Barn og mat Fisk Litt sunnere

En fiskefiende

Noen mennesker har liksom fått alt godt her i livet: Penger, kjærlighet, ro i sjelen, et vakkert ytre…og barn som slår flikk-flakk av glede når man serverer fisk til middag. Jeg kunne selvfølgelig lyve å si at barna i mitt hjem eeeelsker fisk fordi jeg er så himla god på å tilberede den, men lyving ække pent, så jeg lar det være. Ingen små mennesker i husstanden jubler når jeg gjennom munnviken hveser  «FISK!» når de spør hva som er til middag. Jeg vet de blir litt skuffa, og jeg gruer meg til å se den skuffelsen. Skal jeg så slutte å lage fisk? Selvfølgelig ikke. Skal jeg så prøve å kamuflere fiskemiddager på måter som til og med vil gjøre marinesoldater imponerte over kamuflasjen? Neppe!

IMG_9417

Fisk er bra for oss, udiskutabelt. Og de fleste voksne synes i tillegg det smaker godt. Jeg aner virkelig ikke hvorfor så mange barn trøbler med havets frukter, men jeg nekter å utelukke denne vesentlige matgruppen fra familiemiddagene bare fordi det ikke er taco. Jeg har forklart barna det man på voksenspråk kaller «de helsemessige gevinstene ved å spise fisk og sjømat», så dette er de klar over. Og i riktig onde stunder stiller jeg beinharde ultimatumer med utgangspunkt i helsegevinsten: Spis min lekre fiskemiddag, eller ta en svær skje tran (jeg holder bare den uten feig sitronsmak….) hver morgen resten av uka. «Det er opp til deg», sier jeg. «Hva skal det være, kompis? Fisk eller tran?»

Da blir det fiskemiddag! 🙂

Den dagen barna foretrekker tran fremfor fiskemiddagen din, må du seriøst vurdere hvordan du tilbereder fisk…Den dagen de trygler om tran fremfor laks med hollandaise, er det på tide med grundig selvransakelse og et kostbart matlagningskurs. Eller du kan bare kikke på denne bloggen og finne gratis hjelp :))

IMG_8355

Å servere ærlige, gode fiskeretter som ikke later som om de er noe annet enn det de er, for liksom ikke å skremme barna, er en langsiktig investering. Det er rett og slett en god vane som vil ta år å implementere, men ikke gi opp! Det er det viktigste budet. Og når de blir store, vil de være stolte av og lykkelige over at de både kan spise, like og tilberede smakfulle fiskeretter.

IMG_8324

Noen råd:

1. Ta med barna i en ordentlig fiskebutikk og la dem være med å velge fisketype.

2. Invester i en god tang/pinsett til å dra ut så mye ben som mulig før tilbereding.

3. Spis fisk ofte, uten for mye fuzz, og la det bli like naturlig som annen mat.

4. Variér fiskerettene ofte. Kokt torsk, kokte poteteter og kokte grønnsaker for fjerde og femte gang? Kjeeedelig. Vis barnet at fisk, akkurat som kjøtt, kan være så mangt.

5. Ha godt og variert tilbehør.

6. Vis barnet hvordan det ikke trenger å bare ha fisk på gaffelen, men litt av hvert fra tallerkenen sånn at de gode smakene blander seg og det ikke bare smaker fisk av hver bit. Hos oss kalles dette en «Godbit». Hjelp barnet med å lage «Godbiter».

7. Hjelp barnet å rense fisken når den ligger på tallerkenen, så det blir minst mulig ben.

8. Finner de ben i fisken hjemme hos oss, får de en femmer for hvert ben… (manedelen-i-grøten-prinsippet).

9. Husk å veksle til utrolig mye småpenger hvis du skal servere sild…

10. Ikke lag separat middag til barnet når fisk står på menyen! Skal barnet gå sulten i seng? Tja, det er jo nå opp til barnet. «Maten står på bordet. Spis eller la være, men det er dette vi har til middag i dag.»

IMG_3150

1 kommentar på “En fiskefiende

  1. Her i hus er vi så heldige at lillepiken *elsker* fisk. Men jeg er selv slapp og lager det kun en gang i uken;) Om hun fikk velge hva middagen skal stå på, hadde vi fått fisk og pasta hver enste dag! Problemet her i hus er mere kjæresten, der nekter å spise det;)

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: