Kjøtt Potet Vegetar

Pølser med irsk potetstappe

Potetmos er så mangt. Det eneste som er helt bombesikkert er at det er tull å ikke lage den fra bunnen av. Jeg har nå tatt tiden med stoppeklokke for å bevise at dette ikke er tidkrevende og vanskelig arbeid som bør settes bort til Noras nynnende liksombestemødre i røde- og hvitrutete forklær i TV-reklamen. Og fra jeg begynte å skrelle potetene, til mosen var fiks ferdig, gikk det 20 minutter! Det er ikke lang tid, kom igjen´a! For når du koker opp vannet på forhånd i vannkokern mens du skreller, og potetene skjæres i mindre terninger, blir de jo nesten møre innen du rekker å si «heimlaga pottitstappe».

Men den beste potetstappa i verden, den spiste jeg jevnlig i Belfast da jeg bodde der. Champ, heter den på den grønne øya, og det er ganske enkelt en potetstappe med rikelig vårløk og smør. Klassisk irsk husmannskost.

Jeg liker potetmosen ganske fast og luftig, og gir den gjerne en snurr med miksmasteren (for guds skyld: IKKE stavmikser!) rett før servering for å piske inn luft.

Til champ for 4 personer trenger du:

* 8-10 melne poteter

* 3 vårløk, finhakket

* Ca 2 dl melk (her må du prøve deg frem å se hvor mye mosen trenger)

* 2 rause skjeer smør, pluss en til smørøye øverst.

* Salt/pepper

 

Fremgangsmåte: 

 Skrell potetene og skjær dem i terninger på 2-5 cm. Kok i usaltet vann til de er møre.

Og nå kommer det lille ekstra som gir denne stappa den ekstra piffen, akkurat slik den irske aksenten får noen enhver til å rødme sjarmert av mannen som har den….

Ha melk, vårløk og smør i en gryte og la dette småputre et par minutter på plata. Da setter vårløken god smak til melken, serru!

Mos potetene og spe med melken. Smak til med salt og pepper. Rør kraftig med en tresleiv så du får luft inn i mosen. Ut med aggresjonen!

Øverst lar du et smørøye sakte smelte mens du danser en irish jig og gleder deg til å spise.

%d bloggere liker dette: