Bakst Dessert Kake søtt Vegetar Vin

Eple- og aprikoskake

Alle har et søskenbarn på Gjøvik, og alle har en eplekakeoppskrift. Jeg lurer på hvor mange eplekakeoppskrifter som finnes der ute? Millioner! Likevel er det sjelden sånn for meg at en eplekake får meg til å ramle på ræva av ren skjær glæde når jeg setter tenna i den. De er liksom litt like alle sammen, synes jeg. Eple, kanel, en kakebunn eller kakerøre…tja. Som regel synes jeg faktisk bare en småvarm eplesmuldrepai med tjukk vaniljesaus til blir det beste. Men blir jo kjedelig å lage dét gang på gang også, så denne gangen ble det eplekake.

IMG_9582

Jeg tok utgangspunkt i en blåbærpai som min gode kollega Helén hadde med seg på jobb forleden. Wow…den var god! Bunnen på den paien…Jepp, den satt som ei kule! Ofte blir paibunner harde og tørre, men i denne paibunnen skal man bruke smeltet smør og et egg og litt melk, og da blir det ikke som å sette tenna i et ei porøs respatexbordplate når bunnen er stekt.

Fordi jeg hadde besøk i går kveld, var jeg fin på det og serverte dessertvin til kaka. Og her kommer en varm anbefaling til deg som liker dessertviner: Neige.

IMG_9523

Neige er en canadisk eplevin ( 13 % alkohol) fra Quebec. Like god til ost (jeg prøvde den til et par munnfuller norzola for å teste…mmmm!!) som til epledesserter. Neige er laget hovedsaklig av McIntosh-epler, og det unike i tillagingsprossessen er at eplene får henge på treet til frosten kommer, før de plukkes. Derav navnet neige, vil jeg tro, som betyr snø på fransk. Lekker, frisk smak av gule epler med fint balansert syre og passe alkoholinnhold som gjør den lett å nyte. Ikke for søt, ikke for tung, og helt ypperlig også sammen med aprikossyltetøyet jeg brukte i eplekaka. Virkelig verdt den lille 200-lappen som er det flaska koster på polet.

IMG_9578

Ingredienser:

Bunn:

* 150 g hvetemel

* 100 g smeltet smør

* 100 g sukker

* 1 egg

* 1 ts bakepulver

* 1 ts vaniljesukker

* 2 ss h-melk

Fyll:

* 5 ss aprikossyltetøy

* 3-4 epler, skrelt og skåret i tynne båter

* 2 ss sukker

* 1 ts kanel

IMG_9548

Fremgangsmåte:

Bland alle ingredienser til bunnen i en bolle og rør dem sammen med en sleiv til du har en glatt og litt klissete røre, sånn som på bildet.

Spre røra utover i en smurt springform (24 cm). Det lar seg lettest gjøre med en slikkepott.

Smør aprikossyltetøy godt utover røra, og stikk så eplebåtene et stykke ned i den i et sirlig mønster. Hvor nøyaktig det blir, er opp til deg og ditt perfeksjonistiske selv. Jeg liker det litt rustikt, jeg….

Dryss over 2 ss sukker og kanelen, og stek så midt i ovnen på 175 grader varmluft i 30-40 minutter. Stikk i kaken med ei lita stikke (trenger ikke være av gull sånn som i barnesangen) for å se om den er ferdig eller om det henger igjen rå deig på stikka.

Servér lunken med en dott krem eller is ved siden av, og en frisk og søt eplevin fra Canada i dessertvinglasset.

%d bloggere like this: