Barn og mat Fisk Litt sunnere Småretter og forretter

Sashimi av laks med asiatisk avocadorøre

IMG_5684

Aller først: Jeg elsker lyset i det nye kjøkkenet jeg har flyttet til. Pent! Og jeg elsker at internet er på plass i livet mitt igjen, sånn at jeg endelig får skrevet på bloggen 🙂

Så var det mat.

Rå fisk er genialt. Det tar null tid å forberede, smaker deilig, kan kombineres med uhorvelig mange smaker og er på toppen av alt sunt. Også virker det litt «lyxigt» og fjongt når man serverer det.

Flere og flere barn jeg snakker med foretrekker rå fisk fremfor stekt eller kokt. Hvorfor? Tja, kanskje fordi rå fisk smaker mindre fiskete? Den har en mildere, renere smak, og har en glatt og fin konsistens og struktur.

Særlig rå laks glir ned på høykant hos minsten her hjemme. Akkurat dét faktumet klarer jeg aldri ta for gitt. Riktignok er hun puuuusen min, men jeg blir like satt ut hver gang hun ønsker seg rå fisk når vi skal ha noe ekstra godt en helg. Det hun derimot ikke er glad i, men som jeg elsker, er avocado. Joda, hjemmelaget guacamole smatter hun godt av, men ikke ren avocado. «Jeg blir liksom så fort kvalm når jeg spiser det,» er begrunnelsen, og jeg forstår henne: Avocado kan virke nokså vammelt og flatt i seg selv, og trenger et realt spark bak for å utvikle seg til noe med piff og karakter, synes jeg.

Derfor: Da vi skulle ha noe fint og flott til forrett en fredag, ble det bestilt rå laks, og jeg trumfet igjennom avocado med någå attåt som skulle omvende henne. Det funka!

IMG_5683

Ingredienser til 2 personer:

* 10-12 tynne skiver rå laksefilet, f.eks Salma eller de svarte Lakseloin-pakkene de selger på Rema 1000

* 1-2 ts ristede sesamfrø

* 1 avocado, i små terninger

* 1 liten vårløk, finhakket

* 1/2 – 1 ts sesamolje

* 1 ss soyasaus

* En god skvish limesaft

* (Rød chilli og frisk koriander, hvis du har. Jeg hadde ikke, men skulle gjerne hatt det!)

IMG_5677

Fremgangsmåte:

Du slette tid så enkelt: Da er det jo bare å skjære de tynne skivene av en rosa og vakker laksefilet eller loin, og så dandere disse slik du selv ønsker på en tallerken, og drysse sesamfrøene hist og pist på fisken til slutt.

Så blander du avocado, vårløk, sesamolje, soyasaus og lime i en bolle, og danderer dette med innlevelse – og etter beste estetiske evne – ved siden av den rå laksen.

IMG_5679

Pynt med en limebåt…og har du frisk koriander, synes jeg du er ekstra heldig som kan pynte med det også 🙂

IMG_5686

1 kommentar på “Sashimi av laks med asiatisk avocadorøre

  1. Tilbaketråkk: Ukemeny i juleuken

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: