Når du sier «kjøttmat» skal du legge trykket på «mat». Du vil høre det selv også, at det er riktig. Brått vil det som kommer ut av munnen din høres ut som noe Arne Brimi kunne sagt. Slik skal det låte!
Kjøttmat er suppe kokt på ferskt/lettsaltet svinekjøtt, vellagret spekeskinke, erter, byggryn, kålrot og gulrot. Du kan ha oppi purre også. Bestemor i Skjåk brukte aldri purre, for gode gamle bestefar var ingen stor fan av løk, nei. Ikke i noen slags form. «Houff! Her lufta det jaggu´me lauk!!» Dette er en erketradisjonell rett fra hjembygda til halve slekta mi. Duften av kjøttmat i huset setter meg straks tilbake til det blåmalte kjøkkenet til bestemor, der bestefar sitter sulten ved bordet, fjøslua på snei fremover i panna, mens han griner på nesa når han ser ut på himmelen at regn truer med å komme og ødelegge for slåtten.
Da jeg var liten var gården selvforsynt med spekeskinke året rundt. Det rekordtørre klimaet i Skjåk (man må bruke vannkanoner/spredere hele sommeren på jordene for at avlingene skal få nok vann…), gjør det ideelt for modning og fremstilling av knallgod spekeskinke. Dessverre er den tid over nå. Og Gud som jeg savner bestemors spekskinker!
Man spiser suppa for seg, og har det kokte kjøttet med grønnsaker og en luftig potetmos ved siden av. Gjerne potetmos av fjellmandel.
Som fortalt tidligere fikk jeg tak i spekeskinkesnabber/avskjær hos Barramon på Mathallen. Intet ringere enn snabber av Iberico, faktisk. Å koke suppe på så fin spekeskinke er helt klart litt kokketimokk, men du verden så god kraft det ble! Det var ikke for å være fiiiin på det at det ble Iberico-avskjær, det var rett og slett det eneste jeg kunne oppdrive av avskjær og snabb den dagen, og som minnet om bestemors spekeskinke.


___________________________________________________________
Ingredienser til 4-6 personer:
400 g lettsaltet flesk (ta av svoren)
200 g spekeskinkeavskjær, så store stykker som mulig
3 l vann
150 g gule erter (eller splitterter slik jeg brukte)
150 g Skjåkgryn (byggryn)
1 liten purre
4 gulrøtter, i grove biter
1 kålrot, i grove biter
_____________________________________________________
Byggrynene legges i bløt, gjerne over natta. Ertene også, hvis du bruker hele erter. Det samme med flesket, for å trekke ut noe av saltet.
Ha kjøttet i en stor gryte, ha på kaldt vann. La det koke opp og skum av urenheter som kommer til overflaten i begynnelsen.
Sett så på et lokk, og la kjøttet koke ca. 2 timer. Stikk i det med en gaffel underveis så vet du hvor langt det har kommet med å bli skikkelig mørt.
Når kjøttet er mørt nok, tar du det ut av gryta og setter det til side. Så har du kålrot, gulrot, purre, gryn og erter oppi kraften og lar det koke videre under lokk i 30 minutter. Smak på kraften om den trenger mer salt og tilsett om nødvendig.
Mot slutten har du kjøttet tilbake i gryta så det får varmen igjen.
Servér suppa for seg, og oppskåret kjøtt med grønsaker og potetmos (med litt suppe som saus over) for seg. Flatbrød er påbudt! Jeg hadde ikke flatbrød, men hadde tilfeldigivis ertebrød i skuffenen, og det fungerte fin-fint som vikar.
Orket du ikke å spise alt? Heldiggris! Det smaker bare enda bedre dagen etter! 🙂
Men kår i reine verd’n fæ’n ti splitterter??????
Hos gode butikker i byen, Egil 😉 Men tenk ikke på det. Bare bruk vanlige, tørkede, gule erter istedet. De bør til og med de aller kjedeligste kjedebutikkene ha. Og det var slike min bestemor brukte.