Fisk italiensk Litt sunnere Potet Småretter og forretter

Brandade! Klippfisk med hvitløk- og potetmos

Potetmos med hvitløk, olivenolje og fisk. At noe så enkelt kan være så godt! Og trøstende! Ja, akkurat: Trøstende. Tabu i våre dager å la seg trøste av noe så simpelt og syndig som mat.

Så jeg bryter sammen nå, og tilstår for all verden at jeg trøstet meg enormt med denne brandaden, og det med vin til. Jeg nyter altså også alkohol fra tid til annen, og kjenner intens glede ved å spise noe godt og trøstende attåt. Og for å sjokkere hobbypsykologene enda mer: Belønnelsessenteret i hjernen min var så rødglødende at det kom svart røyk ut av øra på meg, da jeg hadde svelget unna første bit av den myke potetmosen med biter av salt klippfisk og mør hvitløk. Det var så trøstende at farskomplekset mitt forsvant som dugg for solen da bit nummer to var fortært. På bit nummer tre var selvbildet mitt komplett restituert, og på bit nummer fire var jeg jaggu blitt konge på haugen og følte meg elsket og beundret av all verden! Etter bit nummer fem tilga jeg min mor. Og bit nummer seks fikk meg til å innse at jeg ikke er helt og holdent talentløs, når alt kommer til alt.

Det eneste jeg ikke følte var dette: Skyld og skam. Herlig!

Brandade har gamle tradisjoner både i Frankrike og Spania/Catalania. Du finner den også i ulike varianter i deler av Italia og Portugal. Med andre ord, i land som omfavner norsk klippfisk. Noen lager den med vanlig torsk, men det gjeveste og beste, og kansje mest tradisjonelle, er når den lages med tørket og saltet torsk. Smaken blir mer intens. Det blir mer ramsalt hav i munnfullene.

Noen ganger er brandade bare tilberedt klippfisk pisket luftig med olivenolje som spises på brød, mens andre ganger er den mer som et lite måltid i seg selv med potetmos som base. Jeg har gått for den siste varianten her.


Ingredienser til 2 personer:

* 200 g utvannet klippfisk

* 6-8 melne poteter

* 1,5 dl H-melk

* 3 hvitløksfedd, i grove biter

* 0.5 dl olivenolje

* 1 liten neve flatbladet persille, finhakket

* Salt/pepper


Klippfisken skal vannes ut i minst et døgn, helt sikkert. Det kommer an på hva slags stykker fisk du har kjøpt. Jeg anbefaler å følge henvisningen på pakken. Vanligvis er jeg en snik og sluntrer unna med oppskrifter og forskrifter, men når det kommer til utvanning av klippfisk er jeg meget lojal mot produsentens anbefalinger. Brent barn…Og tro meg: For salt og dårlig utvannet klippfisk kan gjøre deg bitter og forbannet i ukevis. Jeg brukte Dybviks klippfisk loins extra, og de skal vannes ut i 3-4 døgn. Det er en stund, men så ble de også heeelt fenomenalt deilige! Så deilige at jeg ville ha litt større biter fisk i brandaden enn det som kanskje er vanlig.

Klippfisken: Når fisken er ferdig utvannet skal den trekke i oppkokt hvitløksmelk. Du legger fiskestykker og hvitløk i en gryte med melken og koker det opp. Trekk det så av platen, sett på et lokk og la det stå slik til fisken flaker vakkert når du stikker i den med en gaffel.

Potetmosen: Kok de skrelte potetene i usaltet vann til de er møre. Mos dem med en potetmoser og tilsett noe av melken som fisken har trukket i, men ikke så mye at mosen blir helt blaut. Og så kommer husmortrikset for en fluffy og himmelsk potetmos: Miksmaster! Et godt, gammeldags og uten sidestykke solid kjøkkeninstrument. Tar ikke opp halve benkplassen heller, men får plass i en skuff, og koster ikke mange tusen kroner. Love it!

Spe potetmosen med olivenoljen i en stråle mens du lar miksmasteren gå i den.

IMG_9160

Til slutt rører du inn klippfisk, noen av hvitløksbitene fra melken, persille, smaker til med salt og pepper, har guffa i 2 individuelle ildfaste former, og gir dem 5 minutter under grillen så de får en boblende, sprø stekeskorpe.

Pynt gjerne med en klatt rømme og litt rødløk…og noen svarte oliven hvis du har. Jeg hadde ikke det denne gangen, dessverre.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

25 kommentarer på “Brandade! Klippfisk med hvitløk- og potetmos

 1. Jag blir hungrig! Brandade är fantastiskt gott. Jag har bara gjort det utan potatismoset, men det funkar fantastiskt bra som en förrätt, kanske på hårdkokt ägg eller en bit rostad baguette. Och ja, ett glas vin till! Än är inte vintern här. Jag tror det blir ett glas rosé…
  Någon gång ska jag testa att blanda det med potatismos. Ditt recept övertygade mig!
  Men jag får nog göra brandade på rimmad torsk även i fortsättningen. Klippfisk är inte särskilt vanligt i Sverige…
  /Roland

  • Jeg har derimot aldri prøvd UTEN potetmos, så det er mitt neste prosjekt. Der inspirerte du meg nå, og jeg synes det høres knallgodt ut på hardkokt egg. Mmmm! Gleder meg til det! Skulle gjerne sendt deg litt god, norsk klippfiks, da 🙂

 2. Tilbaketråkk: Brandade med potatismos – sydfransk comfort food | Vin mat & Alsace

 3. Maria Mathisen

  Utrolig godt! Spesielt passende med rødløk, sorte oliven og en rømmeklatt. Litt o
  overrasket over hvor godt det var. Tenkte meg litt fiskegrateng-aktig, men dette var så mye mer smakfullt, fiskegrateng på portugisisk!

  • Så gøy at Spiselandslaget kunne gi deg noe nytt….og at det falt i smak! 🙂 Helt enig i at brandade er proppet med god smak. Høres liksom så streit ut med klippfisk og potetmos, men smakene sitter som ei kule, ja.

 4. Smakte brandade for første gang i går, under et besøk i Oslo. Det var på Bistro Brocante. De serverte den også med oliven ved siden av og hele retten var utrolig god, anbefales på det varmeste! Nå står det igjen å prøve selv.

 5. Arnt Joar Solem

  Jeg lagde denne retten etter din oppskrift for noen måneder siden. Den ble vanvittig god!!! Anbefales. I kveld lager vi den på nytt 🙂

  • Åh, så hyggelig! Jeg kan jo nesten ikke si det selv, men den ER fryktelig god. Takk for skryt! 🙂 Håper den ble like god andre gang.

 6. Når man først har begynt å lage dette…ja så…kjennes det forunderlig at man ikke har gjort det før, eller gjort det oftere…klippfisk er en råvare fra Norge, som vi kanskje ikke helt og fullt har erklært vår kjærlighet til…vi eksporterer i store mengder til land hvor folk(helt vanlige folk, ikke bare kokker) lukter på stoccafisso alla norvegese…og ved hjelp av sansene kan identifisere kvalitetsfisk…men denne oppskriften er en kjærlighetsærklæring og en inspirasjon. Takk for den!

  • Takk! 🙂 Og jeg slutter meg til absolutt alt du skriver om norsk klippfisk. Jeg ELSKER den! Håper vår kjære stoccafisso/bacala en dag kan få like stor kultstatus her i Norge som f.eks rakfisk, lutefisk og skrei har fått etterhvert (jeg elsker alle disse også…).
   Riktig god helg! 🙂

 7. Arne Ohrstrand

  Hei, jeg har laget denne retten et par ganger, og den er fantastisk god! Skal faktisk ha retten i morgen også! 😉
  Jeg er født og oppvokst i Kristiansund, og er defor vokst opp med klippfisk, og forskjellige klippfiskretter. Men denne var noe av det bedre!! 😎
  Når det gjelder utvanning av klippfisk, har vi en tommelfingerregel i Kristiansund som sier 1 døgn utvanning per cmt tykkelse på tørr fisk! Skift vann hvert døgn! Slår aldri feil!
  Ellers takk for en fantastisk blogg!
  Mvh,
  Arne Ohrstrand

  • Hei Arne!
   Tusen takk for hyggelig kommentar og supert tips 🙂 Jeg lurer alltid litt på hvor lenge fisken skal vannes ut, og det er så nedtur hvis den blir for salt eller daff.

   Kos deg med brandaden! Veldig hyggelig at du liker den så godt 🙂

 8. Mette Gjestad Bolgen

  Hei 🙂
  Jeg er også fra Kristiansund og vant med div retter av klippfisk. Har vel laget en annen variant av denne med potetmos i bunnen og klippfisk i hvit saus over med ost som topping.
  Laget min egen variant av din brandade en dag jeg hadde rester av røkt fisk og ikke klippfisk. Det var godt det også selv om den er best med klippfisk da 🙂 Det finnes så utrolig mange og gode oppskrifter med klippfisk. Nesten bare fantasien som stopper en.
  Jeg liker og lage mat og elsker å sitte å se på alle de utrolige oppskriftene du har på bloggen din.
  Takk for mange fine ideer til middag og annet.

  Hilsen Mette

  • Hei Mette 🙂 Tusen takk for hyggelig melding! Ja, klippfisk er så utrolig godt. Vi har mange uprøvde retter her hjemme fremdeles, men de kommer etter hvert, jeg lover. Det høres kjempegodt ut med røkt fisk i brandade. Dét vil jeg gjerne prøve en gang! Håper bloggen kan fortsette å inspirere.
   Hilsen Maj-Britt 🙂

 9. Helge Patterson

  skal prøve oppskriften din imorgen. gleder meg enormt. drikker du portugisisk til?

  • Hei Helge 🙂 Mener jeg har drukket portugisisk til, men husker ikke helt. Husker det var vanskelig å matche…Er en stund siden sist jeg laget den, men fikk et tips av venn om at en litt tørr riesling helt sikkert ville være super til. Håper brandaden faller i smak! 🙂

 10. Bjørg Merethe

  Sitter i skredderstilling i sofaen nå, brandad på tallerkenen, passe sliten etter en god treningsøkt, og MasterChef Australia på TV. Definitivt kosemat denne brandaden😃

 11. Hei. Har fått noen kg klippfisk av min venn Reidar, som lager den selv på gamlemåten, dvs ut over berget på morran i april/mai, inn om kvelden og ut igjen når det er opphold. FANTASTISK flott fisk. Har laget en klippfisksalat med olivenolje og hvitløk. Godt! Skal prøve din oppskrift på Brandade, det ser så godt ut at tennene løper i vann. Og helt enig med deg i dine psykologbetraktninger. Etter et slikt måltid forsvinner alle komplekser, men for min del føler jeg ikke skyld. Jeg synes ærlig talt at jeg fortjener et så fantastisk måltid!!

 12. PS: Har også laget brandade på varmrøkt makrell. Ikke helt feil det heller!

 13. Trude Sophie Knutsen

  Jeg er vant til potetmos og klippfisk, servert med hakkede hardkokte egg i smeltet
  smør og med en god salat.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: