Dansk Kjøtt Potet

Ekte dansk Brennende Kjærlighet

Her kommer en gammel slager av en fettdryppende kose-seg-trøste-seg-gjøre-unga-glade-matrett. Dette, mine fine venner, er selve hjertet av dansk hyggemat, så proppet av nostalgi at jeg vil gråte baconfett når jeg leser oppskriften: Brændende kærlighed! 

Oversatt betyr det ganske enkelt: Sprøstekt bacon, stekt løk, fettet de har surra i, oppå en fløyelsmyk potetmos. Mmmmmm… 🙂 Det er nesten så man ikke kan tro det er sant at noe så enkelt kan være så godt, men tro meg, det ér det! Da denne oppskriften lå ute for føsre gang i sommer, var det en intelligent person som mente at dette også var perfekt nattmat/nachspielmat. Passer med andre ord godt å få dette mattipset på en fredag, så er man beredt til all slags rangling og nattespising de kommende døgn.

Jeg trenger selvfølgelig ikke oppskrift for å lage Brænende Kærlighed. Det er jo dødsenkelt. Men da jeg var i København i sommer, fant jeg den ultimate danske kokeboka og kan ikke la være å vise den frem her. Ikke bare er tittelen midt i blinken, men innholdet er også alt jeg har lett etter siden jeg gjennom oppveksten bladde i filler mammas store danske kokebok utgitt på 80-tallet på danske Gyldendal.

Godboka er av ingen ringere enn Thomas Herman, en av Danmarks helt store stjerner innen kokkefaget, med fartstid fra Michelin-restauranter både i og utenfor moderlandet. I skrivende stund er han kjøkkensjef på gourmetrestaurant Nimb i København.

Det viste seg å være den ultimate danske mimrekokeboka, med de lekreste bildene (fotograf Claes Bech-Poulsen) og de mest autentiske oppskriftene på danske klassikere, slik våre bestemødre og foreldre laget dem. Og som en superduperbonus har saft suse meg Adam Price skrevet forordet! Sukk…..

______________________________________________________________

Så til oppskriften på Brænende Kærlighed, nok til 4 personer, slik Thomas Herman lager det:

400 g røkt bacon, i terninger

3 store løk, i grove terninger

Ca 2 kg poteter, i terninger

2 dl melk

80 g smør

Muskat, littegran, et dryss

Salt/pepper

_______________________________________________________________

1 eple, i terninger. (Dette bruker ikke T.Herman, men det bruker jeg! Og mange andre også. Eple smaker fortreffelig sammen med røkt bacon, og fruktsyra knekker noe av alt fettet og setter en spiss på det hele.)

Stek baconet i en svær panne eller jerngryte til de sprø og gyldenbrune. Ta dem ut av panna og la fettet være igjen, som du så steker løken i til den er gyldenbrun også. Så har du baconet tilbake i gryta sammen med eplebitene, og lar det hele få kose og parre seg et par minutter.

Potetmos:

Kok potetterningene møre UTEN SALT! og damp dem så godt av. Mos dem. Og her er det jeg dåner av stolthet når Herr Herman skriver at man kan gjøre som moren hans og bruke miksmaster. Hallo! Hvem har skrevet i sin fornemme matblogg at hun bruker miksmaster på potetmosen sin?? Hm? Var det kanskje ikke meg?! Der kan man bare se: Vi som bruker miksmaster på potetmosen, vi avler frem Michelin-materiale-kids. 🙂 Løp og hent miksmasteren din og kast pessaret! (pussig kombinasjon….)

Kok opp melk og smør. Tilsett til de moste potetene gradvis mens du rører, og til du har fått en konsistens du er fornøyd med. Riv oppi litt frisk muskatnøtt og smak til med salt og pepper.

Posjonér mosen på tallerkner og hell baconrøra over som på bildet under. Har du noen syltede rødbeter, tar du de ved siden av. Guff! Spis og bli helt forelsket i denne din nye livrett.

8 kommentarer på “Ekte dansk Brennende Kjærlighet

  1. Mm… Dette er det god nok lenge siden vi har laget her hjemme, hadde nesten glemt alt om det! «puttepå todolist»

    • Ja, man glemmer den, og så når man kommer på den igjen så blir man SÅÅÅ glad! 🙂 Hadde helt glemt den jeg også, men så var jeg i Danmark i sommer…Lykke!

  2. Herlige bilder, og en fantastisk deilig rett. Takk for at du minnet meg om den, og takk for et godt tips til kokebokønskelista.

  3. Det så fantastisk godt ut! Og du skriver så herlig at her må jeg inn og se mer skjønner jeg 🙂

  4. Ahhh, det er så godt! Og veldig vannlig i Litauen, mit hjemland. Men, det store spørsmålet er hvor har du funnet røkt bacon, som er ikke skåret? (den ser ut fin på bilde!) Som regel i vannlig butikker ser jeg bare bacon i tynne skiver, så jeg har nesten oppgitt håp å finne det i norske butikker..

    • Halla Indre:) Jeg tror jeg kjøpte det baconstykket i en helt vanlig kjedebutikk (Rema, kanskje?) Og hvis de ikke finner det der kan du alltids prøve hos Mathallen på Vulkan, eller Strøm Larsen på Torshov.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: