Kjøtt Spelt/Farro

Salsiccia med farrotto (speltgrynsrisotto)

IMG_4387

Endelig fikk jeg kjøpt nye ladning med farro! Disse fantastiske italienske speltgrynene som jeg er blitt helt forelsket i. Jeg kjøper dem hos Via Italia på Mathallen, og siden det var der jeg først oppdaget dem, så er de nå blitt min faste langer. Men damene på jobben som bor utenbys, har funnet dem på helsekostbutikken. Så vet du det, hvis du har lyst til å prøve farro en dag men ikke kan stikke innom Vulkan-området når som helst. MEN: hvis vi ser leser i kommetarfeltet til dette innlegget, så ser vi nå at en leser har prøvd spelt, og at det ikke funket helt som farro. Hør derfor med de på helsekosten om de har «emmer», som visstnok skal være likere spelt i oppførsel 🙂 Eller om speltgrynene deres må kokes i sju lange og sju breie før den blir ferdig….

IMG_4352

Denne gangen lagde jeg endelig en risotto av dem, og jeg lover at har du gjort det først én ganng, så blir det ikke den siste. Det er mye enklere enn med vanlig risottoris siden farro ikke har like mye stivelse som arborioris, og derfor ikke brenner seg så lett fast.

Du trenger med andre ord ikke stå å røre og røre. Du kan bare ha på all væsken med en gang, smelle på et tett lokk, og la det stå sånn å småputre på lav varme for seg selv en 20 minutters tid. Genialt!

IMG_3967

Ved siden av kan man selvfølgelig ha hva som helst av fisk og kjøtt, men jeg fikk lyst på skikkelig bondekost og stekte en kraftig rugg av en salsiccia fra Jacobs. Kjempegode pølser! I tillegg laget jeg en fresk salat med stekt aubergine, tomat, persille og feta. Oppskrift på den finner du her: https://spiselandslaget.com/2013/02/10/lun-auberginsalat/

IMG_4366

Ingredienser til farrotto for 4 personer:

* 3 dl farrogryn

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1 dl hvitvin

* ca 9 dl kyllingkraft/buljong (evt grønnsaks)

* 50 g finrevet parmesan

* 2 ss smør

* Salt/pepper

* 1 liten neve finhakkede friske urter (jeg brukte salvie)

IMG_4351

IMG_4379

Slik gjør du:

Stek løk og hvitløk i olivenolje til de begynner å bli myke. Tilsett farrogryn og la dem få suge til seg saftene i gryta.

Hell på hvitvinen og la alkoholen dampe vekk.

IMG_4355

Så heller du på kraften, rører litt rundt, setter på et lokk og lar det stå på lav varme i 20-30 minutter og småkoke. Sjekk under lokket innimellom at alt er på stell der nedi gryta. Smak på grynene om de er ferdige. De skal være møre, men ha litt bit i seg. Hvis du synes de er møre nok, men det fremdeles er en del væske igjen i gryta, så bare heller du av overflødig væske.

Til slutt tilsetter du parmesan, finhakkede urter, smør og smaker til med salt og nykvernet sort pepper.

IMG_4382

Som sagt: Du kan ha alle typer fisk og kjøtt til farrotto (bare ikke hestekjøtt fra FirstPrice…..). Variér bare hvilken type urt du bruker. Jeg syntes salvie passet helt ypperlig sammen med italiensk salciccia-pølse!

IMG_4390

5 kommentarer på “Salsiccia med farrotto (speltgrynsrisotto)

 1. Tone Johnsen

  Hei. Jeg kjøpte speltgryn på helsekosten og forsøker å lage farrotto. Det går ikke helt etter planen. Så jeg googlet litt , og, det står flere steder at farro ikke er spelt, men emmer. Speltgryn må koke mye lenger, og det kan jeg skrive under på. Resulatet blir virkelig ikke risottolike…Så speltgryn kan altså ikke brukes på samme måte som farrogrynenene. Neste gang kjøper jeg Farro på Mathallen 🙂
  Men, finfin blogg!

  • Hei Tone! Så gøy at du ville prøve farro, men så himla dumt at det ikke gikk etter planen. Og takk for tilbakemelding! Jeg var også forvirret rundt «farro» og «spelt» og de ulike typene som forgreiner seg ut av disse kornsortene, for det finnes flere varianter, tydeligvis. Ikke lett å bli klok på! Og da jeg googlet, fant jeg blant annet denne, hvor de jaggu kaller det spelt: http://www.aperitif.no/content/view/full/29129
   Ja, kjøp farro neste gang, da er du bombesikker på godt resultat. Eller spør hos helsekosten om de kan anbefale noe til lettkoking. Kan jeg spørre hvordan spelt-risottoen (som ikke egentlig ble en risotto….) ble til slutt? Harde små korn i ei suppe…? Grøsss….
   Lykke til med neste runde! Det er verdt et forsøk til, jeg lover 🙂

   • Tone Johnsen

    Men, etter å ha kokt seg til i litt over en time så må jeg si at smaken ble veldig god, men ganske al dente. Det var i grunnen ganske godt. 🙂

 2. holli mølle sel middagsperler av emmer. eg har lese at farro er nett emmerperler, så det er nok eit godt tips, ja! eg lagar dei om lag på den måten du skriv her, i allefall, og det er KANONGODT:)

  • Takk for gulltips! Det har vært en del forvirring rundt emmer/spelt/farro her inne. Og enig med deg: Det er kanongodt!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: