Kjøttfri mandag Småretter og forretter Suppe Vegetar

Klassisk kremet blomkålsuppe

IMG_9092

Det er fremdeles konsensus på jobben hva gjelder klassisk blomkålsuppe: Den skal være litt tykk, kremet, myk som fløyel, og helst ha noen små blomkålrosetter for tenna å jobbe med (mulig det siste bare er sånt som tannleger er opptatt av? Jeg jobber jo med horder av dem… 😉 ).

Og på søndag hadde jeg en slik slager av en suppe til forrett. Resten av måltidet var som sakset fra en ukemeny på et aldershjem: Karbonader med stekt løk og kokte potetere, og plommekompott med fløte til dessert.

Ja, av og til er gammalmannsmat det beste som finnes.

Innimellom kan jeg få et enormt sug etter sånn trygg middag-på-slaget-klokka-fem-mat. Godt, er det! Og ikke særlig dyrt. Men å si at det er enkelt, er løgn. Nesten alle potter, panner og plater var i bruk. Ikke veldig mye her som bare kunne slenges sammen i min le Creuset og putre i vei på egenhånd i stekeovnen. Men, så var det jo søndag, så da hadde jeg tid.

IMG_8857

Ingredienser til suppe for 4:

* 1 blomkålhode, delt opp i små rosetter

* 1 stilk stangselleri, i skiver

* 1 liten purre, finsnittet

* 1 potet, skrelt og i små terninger

* 1 liten kvast løpstikke (kjærlighetsurt…kan sløyfes, men hvis du har det i hagen, så er det perfekt til suppe! Jeg hadde frosset ned en svær bukett jeg fikk av min gode kollega Linda i sommer. Like kraftig på smak selv om den var frossen).

* 1 dl fløte

* 2 dl H-melk

* 6-7 dl kyllingkraft/buljong, evt. grønnsakskraft/buljong

* Salt/pepper, og kanskje et lite dryss muskatnøtt?

IMG_9075

Fremgangsmåte:

Kok noen av blomkålrosettene for seg i en liten kaserolle til de er al dente. Disse skal oppi suppa til slutt, før servering.

Ha alle øvrige ingredienser i en stor gryte og kok under lokk til blomkål og potet er møre.

Mos grundig med stavmikser til du har en helt glatt og fløyelsmyk suppe. Hvis du svirrer og svirrer med stavmikser´n, men likevel ender opp med bittesmå klumper/gryn av blomkål, er det ikke krise. Det betyr bare at blomkålen ikke har kokt seg helt mør nok. Smaker godt uansett, helt sikkert. Vurdér selv om du synes konsistensen er fin-fin, for tykk eller (skrekk og gru): For tynn!

Hvis den er for tynn, kan du blande 1 toppet ss hvetemel med litt vann, og jevne suppa med dette. Bare pass på at den får koke noen minutter sånn at melsmaken ikke roper.

Smak til med salt og pepper (evt. også litt revet muskatnøtt), og ha de hele blomkålrosettene oppi suppa. Varm suppa igjennom og servér til en vise av Erik Bye eller Søstrene Bjørklund.

IMG_9084

%d bloggere liker dette: