Guanciale italiensk Kjøtt Pasta

Pasta all´Amatriciana

Hvit røyk fra pipa i Vatikanet! La oss gratulere Den Katolske Kirke, Roma og Pave Frances I, med en god gammel pastaklassiker som du finner på alle italienske restauranter med respekt for seg selv: Pasta all´Amatriciana.

Den høres liksom så ordinær ut når man leser hva den inneholder: Bacon, tomat, løk, hvitløk, ost…hva så, lizm? Er det noe å rope hurra for? Jeg skal ærlig innrømme at jeg sjelden har bestilt den på restaurant. Hvorfor? Fordi jeg sjelden bestiller noe jeg selv kan lage hjemme på null komma svisj, og minst like godt som en hvilken som helst annen amatør lik meg selv.

IMG_5419Men alt det ovennevnte betyr ikke at pasta all´Amatriciana ikke er dødsgod. For det er den! Og i tilleg til å være digg og griselett å smelle sammen, er den en pastarett de nusselige arvingene dine der borte foran dataskjermen eller fjernsynet vil elske deg for. Her hjemme ble tallerkenen slikket (jeg tillot det…).

img_5019
Olivia i Villa Borghese, Roma.

Helst skal du bruke de romerske svinekjakene som jeg er villt forelsket i, og som heter guanciale, men du kan selvfølgelig bruke bacon, eller enda bedre enn det: lettsaltet sideflesk. Hvis du vil ha guanciale og bor i Oslo, får du kjøpt det hos Via Italia på Mathallen, i hvert fall.

Guanciale fra Via Italia, mmm!
Guanciale fra Via Italia, mmm!

Hvilken type pasta du bruker er selvfølgelig helt opp til deg, men skal du hedre den originale versjonen bør du bruke bucatini, som er spaghetti som er hul i midten. Finner du ikke det, vil jeg anbefale vanlig spaghetti.


Dette trenger du til 4 porsjoner:

* Bucatini pasta

* 100-150 g guanciale, i små terninger (eller lettsaltet sideflesk, evt. bacon)

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1-2 klyper tørkede chilliflak (hvor hot liker du maten? Og ungene…?)

* 2 ts tomatpuré

* 1 klype sukker

* 1 boks hakkede tomater

* 2 store never finrevet pecorino (får du ikke tak i det kan du bruke parmesan)

* Salt/pepper

 


I en stor gryte eller dyp panne freser du guancialen/baconet til den begynner å bli lettere solbrun og har svettet ut en del av fettet sitt. Ja…den er feit! Men guuuuud så god 🙂

Tilsett løk og hvitløk og la dem få bli myke i sjelen sammen med flesket i gryta.

Så tilsetter du chilliflak, tomatpuré og en klype sukker, og freser alt sammen videre et par minutter.

Hell på de hakkede tomatene med samme farge som pavens sko, smak til med salt og pepper, og la alt sammen småputre mens du setter over godt saltet vann til pastaen, lar den koke til den er al dente, og så heller av vannet.

Ha halvparten av osten (det vil si 1 neve…) oppi sausen, rør lykkelig rundt og la den smelte sammen med godsakene. Ha så til slutt oppi pastaen, resten av osten og bland alt godt.

Servér med et raust dryss pecorino og noen runder med nymalt svart pepper fra kverna di.

Si fem Ave Maria, så tilgis du at du slikker tallerkenen til slutt 🙂

5 kommentarer på “Pasta all´Amatriciana

 1. Det här är riktigt, riktigt gott. Jag blir hungrig när jag läser – måste nog laga det här snart Trevlig blogg.
  /Roland

  • Tusen takk 🙂 Ja, det er virkelig en supergod og enkel pastarett! Og takk det samme hva gjelder trivelig blogg 😉 Nå var jeg inne og tittet hos deg, og da ble JEG sulten!

 2. malirose

  Har du noe tips på hvor i Oslo jeg finner beste boksetomater? Er det noen som selger San marzanotomater til noe som ikke er blodpris

  • Hei Malirose! Jeg synes de beste stedene for å finne gode boksetomater som ikke koster skjorta, er i Oslo indre øst, der jeg selv bor. Enten hos Sultan (både på Grunerløkka, Mathallen og ved Lilleborg på Sagene som er den største og fineste synes jeg), eller hos den store tyrkiske på Sagene vis a vis apoteket i Grimstadgata (min favorittbutikk), eller den som ligger ved rundkjøringen ved Bjølsen skole, eller den svære flotte og folksomme tyrkiske under/innerst ved Vaterlandsbrua på Grønland, eller den ved siden av den supre slakteren Makwan i Herslebsgate.
   Jeg TROR jeg har sett marzanotomater på boks hos noen av disse. Men det varierer innimellom hva de har inne av merker og typer.
   Men nå har du i hvert fall noen av mine favorittbutikker som ikke har syke priser på sunne saker 🙂

   Lykke til! 🙂

 3. Tilbaketråkk: Ukemeny fra Spiselandslaget

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: