Kjøtt Litt sunnere Pasta

Oksekjøtt à la bolognese med gnocchi

Dette er en genial gryterett å lage dagen før den hverdagen midt i uka da du vet at alt er grusomt (kall det gjerne «utfordrende», men jeg velger å kalle det et jævla slit…): Per skal på piano, Lise skal på kor, Simen skal på fotball hvor de i tillegg skal ha en viktig turnering mot nabokommunens juniorlag, bikkja skal på dressurkurs, gubben skal jobbe overtid og du skal prøve å rekke å få farget etterveksten i hårsåta di mens de andre er ute av huset og kan ungå å bli ammoniakforgiftet.

Kjekt da, å ha stående klar en deilig, smakfull gryterett du lagde dagen/kvelden i forveien, og som alle kan ha glede av når de er tilbake i kveldinga og sultne som ulver på Svenskegrensa.

Ikke få panikk av de gnocchi-greiene i overskriften. Jeg hadde gnocchi fordi tyrkern på hjørnet selger dette i vakumpakker, men du har kanskje pasta eller potetmos. Det blir brillefint 🙂

IMG_2287

Ingredienser til 4 personer:

* 800 g oksehøyrygg i 2 cm tykke biter, eller annet kjøtt som bare blir bedre og bedre av å koke lenge

* 2-3 dl vin, eller kjøttkraft/buljong

* 1 boks hakkede tomater av god kvalitet (hørt det før…?)

* 1 stor løk, grovhakket

* 3-4 hvitløksfedd, finhakket

* 1/2 ts kanel

* 2-3 kvaster frisk rosmarin finhakket, eller 2 ts tørket

* 3 ts oregano

IMG_2274

Fremgangsmåte:

Stek kjøttet i olivenolje i en tykkbunnet gryte til det er brunt på alle sider. Ha oppi løk og hvitløk og stek et par minutter til.

Tilsett krydrene. Knus de tørkede urtene litt mellom fingrene eller i en morter før du har dem i gryta. Da får du frem mer av aromaen de gjemmer på. Hell på vin eller kjøttkraft, rør rundt og la alkoholen koke bort så du ikke får bitter smak på sausen. Til slutt har du oppi hakkede tomater og rører godt rundt. Mmmm, det lukter garantert himmelsk nå! Smak til med salt og pepper. Er sausen for syrlig på grunn av tomat og vin? Da tilsetter du litt sukker. Er sausen for tam etter din smak? Da har du oppi mer krydder! 🙂

 

La dette enten koke under lokk på plata på putrevarme 1-2 timer, eller i ovnen under lokk like lenge på 180-200 grader, og til kjøttet er mørt som smør. Sjekk underveis at det er nok væske i gryta. Kjøttet skal være ok dekket hele tiden. Tilsett mer tomat eller kraft hvis det truer med å koke tørt.

 

 

Servér til kokt pasta (for eksempel skruer, farfalle eller penne), eller til potetgnocchi slik jeg gjorde. Gled dere over å ha noe godt å spise neste dag når tiden har sviktet dere igjen, alle er utslitt og egentlig fortjener noe ekstra digg som en avslutning på dagen 🙂 (nevnte jeg rødvin i glasset…? Til de voksne!)

8 kommentarer på “Oksekjøtt à la bolognese med gnocchi

  1. Bra blogg, Majbritt!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  2. Det så supergodt ut! Må jeg lage neste uke 🙂

  3. Det så nydelig ut! Jeg har en plan om å bli flink til å lage gryter, kanskje jeg skal begynne med denne?

    • Klart du kan begynne med denne! 🙂 Og beklager sent svar. Har vært bortreist. Lykke til med gryterettene i fremtiden 🙂

  4. I dag lagde jeg denne. Supergod!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: