Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Salater Småretter og forretter Tilbehør Vegetar

Lun linsesalat med røkt paprika, koriander og mynte

IMG_6715

Men Maj-Britt Aagaard var ikke død…..hun hadde bare tatt sommerferie. Og det forklarer hvorfor det varte og rakk før det kom noe nytt og godt her på bloggen. Kan ikke sitte inne å klapre i tastaturet når solen endelig skinner på oljenasjonen.

Husker du juli måned ifjor? Det gjør jeg. Med skrekk! Juli ifjor ga oss alle sammen fingern med sitt sure regn i dagesvis og null utsikter til å få fyllt opp de slunkne, norske D-vitaminlagrene. Men i år er juli måned snill. Hun øser av sin varme og godhet, akkurat slik vi husker at hun kunne være raus og vennlig da vi var små. Det gjenspeiler seg selvfølgelig i matlagningen her heime. Jeg husker hvordan jeg sommeren 2012 laget varme, trøstende supper og ironiserte over norske grillvaner med paraply og plan B innendørs med dekket bord på kjøkkenet, i tilfelle…bare i tilfelle! I år er det annerledes, heldigvis.

Mange har laget rødvinssausen min denne sommeren, sier de, til grillet kjøtt uten paraply og plan B. Hurra for det! Og mange har visstnok forelsket seg i – og derfor laget gang på gang – Yotam Ottolenghis potetsalat med urtepesto som tilbehør til grillmat og spekemat. Hurra atter en gang! Yotam Ottolenghis kokebok som jeg fikk tilsendt i posten fra en «hemmelig» venn, er et skattekammer med vegetariske oppskrifter. Hver gang jeg har bladd i den i sommer har jeg fått munnvann og lengsel etter noe godt fra planteriket. Tusen takk igjen til min venn som foræret meg den! 🙂

IMG_6840

Og oppskriften i dag er, ikke uventet, inspiret av Ottolenghi. Det er hans vegetar-paella som har bidrat til å inspirere meg til denne linsesalaten, som jeg ærlig må innrømme har spunnet riiimelig langt vekk fra originalen….

Uansett, denne linsesalaten med røkt paprika og mynte passer ypperlig som tilbehør til både grillmat og spekemat. Eller bare for seg selv, helt enkelt!

 

Ingredienser til 4-6 personer:

* 3,5 dl store, gule linser (eller gule splitterter)

* 1 stor løk i strimler

* 1 stor, rød paprika i strimler

* 2 store gulrøtter i skiver, kokt al dente (eller bare revet rå…)

* 3 hvitløksfedd, finhakket

* 1 laubærblad

* 1 ts gurkemeie

* 1 ts røkt paprika

* 1 ts cumin

* 1 liten neve friske mynteblader

* 1 liten neve friske korianderbalder

* Salt/pepper

IMG_6704

Fremgangsmåte:

Skyll linsene godt under kaldt, rennende vann. Ha dem i en gryte med laubærblad og gurkemeie, ok med salt og minst dobbel så mye vann. Det er ikke meningen at de skal absorbere alt vannet, de skal bare kokes møre. Se på pakken hva de anbefaler av koketid.

IMG_6662

De siste 5 minuttene av koketiden har du oppi gulrotskivene og lar dem koke med. To fluer i en smekk! Hell av vannet og sett linser og gulrot til side.

I en stekepanne freser du løk, hvitløk og rød paprika i en raus klunk med olivenolje. Når jeg sier raus, så mener jeg 5-6 ss…eller mer! Tilsett cumin og røkt paprika og la dem få svette ut aromaen sin.

 

Så blander du bare linser og stekte grønsaker sammen i en bolle, river oppi mynteblader og koriander, heller over en skikkelig god olivenolje, og så har du resultatet! Smak til med salt og pepper, selvfølgelig.

Servér for eksempel som tilbehør til spekemat med en rømmeklatt på.

 

%d bloggere liker dette: