Barn og mat Fisk Litt sunnere Småretter og forretter

Fijiansk «kokoda» med salmalaks

IMG_7561

Barnet mitt har familie i Fiji. Bestefaren hennes bor der og har bodd der i snart 40 år. Derfor er familien på farssiden hennes svært knyttet til dette fantastisk vakre øyriket i Stillehavet, ganske nøyaktig helt på den andre siden av jordkloden. Datolinjen går gjennom Fiji, visste du det? Det er liksom der det hele begynner og slutter.

Jeg har vært på Fiji to ganger i mitt liv, barnet mitt bare én gang, og det er hun veldig stolt av selv om hun ikke husker en tøddel: hun var bare 8 måneder gammel. Heldigvis har hun bilder å se på, en lovnad om at hun skal få reise dit igjen snart å besøke bestefar og venner, og sist men ikke minst har hun en mor som etter beste evne prøvde i kveld å lage fijiansk mat til henne som del av en Salmalaks-utfordring hos Matbloggsentralen.

IMG_7516

Kokoda uttales «kåkånda», og er en slags fijiansk ceviche (rå fisk som marineres/kokes av syra i lime eller sitronsaft), og det smaker rett og slett himmelsk godt!! Himmelsk er ikke et ord du finner mange steder på min blogg. Det er altså ikke gått inflasjon i den betegnelsen….

Det er vel unødvendig å nevne at det er varmt i Fiji, så alle skjønner nok nesten helt av seg selv at dette er en svinlekker og frisk rett å servere nå sommerstid. I originalversjonen skal det brukes hvit fisk med fast kjøtt, og gjerne fisk med eksotiske navn som mahimahi, walu eller kawakawa. Jeg tror du kan glemme å finne disse hos din lokale fiskehandler… Men laks finner du! Og alle de andre ingrediensene også! Laksen er så grei med det at den lar seg «koke» raskt av syra fra limen også, så dette er enkel, enkel, enkel og rask matlagning som får smaksløkene til å slå kollbøtte og middagsgjestene til bøye seg i støvet.

«Wow…fijiansk fiskeceviche med kokos og lime…Du verden, Turid! Den va´kke dum!»

IMG_7506

Ingredienser til 4 porsjoner:

* 400 g Salmalaks

* Saften fra 1-3 lime (kommer an på hvor mye saft de har i seg. Du trenger ca 1/2 dl)

* 3 dl kokoskrem (den tykke kokosmelken på boks, «coconut cream» og ikke melk)

* 2 tomater uten frø og innmat, hakket i fine terninger

* 2 vårløk, finsnittet

* 1 liten rødløk, finhakket

* 1 liten rød paprika, i små terninger

* 1 liten grønn paprika, i små terninger

* 1 neve finhakket frisk koriander

* Salt/pepper

* 1 liten rød chilli, finhakket (men her bare pynter du med chilli hvis folk du skal servere ikke tåler/takler chilli)

IMG_7524

Fremgangsmåte:

Skjær laksefileten i tynne skiver og legg den i et dypt fat. Skvis limesaften over og se hvor kjapt fisken begynner å skifte farge fra rosa til hvit. Syrekokinga er i gang! Ta plast over fatet og sett laksen kaldt 30 minutter mens du lager resten.

Laksen "kokes" av limesaften og blir hvitere i fargen.
Laksen «kokes» av limesaften og blir hvitere i fargen.

Og resten lager du slik: Ha tykk kokosmelk, rød paprika, grønn paprika, rødløk, vårløk, tomat og eventuelt chilli i en bolle. Rør det sammen.

Når laksen er ferdigmarinert, har du både den og limesaften den har ligget i oppi kokosmelken og grønsakene. Rør det hele sammen og la det få besøk av finhakket koriander. Sett kaldt 10 minutter slik at smakene får satt seg litt.

IMG_7567

Servér i små skåler med limebåter ved siden av til å skvise over, og et dryss frisk koriander. Mmmm…dét var kåkåndan sin, det! Slurrrrp….sa barnet 🙂

IMG_7552

18 kommentarer på “Fijiansk «kokoda» med salmalaks

 1. Mariann Ringen

  Dette var godt!! Klarte ikke å bestemme meg ida for jeg syntes din sesamlaks med thai agurksalat også hørtes god ut… Så jeg gjorde som Ole Brumm; Ja takk, begge deler. Denne ble nok favoritten, men agurksalaten stod ikke noe tilbake. Mmmm… Takk! Mvh Mariann

 2. Tilbaketråkk: Finalistene i SalmaChef!

 3. wow, den her skal jeg prøve

 4. Tilbaketråkk: Fiji-minner og noen tanker om kokoda | Spiselandslaget

 5. Går det ann å lage retten med torsk eller lyr istedenfor laks?

 6. Trine Lise Bohne

  Dette ser lekkert ut! Kan retten lages dagen før den skal serveres? Jeg tenker på hvor lenge fisken kan ligge i marinaden?

  • Hei Trine Lise! Ja, den kan fint lages dagen før den serveres. Smakene intensiveres, og fisken blir ikke «ihjelkokt» selv om den ligger natten over.

 7. Hei, har du en anbefaling dersom kokosmelk ikke tåles?

 8. Terje Wold

  Hei,dette skal jeg prøve😄, men hvilken vin vil du anbefale???😀

  Mvh Terje W

  • Hei Terje! 🙂 Så hyggelig at du ble inspirert. Jeg ville nok holdt meg i de nærliggende himmelstrøk til kokodaen, og kanskje lett meg frem i polets hyller til en frisk australsk chardonnay med sitrus i snerten. Håper det smaker!

 9. Kirsten Gjerdal

  Da har jeg just laga til 10 pers. Det skal brukes i morgen. 😊. Spent på om det faller i smak hos folket. 😊.
  Bruker jacob’s creek riesling til 😊.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: