Fisk italiensk Litt sunnere Risotto

Risotto med røkt torsk, safran og hestebønner

IMG_9207

Røkt fisk passer sammen med kremet tilbehør. Den saken er grei. Et kremet tilbehør knekker røyksmaken litt ned og blåser den utover til et tynt slør.

Risotto er jo kremet selv om den ikke inneholder fløte eller melk (stort sett ikke, i hvert fall…). Klart det måtte bli risotto til det stykket med røkt torsk jeg hadde liggende i kjølskapet.

Det tar 20-30 minutter å lage risotto. Med andre ord er risotto en helt ok ting å klore sammen på en hverdag, hvis den får spille hovedrollen i middagen, og ikke tvinges til å være et tilbehør til noe annet fancy og tidkrevende. Jeg elsker risotto av mange grunner, og ikke minst fordi den er en så medgjørlig base for alt godt. En myk, hvit risotto er som et hvitt lerret, og kan fylles med alt mulig snadder. Bare fantasien og en viss smak setter grenser.

IMG_9186

Ingredienser til 4 personer:

* 200 g risottoris, jeg bruker arborio

* Ca 1,5 l fiskekraft/buljong

* 400 g røkt fisk, jeg brukte torsk

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 2 dl hestebønner eller grønne erter (kan godt være frosne)

* 30 g parmesan, finrevet

* 1 klype safran

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Fisken skal trekke (ikke koke!!) i en kjele med rikelig oppkot vann, til den flaker fint. Det tar ca 15 minutter. Befri fiskekjøttet fra skinn og bein og sett til side. Fisken skal oppi risottoen til slutt og varmes igjennom der.

IMG_9200

I en annen gryte svettes løk og hvitløk i olivenolje til de er blanke. Så tilsettes risen og får surre med et par minutter til den har sugd til seg atmosfæren i gryta.

Hell på en øse kraft (hvis du har en slatt hvitvin stående kan du jo skvette oppi litt av den også…), og la risen få suge til seg væsken mens du rører forsiktig av og til. Så tilsetter du en ny øse kraft, lar risen drikke og putre mens du rører kjærlig i den. Tilsett safran også. Fortsett denne prosessen til risen er al dente.

Sammen med den siste øsa med kraft, har du oppi bønner/erter, og lar disse putre med de siste par minuttene. Smak til med salt og pepper.

IMG_9203

Rett før servering rører du forsiktig inn fisken sånn at den får varmen igjen, og parmesan. En italiener ville gitt meg en ørefik for å ha parmesan sammen med sjømat, men what the heck: All fysisk nærkontakt med en italiener ønskes velkommen i mitt kjøkken i disse dager…jadda. We can kiss and make up etter desserten!

IMG_9205

%d bloggere liker dette: