Bakst

Irsk sodabrød, for fotsoldater og fine søndager

Det fantes en tid da «noen» (jeg nevner ikke navn…hvem kan det mon være??) lå langstrakt i Belfast´s gater og kauket for fred, frihet og likhet. Det fantes en tid da denne «noen» sto nese mot nese med Royal Ulster Constabulary i demonstrasjon etter demonstrasjon, og ikke var redd når de banket politikølla taktfast mot skjoldet og hvisket ord som ikke bør gjengis i en matblogg for glade folk og familier. Det fantes en tid da den samme «noen» glemte hvor hun kom fra og henga seg helt til den irske kulturen, det irske folket og ikke minst: Maten deres!  Ung, sulten, full av faen og liv ramlet en blåøyd nordkvinne inn i Nord-Irland i 1994, fortsatte å ramle rundt der i 5 år før hun til slutt ramlet  ut igjen med ett og annet hakk i tuten, en livserfaring rikere og med en notatbok full av oppskrifter glødende av ren kjærlighet.

Men nok nostalgi nå.

For det finnes også en tid nå i dag, i Oslo, 20 år senere, når man våkner en søndag morgen og ikke har mer brød igjen, og barnet sitter under dyna i sofaen og klynker noe om «frokost…nå…dør av sult, jeg…»

Irsk sodabrød er perfekt til slike stunder. Det skal nemlig ikke heve, og ei heller stå 14 timer på kjøkkenbenken og meditere. Hevlesesmiddelet man bruker er nemlig natron, ikke gjær.

Dette brødet er litt som en svær, alvorlig scones. Du trenger kefir eller kulturmelk i oppskriften, så hvis du skal bake dette på sparket, men ikke har en butikk i nærheten som selger kefir eller kulturmelk og er åpen forholdsvis tidlig en søndag morgen, så får du imponere og kanalisere din kjærlighet til gubbe og barn på annet vis. Men siden jeg er et godt menneske, legger jeg oppskriften ut på en torsdag, så har du mulighet for å få kefir i hus før søndagmorgen plutselig står der og vil deg noe.

Ingredienser til et stort brød:

200g siktet hvetemel

200g sammalt grovt hvetemel

200g sammalt fint hvetemel

2 ts natron

6-8 dl kefir eller kulturmelk, her må du se an

2 ts salt

Fremgangsmåte:

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Lag en grop i midten av melet, og sakte men sikkert rører du inn kefiren. Du kan godt bruke hendene, så kjenner du konsistensen bedre. Rør og bland lett sammen, til deigen har fått en fast, men fremdeles litt klissete konsistens.Hell hele deigen oppå et bakepapir på et stekebrett. Hvis den flyter helt utover, må du lempe den tilbake i bollen og gi den mer mel! Prøv så igjen.

Form deigen så godt du kan til en stor, rund kake og dryss hvetemel over. Det gjør ikke noe om den er klumpete og rar. Da ser den bare enda finere og mer rustik ut. Det er ikke kneip fra Rimi vi prøver å gjenskape her! De som vil ha kneip, får våkne opp andre steder enn hjemme hos deg!
Skjær et dypt kryss i brødet. Det skal være så dypt at det nesten går helt i bånn!
Stek det så i 15 minutter på 230 grader, før du skrur ned varmen til 200 grader og steker det ytterligere ca 30 minutter. Det skal ha en hul lyd når du banker på det med en ringfinger mot bunnen.
Servér med godt smør og pålegg til dine kjære, som allerede har sittet plantet ved bordet en liten evighet og kom springende uten at du ropte, da de kjente duften fra stekeovnen.

Brødet passer også perfekt til en Irish Stew eller til en hvilken som helst suppe. Sier nesten seg selv, spørr’u meg!

4 kommentarer på “Irsk sodabrød, for fotsoldater og fine søndager

  1. Dette er favorittbrødet til både barna og meg, og i det siste har vi laget rundstykker av deigen, så utrolig enkelt og godt! Takk for super oppskrift 🙂

  2. Claus Dohrn

    namnamnam!

    Og er man ORDENTLIG hypp… uten kefir på søndag (eller snøstorm!)

    ha 3 ss eddik i melka… funker helt greit.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: