I dag vil jeg skrive følelsesladet om mitt møte med retro-kokeboka som Brødrene Price (de danske gutta fra «Munter mat» på NRK) har gitt ut etter sin far, den legendariske skuespilleren og fjernsynskokken i Danmark: John Price.

For en festlig bok! Nå er jeg allerede svoren fan av brødrene Prices muntre mat, så kanskje ikke så rart at jeg falt pladask, men uansett er den en morsom påminnelse om hva matskriblerier og matfotografering en gang besto i.

Kokeboka «Spise med Price» er ganske enkelt en samling av de oppskriftene pappa John Price selv publiserte mens han levde, og de er samlet mellom to permer helt uten redigering eller fingre og tær i mellom fra de etterlatte sønnene og smarte redaktører.

Det var den gang man hadde fantasi nok til å klare å få vekket appetitten av denne typen fotos…Festlig! Brun saus, eller nr 12, er klassisk dansk. Og man spør ikke hvor mange skjeer saus du vil ha, man spør hvor mange SKIVER du vil ha! Så tykk kan den gjerne være 😉

Den übersjarmerende John Price (greit, jeg innrømmer det: Jeg har alltid hatt en svakhet for eldre menn med selvtillit, humor og et kjøkken fylt med kobberkjeler…), gir ingen særlig grundig mengdeanvisning i sine oppskrifter eller steg-for-steg-og-inn-med-teskje pedagogikk. Han bare sludrer i vei om løst og fast, og midt inni alt det fine sludderet finnes det juveler av matoppskrifter bare man er skærp nok til å få det inn på mat-radaren sin.

Jeg falt for en karrisuppe (som også er avbildet over, både min og herr Prices variant…), men jeg har rufset den litt til med ting som opphavsmannen nok kanskje ville synes var noe vegetaraktig vås: Linser, gulrot og eple. Hvorfor akkurat disse tingene? Jo, for det var det jeg hadde for hånden.

Hva gjelder selve karripulveret, så har jeg gått for en god gammeldags «norsk» variant, som vi vel alle kjenner fra barndommens mer eksotiske innslag på de Bjellandske fiskeboller i hvit saus. Den var overraskende sterk, så ikke forvent at gullungene synes denne suppa er en grunn mindre til å anmelde deg til barnevernet.

________________________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner

2 store gulrøtter, i terninger

1 stor løk, i terninger

1 stort syrlig eple, i terninger

1,5 dl røde linser, godt vasket i rennende kaldt vann

1 ss hvetemel

1 liter kyllingkraft/buljong

2 toppede teskjeer karripulver

1 ts tørket timian

2 laurbærblad

1/2 dl fløte

Salt/pepper

_____________________________________________________________

I en gryte steker du løken gylden i olivenolje (Price bruker smør…). Tilsett så karripulver, laubærblad og timian og la det få steke et par minutter til aromaene er frigitt.

Tilsett linser, gulrot og eple, og stek enda et par minutter. Tilsett så melet og rør det godt inn. Tilsett kyllingkraften og rør godt så du får vekk eventuelle melklumper. Vi skal ikke ha dumplings i suppa! Men hvis melklumper dukker opp under måltidet og noen påpeker det, så si at det var hensikten. Karri og dumplings? Ja, hallo! Er det ikke det de spiser i Kina, da?

La det koke under lokk til gulrot, linser og eple er mørt. Gi suppa til slutt en skvett med fløte for å runde den av i kantene, og smak til med salt og pepper. Ble det godt? Det ble faktisk jevelig godt! Og til vinteren vil jeg koke en høne igjen, for så å lage karrisuppa med kraften fra den og ha hønsekjøttet oppi til slutt. Nammmmm 🙂

2 kommentarer på “Karrisuppe med eple, gulrot og linser

 1. Stine Engebretsen

  Hei Maj-Britt!
  Deilig suppe, lagde den i dag. Og enkel. Og sunn. Som eit kinderegg, rett og slett. Stor suksess også hos 5-åringen Sara, som nesten syntes den var bedre enn heimelaga tomatsuppe, som er det beste ho veit.
  Klem frå Stine.

  • Hei Stine!
   Å, så koselig å høre! Ja, den er kjempegod, og man glemmer liksom hvor godt det er med god, gammaldags gul karri. Danskene (som herr Price….) bruker ganske mye gul karri når de kokkelerer, også fra gammelt av, så det kommer nok flere oppskrifter på bloggen etter hvert med denne ingrediensen 🙂 Klem-klem!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: