Bacalao Fisk Klippfisk

Bacalao med fløte, tomat, safran og alt som er godt

Jeg traff en god nabo på butikken i dag. Mellom banantårnet og nettene med sesongens første mandariner fortalte han meg at han for nylig hadde vært i en opphetet diskusjon om bacalaoen bør være hvit eller rød. Altså, om den bør være tomat eller fløte- og kraftbasert. Mitt Ole Brum-hjerte tenkte straks «ja takk, begge deler», og sannelig hadde jeg en oppskrift liggende på en slik variant over klippfisken.

Hvis du har barn som ikke akkurat jubler når tradisjonell bacalao blir servert, kan det hende at den lille fløteskevetten som avrunder denne varianten kan være med på å myke opp kverulerende småtasser som ønsker seg nye foreldre når middagen kommer på bordet. Riktignok er det både skumle kapers og grønne oliven i denne oppskriften, men for Guds skyld: så pill dem ut, da!! Spill klinkekuler med dem senere….

Ingredienser til til 4 personer:

* 400 g Dybvik klippfiskfilet (helst loin), vannet ut. Se på pakken hva de anbefaler og følg deres råd!

* 2 løk, i fine strimler

* 3-4 hvitløksfedd, grovhakket

* 1 dl olivenolje

* 1 ss tomatpuré

* 2 dl fiskekraft eller fond

* 2 dl hvitvin

* 1 dl kremfløte

* 1 klype safrantråder

* 1 ts tørket timian

* 1 klype sukker

* 1-2 ss kapers

* 1 håndfull grønne oliven (gjerne fylt med sitron, men ikke nødvendig)

* Salt/pepper

 

Fremgangsmåte:

Vann ut klippfisken slik det står på pakken. Hvis du er en gammel klippfisktraver, har du vel sikkert kjøpt inn et sånt stort djevelflak av en klippfisk som skal flåes og bankes og jeg vet ikke hva. Her bøyer jeg meg ydmykt i støvet, for slikt har ikke jeg greie på. Hvis noen ønsker å lære meg det er de hjertlig velkommen! 🙂 Så jeg bruker altså loins/fileter som er klare til å bli vannet ut prompte. Det er viktig at du ikke slurver med utvanningen! Følg henvisning på pakken skikkelig. Slurver du, ender du opp med et sjabert resultat, f.eks tørr og trevelete fiskestykker så salte at du føler du har tatt en slurk av Dødehavet.

I en tykkbunnet gryte steker du løken gylden sammen med hvitløk i all oljen. Når disse er blitt myke og vennlige tilsetter du tomatpuré og en klype sukker. Fres tomatpuréen godt et par minutter, sånn at potensiell metallisk småsmak svekkes.

 

Hell på hvitvinen, ta deg en klunk selv også, og la alkoholen fordampe skikkelig i gryta før du har oppi kraften. Så har du oppi fløte, safran, timian, kapers og oliven og fiskestykkene. Skvulp litt rundt på gryta sånn at fisken blir dekket av sausen og alt blandes fint. Smak til med salt og pepper. Husk at fisken vil gi fra seg en del salt i sausen selv om den er vannet riktig ut! Sett på lokk.

Enten lar du dette koke ferdig i stekeovnen på 200 grader i ca 20 minutter, eller du lar det stå og småputre under lokk på plata omtrent like lenge. Stikk en gaffel i de tykkeste fiskestykkene og se om de flaker seg i store gode biter. Da er det ferdig!

Servér med en fluffig potetmos som har fått et dryss muskatnøtt, og godt brød til å dyppe i sausen. Mmmmm … 🙂

 

8 kommentarer på “Bacalao med fløte, tomat, safran og alt som er godt

 1. Denne datt jeg over i høst. Har nok laget den 5-6 ganger siden og flere blir det. 11 venner var sykt begeistret i går:-)

 2. Bare helt fantastisk god – denne skal vi lage flere ganger !

 3. Stig Olsen, 3474 Sætre

  Kjære Maj-Britt,
  Har nå laget denne bacalao, og det er noe av det beste og smaksrike jeg har spist av klippfisk, og jeg har spist MYE klippfisk. Kombinasjonen med god fiskekraft, hvitvin og (ikke minst) fløte fikk de andre ingredienser til å blomstre , jeg sitter her med fruen og smiler med ganen, tunga og resten av ansiktet. Dette kan serveres om så Paven, eller Rene Repazi (?) stikker innom.
  Takk til deg og spiselandslaget!

 4. Rune Nagell Andersen

  Er jo selv en stor Bacalao elsker, men stusset da det ble nevnt fløtesaus. Denne måtte bare prøves! Hvilken nytelse 🙂 Utrolig smakfull og alldeles nydelig. Takk for opplevelsen….. 🙂 Ikke siste gang dette kommer på bordet

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: