Bakst Dessert Kake søtt Vegetar Vin

Eple- og aprikoskake

Alle har et søskenbarn på Gjøvik, og alle har en eplekakeoppskrift. Jeg lurer på hvor mange eplekakeoppskrifter som finnes der ute? Millioner! Likevel er det sjelden sånn for meg at en eplekake får meg til å ramle overende av ren skjær glæde når jeg setter tenna i den. De er liksom litt like alle sammen, synes jeg. Eple, kanel, en kakebunn eller kakerøre…tja. Som regel synes jeg faktisk bare en småvarm eplesmuldrepai med tjukk vaniljesaus til blir det beste. Men blir jo kjedelig å lage dét gang på gang også, så denne gangen ble det eplekake.

Jeg tok utgangspunkt i en blåbærpai som min gode kollega Helén hadde med seg på jobb forleden. Wow…den var god! Bunnen på den paien…Jepp, den satt som ei kule! Ofte blir paibunner harde og tørre, men i denne paibunnen skal man bruke smeltet smør og et egg og litt melk, og da blir det ikke som å sette tenna i et ei porøs respatexbordplate når bunnen er stekt.

Du kan i grunnen toppe denne bunnen med alskens frukt eller bær. Nektariner og fersken skal jeg prøve neste sommer. Kanskje frosne bringebær i vinter? Blir du grepet av inspirasjon her nå og prøver en variant som viser seg å være en suksess, så del med oss andre!

__________________________________

Ingredienser

Bunn

* 150 g hvetemel

* 100 g smeltet smør

* 100 g sukker

* 1 egg

* 1 ts bakepulver

* 1 ts vaniljesukker

* 2 ss h-melk

Fyll

* 5 ss aprikossyltetøy

* 3-4 epler, skrelt og skåret i tynne båter

* 2 ss sukker

* 1 ts kanel

________________________________________

Bland alle ingredienser til bunnen i en bolle og rør dem sammen med en sleiv til du har en glatt og litt klissete røre, sånn som på bildet.

Spre røra utover i en smurt springform (24 cm). Det lar seg lettest gjøre med en slikkepott.

Smør aprikossyltetøy godt utover røra, og stikk så eplebåtene et stykke ned i den i et sirlig mønster. Hvor nøyaktig det blir, er opp til deg og ditt perfeksjonistiske selv. Jeg liker det litt rustikt, jeg….

Dryss over 2 ss sukker og kanelen, og stek så midt i ovnen på 175 grader varmluft i 30-40 minutter. Stikk i kaken med ei lita stikke (trenger ikke være av gull sånn som i barnesangen) for å se om den er ferdig eller om det henger igjen rå deig på stikka.

Servér lunken med en dott krem eller is ved siden av.

%d bloggere liker dette: