Småretter og forretter Suppe

Sellerisuppe med kikerter og bacon

IMG_9438

Kast deg over en norsk sellerirot nå, for den ligger og jamrer etter kjærtegn i grønnsaksdisker over det ganske land. «Alle» bruker den som ingrediens i suppe, som ovnsbakt ved siden av et stykke kjøtt eller som puré, men hvorfor ikke lage en helt egen sellerirotsuppe? Jeg synes sellerirota er så god at den fortjener sin egen suppe. Og jeg synes den smaker grønt….selv om den er typisk norsk høst. Irrgrønt duskregn, det er hva den smaker.

For å jevne suppa denne gangen, brukte jeg kikerter. Så sparte jeg noen av dem til sluttpoenget, svitset dem på pannen med bacon og brukte det som garnityr og esktra knask sammen med hvitløkskrutonger.

Hvis du som meg kjøper et helt stykke bacon med svor, kan du spare på svoren og koke den sammen med supper eller ymse sauser senere også. Det setter god smak. Også fisker du selvfølgelig bare ut den slafsete hudflinga før du serverer (hvis ikke gjestene dine er bikkjer…).

IMG_9418

Ingredienser til 4 personer:

* 1 helt stort sellerihode med det grønne inntakt, skrelt og i terninger

* 1 purre, i skiver

* 2 hvitløksfedd, grovhakket

* 200 g bacon, i terninger til toppingen

* 1 skive bacon/2-3 flinger med baconsvor

* 400 g kikerter

* 1 dl vann

* 2 dl h-melk

* Litt kremfløte til å runde av med

Fremgangsmåte:

Sellerirota skreller du og skjærer i terninger. Den grønne busta som stikker ut av knollen skal du også bruke en del av. Hor mye? Kommer an på hvor mye som er igjen. Jeg brukte to store never av de grønne stilkene og bladene. Finhakk disse.

Putt sellerirot, sellerigrønt, purre, hvitløk, halvparten av kikertene, h-melk, bacon og vann i en gryte, salte og pepre, legg på lokk og kok til sellerien er mør som smør.

IMG_9427

Lag krutonger mens suppa koker: Terninger av daggamle loffskiver (eller annet tørt brød…) stekes i olivenolje på middels varme sammen med 2-3 svært grovhakkede hvitløksfedd. Hell krutongene på et tørkepapir nå de er gyllenbrune, så får noe av fettet trukket seg ut. Kast de brune hvitløksbitene eller maule dem for deg selv. De skal ikke i suppa….

Trekk suppegryta av plata og bruk stavmikser for å få en jevn, glatt suppe. Spe på med litt fløte. Du trenger det nå som du snart skal gå i hi for vinteren.

I en panne har du svitset baconterninger og kikerter og disse sammen med krutongene garnerer du suppa med rett før servering så ikke krutongene blir soggy.

Spill yatzy helt alene etterpå….eller stirr melankolsk ut på mørket i gata. Gråt litt og sjekk om du har nok penger på konto til en sånn lysterapilampe, eller i hvert fall nok penger til å kjøpe deg en skikkelig kjæreste som du alltid har ønsket deg. Drikk vin. Og litt til. Klapp hunden, den eneste som forstår deg. Frist den med spekepølse mens du prøver å lære den og si «jeg elsker deg». Prøv om hunde…….ok slutt nå.

4 kommentarer på “Sellerisuppe med kikerter og bacon

  1. Vedlig bra! Likte godt både bilder og tekst spesielt den etter at suppa var ferdig 🙂 God grå tirsdag. Kjenner jeg trenger en sånn suppe 🙂

  2. Hei, hvordan er denne å lage dagen i forveien uten fløte, og varme opp og tilsette fløten før servering f.eks?

    • Hei Kristine! Nå kom det et fryktelig sent svar, men håper det likevel er relevant. Suppen kan fint lages slik du beskriver, dagen i forveien. Håper det smaker!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: