Kjøtt Uncategorized Vin

Helstekt Stangekylling med kantarellsmør under huden

Kantareller under huden...
Kantareller under huden…

Jeg skjønner at kyllingbryst uten skinn er fryktelig anvendelige, men jeg foretrekker likevel kylling med skinn. Det som gjør kylling med skinnet inntakt så genialt, er at du kan stappe allverdens smak under det skinnet og på den måten parfymere kjøttet helt nydelig.

Og jeg parfymerte kyllingen med sesongens kantareller. Forestill deg dette: Mykt meierismør rørt sammen med fin-finhakket kantarell, litt estragon og pittebittelitt hvitløk. Håhåhå…

Når du putter denne høstguffa under huden på kyllingen, får du bevart aromaen av skog kjempegodt i gryta. Det blir en slags kantarellstuffing, bare at du ikke stapper den i baken på kyllingen, men under huden der den kysser kjøttet underveis i stekingen.

Vil du ha et vintips til maten? Det er jo freddan i dag? Pinot noir! Hvis du skal ha en skikkelig god fransk pinot noir på et norsk pol, må du nok spandere en del mer enn 150,- på den, for å si det sånn. Flaks da, at man på New Zealand produserer helt nydelige pinot noir-viner uten at det må koste det hvite i øyet for en nordmann.

IMG_9161

Jeg drakk en pinot noir fra fra vinhuset Villa Maria i dalen Marlborough, 2010 årgang. Til 169,- kroner er det en knallgod pinot. Og den passet ypperlig til saftig kyllingkjøtt med smak av sopp og skog. Bløt og kompleks smak, med hint av bringebær og kirsebær, og lang ettersmak som danset med kantarellene. Yupp! Hurra for Kiwi-pinot! 🙂

IMG_9442

Ingredienser til 2 sultne personer:

* 1 hel kylling (jeg brukte Stangekylling) på ca 1 kg

* 200 g kantareller (100 g under huden, 100 g til garnityr/pønt og godt attåt)

* 3 rause ss romtemperert meierismør

* 1 ts tørket estragon, eller 1 ss frisk estragon

* 1 lite, eller 1/2 hvitløksfedd, knust

* Salt/pepper

* 2 store gulerøtter

* 4 poteter med ok størrelse

Fremgangsmåte:

Skrell gulrøtter og poteter og skjær dem i store biter. Legg dem i en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen (må jeg nevne le Creuset nå igjen…? Kjøp le Creuset!!! Nei, jeg er ikke sponset, jeg er frelst!), og gi dem en dusj med olivenolje.

IMG_9449

Finhakk halvparten av kantarellene (som du selvfølgelig har børstet fri for rusk og rask). Bland dem med smør, estragon og det knuste hvitløksfeddet. Smak til med salt og pepper.

IMG_9451

Løsne skinnet forsiktig fra kyllingskrotten og dytt kantarellsmøret inn i hudlommene. Forsiktig så skinnet ikke sprekker! Prøv å få fordelt det godt nedover på låra også. Gni de siste restene utenpå kyllingen og salte og pepre utsiden og innsiden.

IMG_9456

Legg kyllingen oppå poteter og gulrøtter, sett på et lokk og stek i ovnen på 180 grader til steketermometeret viser 68 grader (hvis du ikke bruker termometer vil jeg si ca 1 time til halvannen i ovnen), og la den hvile minst 10 minutter før du skjærer i den.

Stek resten av kantarellene i en tørr panne, salte og pepre og vær så god!

IMG_9472

1 comment on “Helstekt Stangekylling med kantarellsmør under huden

  1. Tilbaketråkk: Ukemeny fra Spiselandslaget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: