Kjøttfri mandag Småretter og forretter Vegetar

Terte med rødløk og chèvre

Den gode leser skulle bare visst hvor fristet jeg var til å kalle dette en «prompepai» i overskrfiten. Både fordi jeg er enfoldig nok til å kunne le godt av det ordet i seg selv, men også fordi terten vi her skal bli kjent med, inneholder to ting som enten:  1) Fremkaller promp hos mange.  2) Gir assosiasjoner til promp for mange.

Det første luftelementet er chèvre: Chèvre er ikke egentlig en prompeost, spør du meg, men andre i husstanden her mener bastant at det er det. La det være sagt med en gang at de jeg strides med om dette, rekker meg til anklene hva gjelder matlagning og omtrent til brystet hvis vi snakker om fysisk høyde generelt. Det er disse samme som vrenger øynene rundt i hodet og får brekninger når min gode Gamle Ole krøkker seg inn på frokostbordet. Forståelig nok, for Gamle Ole er, vel… han er en skikkelig, skikkelig gammel fjert. Men chèvre er jo bare en snehvit drøm av en kysk jomfru sammenliknet og får hedersplass i denne terten.

Det andre luftelementet er løk.

Mange mennesker tåler ikke så mye løk. De får luft i magen. Javel.

Omfavn løken hvis du kan, og ikke er av typen som må tjores fast til et tre etter å ha spist den. Du har min sympati hvis den gir deg luftplager, for jeg skjønner virkelig ikke hvordan man kan leve uten løk.

Promp eller ikke promp, så er dette en terte som er like god i matboksen dagen derpå som til spleieselaget med kollegaer eller venner, til middag eller som lun lunsj en søndag.

________________________________________________________________

Ingredienser til 1 stor pai

Bunn

500 g hvetemel

250 g smør, kaldt og i terninger

ca 2 dl vann.

Fyll

5 store rødløk, i tynne strimler

1 ts sukker

3 hvitløksfedd, finhakket

300 g chèvre, smuldret

2 ansjosfileter, finhakket

10 soltørkete tomater, finhakket + litt av oljen de ligger i

2 egg

1/2 dl fløte

1 ts tørket timian

Noen kvaster frisk timian

Salt/pepper

________________________________________________________________

Smuldre sammen mel og kalde smørterninger. Ikke kna det for hardt, men bruk snille fingre. Når du har en grovkornet blanding, tilsetter du vannet litt etter litt og samler deigen til en klump som henger fint sammen, men samtidig er smidig. Ikke jobb for mye med den. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minst 30 minutter mens du lager fyllet. Du kan godt lage deigen god tid i forveien og la den vente i kjøleskapet flere timer, om nødvendig.

Kjevle deigen ut og kle en paiform med den. Prikk bunnen med en gaffel og la den forsteke på 200 C i 10 minutter. Ta den så ut og la den vente på fyllet sitt.

Stek løk og hvitløk myke på middels varme i en god klunk olivenolje. Tilsett sukker og tørket timian underveis. Kjør soltørket tomat sammen med ansjos i en liten kjøkkenmaskin eller finhakk dem med kniv.

Pisk egg og fløte sammen med salt og pepper.

Smør soltørket tomat og ansjos utover den forstekte paibunnen og fordel deretter løk og chèvre utover bunnen. Du kan gjerne drysse litt olje fra glasset til de soltørkede tomatene over også. Dryss over timian og hell over eggeblandingen.

Stek midt i ovnene på 200 C, i 20-30 minutter. Følg med underveis. Når eggene er faste og osten bobler og får gyllenbrune flekker, er paien ferdig.

Server med salat kledd i vinaigrette, og en klatt crème fraîche eller rømme ved siden av.

4 kommentarer på “Terte med rødløk og chèvre

  1. Love your style! Promp ER gøy, uansett alder og dannelse forøvrig! 😀
    Denne paien fikk jeg veldig lyst til å lage. Jeg elsker chevre, mens min bedre halvdel dessverre mener den samker «som å sleike på ryggen av en geit»….. Han om det, jeg skal nok klare en sånn her terte helt på egenhånd! 😉

  2. Lagde denne til årets første juleverksted, med damene. Den smakte helt nydelig med god vin, kongerøkelse og julesanger, og litt utpå kvelden hadde vi gleden av «prompe-osten» på flere måter… Elsker oppskriftene dine, alle smaker helt fantastisk!!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: