Kjøtt Suppe

Oksesuppe med thai-urter

 

img_9521Å koke suppe på oksehøyrygg eller annet kjøtt som trenger lang putretid på lav varme, er bankers mat og dessuten veldig høstete. Det tar litt tid og er ikke noe for en hverdagsmiddag mellom henting, bringing, grining og stressing, det skjønner til og med jeg, men hvis du vil ha et glimrende alternativ til den klassiske kjøttsuppa du kanskje lurte på å koke til helgen, så kan du jo prøve denne eksotiske varianten.

Jeg burde ganske sikkert ha kokt høyryggen til Ferdinand med sesongens rotfrukter og andre buskvekster enn de ikke-kortreiste fra Thailand, men jeg fikk så innmari lyst på KA-PAOW!! i ganen og magen da det ble kaldere i været, så da ble det chilli, sitrongress, galangal, en skvett kokos….ah!

Også hadde jeg jasminris ved siden av for å dekke karbobehovet.

Ingredienser til 4 personer:

* Ca 800g oksehøyrygg

* 1,2 l vann

* 1 ss thai fiskesaus

* 1 lime, saften

* 1-2 ts sukker (gjerne palmesukker, hvis du har)

* 3 stilker sitrongress, delt i grove stykker

* 1-2 biter galangal (eller ingefær) på størrelse med to tommeltotter, i grove skiver

* 2 birdeye chillies, hele

* 1+1 løk, grovstrimlet

* 4 hvitløksfedd, grovhakket

* 10+5 limeblader

* 1 røsslig neve frisk koriander, stilker og blader, grovt revet opp

* 1+1 neve thai-basilikumsblader

* 1 boks kokosmelk

IMG_9512

Fremgangsmåte:

Del kjøttet i terninger på størrelse med en fyrstikkeske, altså, en sånn god gammeldags fyrstikkeske der 3 øre går til Hjelpestikkefondet.

Legg kjøttbitene i bunnen av ei gryte, og oppå der igjen legger du 10 stk. limeblader, 1 neve med basilikum, chilli, sitrongress, galangal, koriander, 1 grovstrimlet løk og hvitløken. Hell på vannet, thai fiskesausen og limesaften, og smak til med sukker, salt og pepper.

Kok opp under lokk og skum av når urenheter/koagulert blod kommer opp til overflaten.

Kok på svak varme under lokk i 2-3 timer til kjøttet er like mørt som en bleikfeit nordmann ferdig etter sitt livs første klassiske thai-massasje.

IMG_9556

Ta ut kjøttbitene fra kraften med en fiskeøse og sett til side i en skål.

Sil kraften fri for utkokte urter og kast de grå og slappe urtene i søppla eller se om bikkja vil ha dem….

I en ren gryte steker du den andre løken blank og gylden, heller på kokosmelken og har oppi 5 limeblader, den andre neven med basilikum og litt finhakket frisk koriander.

IMG_9559

Ha oppi oksekjøttet og kjøttkraften og bland det sammen. La det putre 10 minutter til smakene for satt seg, mens du smaker og balanserer og smaker og balanserer for å få perfekt forhold mellom surt, søtt, salt og hot.

Servér som suppe, men med ris til lell.

%d bloggere liker dette: