Guanciale italiensk

Verdens beste spaghetti alla carbonara, hos Umberto i Roma

IMG_4729

Jeg har mast mye om den carbonaraen jeg spiste i Roma for et par år siden. Den med guanciale (svinekjaker) og ekte smak av rustikke Roma. Så mye har jeg mast om den, at da vi bare så vidt hadde satt koffertene fra oss i leiligheten ved Campo de Fiori som skulle være vår i vinterferien, insisterte minsten på at vi måtte se å komme oss over elva til Umberto, sånn at hun fikk smake denne sagnomsuste carbonaraen først som sist.

Stedet ligger altså rett inn til høyre i Trastevere i det du krysser Tiberen over Ponte Sisto, på Piazza San Giovanni della Malva, og heter «Osteria Zi´Mberto.»

IMG_4745

Umberto selv er en røsslig, macho og flintskalla fyr i 50-åra. Han sitter midt i lokalet bak et bord med grønn smårutete duk, en svær åpen notatbok foran seg, brillene litt nedpå nesa, brummer hest og holder styr på bestillinger, regninger, telefoner og folkemengden som køer seg opp utenfor ved lunsj og middagstid. Ikke alle utlendinger (les: amerikanere….) fikser den noe bryske tonen à la Hans Wiilhelm Steinfeld, men personlig synes jeg den er bedårende. Servicen er kjapp, og du kan egentlig bare glemme å bare nøye deg med en spaghettirett og et glass vann som en annen kjerkerotte. Servitørene vet å selge mer!

IMG_4741

«Skal De ikke ha antipasti? Til det vakre barnet? Litt bruschetta med tomat? Enn De selv? Ikke litt carciofi? Den romerske er god, med mynte, persille, eddik og olje…Okei, da blir det to antipasti…og vin? Sikker? Ikke litt rødvin? Okei, da blir det ett glass husets rødvin, ba bene! Og la bella signorina, ikke litt juice, bare vann…? Ferskenjuice skal bli!»

IMG_4730
Carciofi alla Romana – artisjokker på romersk vis.

Før du får sukk for deg har du spist en tre-retters lunsj, og går derfra med et større smil om munn enn du hadde da du kom en time tidligere.

IMG_4733
Her er den! Med guanciale, egg, bucatini (tykk og hul spaghetti) og plenty med parmesan!

Hvis serveringssteder i mellomsjiktet i Oslo hadde satt sine servitører i lære her, ville de tjent det dobbelte! Istedet må man i Oslo selv stille seg opp i kø foran disken, vente på tur, gjøre halve jobben selv med å finne glass, vann, bestikk, rydde etter de som satt på bordet før deg, og siden bli ignorert av serveringspersonalet som en illeluktende fis i en trang heis. Ingen bryr seg eller engasjerer seg. Ingen gidder å fortelle deg hva som er godt på menyen eller anbefale deg noe ekstra. It´s bad for bussiness. Men Umberto, han smiler hele veien til banken, og alle gjestene hans smiler også på vei hjem igjen over Ponte Sisto, fordi Umberto har fortjent hver euro.

IMG_4734

Vi var der på en søndag og klarte akkurat å få et bord før søndagsrushet satte inn. Hvis du skal hit, vil jeg anbefale å bestille bord til middag, og ellers være tidlig ute til lunsj, sånn rundt 12.30-13.00. Da vi rullet ut av lokalet som to tønner i 14-tida, var det trengsel foran inngangen og ekstra bord måtte provisorisk settes opp hist og her.

IMG_4739
Det begynner å danne seg kø av sultne romere.

Utover carbonaraen er alt det andre jeg har smakt fra menyen også godt, og stedet har mange eldre faste kunder (pent kledde par med stokk og hatt….), noe som i seg selv er tillitsvekkende. Olli og jeg var eneste utlendinger den søndagen i februar, og de romerne som sto utenfor og håpet på plass, ropte Umbertos navn som gamle kjente, og håpet det ville skaffe dem mat i magen 🙂

Så neste gang du besøker Roma, stikk innom hos Umberto. Og ikke prøv å snike deg unna med en beskjeden runde spaghetti og et glass vann. La deg heller lede av personalet, og du vil ikke angre!

IMG_4737
Amen!

2 kommentarer på “Verdens beste spaghetti alla carbonara, hos Umberto i Roma

  1. Herlig, har notert meg bak øret til vi skal dit i august 🙂
    Tusen takk for tips!!

    Klem Ingvild

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: