roushan J. Khan

  Hei,
  Veldig god oppskrift. Bruker denne i bunn + mine ekstra ingredienser til kraften. Pleier å bruke basilikum, gressløk kyllingbuljong og grønnsaksbuljong i kraften, da gir den ekstra smak og du slipper og bruke så mye salt, da det allerede er en del salt i buljongen. Lager den andre gang på rad. 🙂

  • Hei Roushan! Så hyggelig å høre at suppen blir en gjenganger hjemme hos deg. God idé med litt ekstra urter også. Må lage denne igjen snart selv også. Kanskje med en sør-østasiatisk vri?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: