Kjøtt Linser&bønner

Svin i vin og hvite bønner

IMG_9392

Jeg lagde svin-i-kål forrige uke, og nå ble det svin-i-vin som altså er lettrøkt svineknoke braisert i rødvin, smaksatt med kanelstang, stjerneanis, dadler og honning. Det er litt jule-schwong over dette, jeg innrømmer det. Og hadde det vært desember ville jeg kalt dette for «Julegris på en rødvinssnurr», eller noe lignende.

Dette er mørk, mystisk og kraftig mat som passer perfekt i høstmørket, sammen med et glass rødvin som vil noe. Jeg fikk en halvt druknet og iskald mormor inn døra denne regnfulle ettermiddagen. Hun hadde hentet en enda mer vasstrukken, frossen og utslitt fotballspiller på ni år, så denne knallknoka var midt i blinken!

IMG_9385

Ingredienser til 4 personer:

* 800-900 g lettrøkt svineknoke

* 100 g tørkede hvite bønner, lagt i bløt over natten.

* 10 dadler, uten stein og delt i to.

* 1 stjerneanis

* 1 stor kanelstang

* 1 løk, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1/2 ts røkt paprikapulver

* 2 ts honning

* 2 ts tomatpuré

* 3-4 dl rødvin

* 2 dl vann til å spe på med underveis i kokeprosessen

IMG_9389

Fremgangsmåte:

De hvite bønnene skal ligge i bløt over natten.

Stek løk og hvitløk blanke i olivenolje i en gryte som kan gå i ovnen etterpå med lokk. Le Creuset anbefales!!

Tilsett dadler, røkt parikapulver, kanelstang, stjerneanis og tomatpuré og fres godt et par minutter.

Hell på vinen og la alkoholen dunste vekk. Rør inn honningen og tilsett bønnene.

Så legger du knoka i midten, som den stjerna den er, heller litt saus over den, setter på lokk og setter hele sullamitten i ovnen hvis det skal stå på 180 grader i 3 timer. Underveis i kokeprosessen kan du snu knoka så den får sove på begge sider. Kjipt hvis den skulle få liggesår…Også må du sikkert spe på med varmt vann underveis også, siden bønnene sluker en del væske selv om de er godt utvannet på forhånd.

Det er ferdig når kjøttet sliter noe kolossalt med å holde seg fast i beinet.

Servér med potetmos…og skal du ha grønsaker til, ville jeg gått for rosenkål. Det var både mormor og jeg enige om. Og barnet? Skjønte ikke helt hva hun sa om de rosenkålene….Hun hadde munnen full av bønner og kjøtt.

3 kommentarer på “Svin i vin og hvite bønner

  1. Tilbaketråkk: Vinneren av Husmann-utfordringen!

  2. Tilbaketråkk: Ugnsbakad fläsklägg med Riesling | Vin mat & Alsace

  3. Per E. Loftesnes

    Vi testet denne retten i går kveld, med et lite tillegg av fersk chili i. Det ble et aldeles utmerket måltid, i kombinasjon med selleri- og potetpure og rosenkål. Porsjonen for fire ble spist opp av to, men den hadde holdt til tre. Retten anbefales på det varmeste.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: