Fisk Potet Vegetar

Rosenkål i nytt antrekk, servert til stekt torsk og søtpotetmos

Rosenkål. Stakkars. For noen er det å finne denne på tallerkenen en skjebne verre enn tannpine. Disse samme «noen» ruller de små knollene rundt og rundt med gaffelen, fra siden til side på tallerkenen, og håper småjævlene vil falle på gulvet og kanskje – hvis man har flaks – bli spist av et eller annet forbipasserende dyr.

Jeg skal fortelle dere en ting om rosenkålen: Den er, ifølge de som forsker på sammenhengen mellom mat og kreft, noe av det sunneste du kan innta. Jeg har lest det i en bok (wow….) Ikke kjempeimponerende empirisk materiale, og jeg vet at det ikke er nok til å slå fast noe som helst, men jeg er jammen glad for at jeg faktisk liker rosenkål når folk i hvite frakker har sagt at den er så bra for meg.

Her er en oppskrift som skal gi rosenkålen en make-over, og forsøksvis forvandle den fra å være en fornuftig gammal tante, til å bli en sexy og interessant rype. Jeg serverte den sammen med stekt torskefilet og mos av søtpotet. Søtpotet er lure saker på travle hverdager, da den har mye kortere koketid enn vanlig potet.

Ingredienser til «born again»- rosenkål:

* Rosenkål, helst fersk og helst ikke frossen 🙂

* En svær neve finhakket persille

* 2 hvitløksfedd, finhakket (eller et par finhakket shallotløk…hvis du vil)

* Finrevet skall av 1/2 sitron

* En skvis sitronsaft

* En klunk ekstra virgin oliveolje

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Del rosenkålen i to og kok den i saltet vann til den er mør. Hell av vannet.

I en panne varmer du olivenoljen og tilsetter hvitløken (eller shallotløken…) og lar den frese forsiktig til oljen har fått smak. Den må ikke bli brun, da blir den bitter! Og det siste gamle tante rosenkål trenger, er en bitter påminnelse.

Trill rosenkålen opp i panna, tilsett persille, sitronskall, sitronsaft og smak til med salt og pepper. Ferdig!

Søtpotetmos til 4 personer:

* Beregn ca 1 stor søtetpotet per person

* 2 ss meierismør

* Salt/pepper

* Et dryss muskatnøtt

Slik gjør du:

Skrell søtpotetene og del dem i ikke for små terninger. Kok dem møre i usaltet vann, noe som går forholdsvis fort, så følg med!

Hell av av vannet, la søtpoteten dampe av litt på den varme plata og tilsett smør før du går løs på det hele med stavmikser. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Enn torsken, da? Den salter og peprer du godt og steker på begge sider i en blanding av smør og olivenolje i panna. Intet mer eller mindre enn dét.

6 kommentarer på “Rosenkål i nytt antrekk, servert til stekt torsk og søtpotetmos

  1. Ahhhh …bruker rosenkål alt for sjeldent selv (les: aldri). Henger sammen med mindre lykkelige barndomsminnemiddager.. Men jeg er jo voksen nå og ble faktisk fristet av blogginnlegget ditt:-). I morgen blir det rosenkål til middag:-)

    • Så gøy at du lot deg inspirere! Skal prøve å komme opp med flere rosenkålvarianter. Fikk blant annet tips av en venninne til fløtestuet rosenkål med bacon og tyttebær. Det må jo være midt i blinken til f.eks viltkjøtt.

  2. Tilbaketråkk: Laks, rosenkål og rømmesaus på 14,5 minutter – Levert av MatPrat | Enklere mat hver dag..

    • Veldig, veldig hygglig å bli anbefalt av en medblogger:) Tusen takk, Cesilie! Og gøy at du tok et nytt møte med barndommens skumle lille grønnskolling.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: