Fisk Risotto Salater

Laks med sitronrisotto og en hysterisk salatfrisyre av snittbønner og fenikkel

IMG_1887

Jeg må innrømme at jeg fikk rimelig dilla på sånne økologiske sitroner i juni da jeg brukte dem. Damn! De smaker friskt og godt! Og så er det vidunderlig å ikke ha en overhengende kreftfare rundt matbordet når skallet av en hel sitron svinger seg som hovedsmakssetter i maten.

Da tre venninner var på middag i fjor sommer, fikk de denne enkle ovnsstekte laksen med en noe mer avansert sitronrisotto til hovedrett (forretten legger jeg ut en annen dag når tiden spiller på mit lag). Siden laks efter hånden er blitt allemannseie og noe det nesten har gått inflasjon i, ville jeg lage et tilbehør som sparket rumpe rent smaksmessig. Jeg vet man i Italia og på Sicilia lager pasta med sitrosaus, så hvorfor ikke lage en sitronrisotto? De svinedyre økologiske Sicilianske sitronene som jeg forelsket meg i i sommer hadde ikke lenger sesong, men jeg fant da til slutt noe tilsvarende på «helsekosten».

I salaten som troner på toppen brukte jeg snittebønner som var i sesong den gang i fjor. Finner du ikke slike nå midtvinters….(hvilket du nesten garantret ikke gjør…), kan du bruke grønne bønner eller sukkererter som du prepper på samme måte som beskrevet med snittebønnene.

 

Ingredienser til 4 personer:

* 600 g laksefilet i serveringsstykker

* 1 ss smør

* En klunk olivenolje

* Salt/pepper

 

Risotto

* 160 g risottoris

* 4 små sjalottløk, veldig finhakket

* 1 hvitløksfedd, finhakket

* 1,5 dl hvitvin

* ca 1 l  VARM fiskebuljong / fond / kraft

* Saften og finrevet skall av 1 hel økologisk sitron

* 30 g parmesan

* Pisket krem av 1 dl fløte

* Salt / pepper

* Noen safrantråder hvis du har, mest for fargens skyld siden sitronen stjeler det meste av oppmerskomheten.

 

Snittbønne- og fenikkelsalat

* 1 liten fenikkel, finsnittet

* 150 g snittbønner. blansjert 2 minutter, avkjølt og finsnittet

* 2-3 ss jomfru olivenolje

* 1 ss frisk timian, finhakket + en kvast til pynt øverst på såta!

* Salt / pepper

 

Sjekk med en nysgjerrig finger langs laksestykkene at de ikke har ekle bein som kan ødelegge måltidet for sarte sjeler rundt matbordet.

Hell litt olivenolje i en ildfast form og plassér laksen oppå. Gi hvert stykke salt, pepper og en bit smør. Mer trenger du ikke. Sett ovnen på 170 grader.

Begynn med å lage risottoen. Stek løk og hvitløk til de er blanke i blikket av oliveoljen. Tilsett risen og la den få suge til seg saftene i gryta. Tilsett så vinen og la alkoholen dampe vekk. Og så oppi med safranen!

 

Så gjør du som jeg har beskrevet nitidig et par ganger tidligere på bloggen (sjekk risotto-kategorien…): Du tilsetter en øse VARM kraft og lar risen drikke opp alt mens du rører jevnt og trutt, og så tilsetter du en ny øse. Slik fortsetter du tålmodig til risen ikke klarer å drikke mer, men fremdeles har litt bit i seg (er al dente). Smak ofte, så vet du om det blir bra! Når du merker at det kanskje er et par øser igjen med kraft til før du er i mål, tilsetter du sitronsaft og zest/skall.

 

Helt til slutt trekker du gryta av plata, smaker til med salt og pepper, rører inn kremen og parmesan.

Laksen gir du 12-15 minutter (avhengig av tykkelsen) på 170 grader midt i ovnen. Jeg brukte litt for hard varme (190), og laksen min svettet da ut hvitt laksefett. Au da! Bra mine venninner er glad i meg lell 😉

Snittbønnene skal fosskoke i himla godt saltet vann i intet mer enn 2 minutter, og så skal de raskt sjokkeres med et påfølgende isbad: fyll en bolle med kaldt vann og isbiter som de får deise oppi! Da slutter de å koke og beholder den fine grønne fargen.

 

Snitt dem fint på skeiva. Bland dem med den finsnittede fenikkel, tilsett en klunk god olivenolje, salt og pepper og frisk timian. Gi det en rask snur oppi bollen med dine kyndige fingre 🙂

IMG_1884

Dét ble godt! Knasende sprøtt grønt på toppen, fløyelsmyk kremet risotto med distinkt sitronsmak, og sssaftig laks. Pent ser det ut også!

IMG_1885

7 kommentarer på “Laks med sitronrisotto og en hysterisk salatfrisyre av snittbønner og fenikkel

  1. Dette ser fantastisk ut! Sitronrisotto høres ut til å være friskt og godt! Og de sprø snittebønnene også 🙂

    • Det ble kjempegodt, Åsne-Marit! Ikke siste gang jeg lager sitronrisotto. Og hvis du får tak i sitrontimian som krydder, så er lykken komplett:)

  2. Ah! Eg er møkka lei av champagne og foie gras. No er det heim til striskjorta og sitronrisottoen!

  3. Så veldig godt ut!!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: