Bakst Kjøtt Småretter og forretter Vegetar

Skikkelig lørdagspizza, eller pizza-focaccia med basilikumspesto og alskens snadder

Kjære leser, jeg har gitt opp å få til flortynn og knasende sprø italiensk pizzabunn på hjemmebane. Dette med å putte steinheller inn i ovnen for å varme dem opp og så legge pizzaen oppå og steke dem på så høy varme at sikringene spruter i alle retninger, eller kjøpe egen elektrisk pizzabaker, og en hel del andre fantasifulle tips, har jeg ikke tid, penger eller tålmodighet til. Kall meg gjerne ressurssvak…

Akkurat som med ekte nan-brød, synes jeg aldri-aldri-aldri jeg har fått hjemmelagede varianter av italiensk pizza som smakte virkelig autentisk. Jovisst smakte det godt, men det manglet alikevel noe, sorry.

Men focaccia takler jeg på hjemmebane! Og når jeg dynger den ned med all verdens snadder og gull, da blir den akkurat som en sånn god, gammeldags, norsk lørdagspizza meg tykk bunn, men med et noe mer raffinert fyll enn kjøttdeig og tomatpuré. Vi kan godt kalle den en «focaccia», men sist jeg laget denne snek jeg meg til å assosiere til 80-tallspizzaene som ble fortært foran «Lørdan» og «Stjernesmellen» på NRK1 i fordums tid.

Pesto:

* 1 dl jomfru olivenolje

* 1 hel basilikum

* 2 hvitløksfedd (hvis jeg laget pesto til pasta, ville jeg bare brukt 1 fedd)

* 2 ss pinjekjerner

* 30 g parmesan

* En skvis sitron, noen dråper

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Ha alle ingredienser i en bolle, og gi dem en omgang med stavmikser til det hele er most. Du kan også bruke morter eller kjøkkenmaskin med kniv.

Selve focacciabunnen er en oppskrift jeg i all ydmykhet har stjålet fra Finckenhagen og Jacobsen, og kokeboka «To kokker på hjemmebane». Det er den beste focaccia-oppskriften jeg har støtt på …enn så lenge.

 

Focaccia:

* 1 pakke tørrgjær

* 1 1/2 ts sukker

* 2 ts salt

* 5 dl lunkent vann

* ca 700 g hvetemel

* 1 dl olivenolje.

Ha alle ingredienser i en bolle og la kjøkkenmaskin med eltekrok, eller tresleiv med deg i andre enden, få elte deigen kraftig. Den skal være nokså klissete, og ikke av typen du ville orket å elte rundt for hånd på benken. Dekk bollen med plastfolie, la heve til dobbel størrelse, og velt så deigen ut på en stekeplate kledd i bakepapir. Hell litt olivenolje på fingrene og deigen, og begynn å glatte deigen utover til den fyller hele brettet.

 

Når det gjelder selve toppingen/fyllet, kan du bruke hva som helst av det du liker best. Ingen ting i veien for å bruke ditt gode, gamle pizzafyll med kjøttdeig og tomatsaus 🙂

Jeg brukte noen voksne smaker som kapers og artisjokk, men jeg la disse bare på halve leiva sånn at småtuppene mine fikk sin egen halvdel og ikke ville bli fristet til å putte tegnestift på stolen min da vi senere skulle sette oss til bords.

Topping:

* 1 squash, i skiver og stekt på forhånd

* 1 aubergine, i skiver og stekt på forhånd

* 1 boks artisjokhjerter

* 2 ss kapers

* 150 g krydderskinke, i strimler

* 50 g revet jarlsberg, parmesan eller annen ost som smelter godt, bruk gjerne mozerella! Jeg brukte parmesan.

* Pesto

 Fremgangsmåte:

Smør hele deigen raust med pesto. Legg på de andre ingrediensene slik du ønsker (det skal være tett mellom godbitene!), og press dem litt ned i deigen med fingrene.

Stek på 200 grader varmluft i 20 minutter, midt i ovnen.

Servér med en god salat ved siden av. Og hvorfor ikke en rømmedressing? Det er jo en typisk venn av vår tykkbunnede helgepizza fra gamlelandet 🙂

2 kommentarer på “Skikkelig lørdagspizza, eller pizza-focaccia med basilikumspesto og alskens snadder

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: