Kjøtt Potet

Entrecôte med kremet steinsopp og trøffelduft

IMG_0162

Dette er faktisk noe av det beste jeg vet. Ikke er det vanskelig å lage heller. Kunne sikkert lagt det opp noe penere….men slik ble det: alt på et fat, vær så god! Noe sier meg dog at dette kanskje ikke skal stå på menyen veldig mange ganger i uka før blodårene klogger seg helt til og man setter fra seg tøflene en siste gang (antageligvis lykkelig og blank rundt den smilende kjeften….).

Ingredienslista er kort, men hver eneste ingrediens bør være tipp topp. Entrecôten skal være mør og moden, steinsoppen skal være tørka og av fin kvalitet (ikke noe champignon her!), fløten skal være feit nok til å kunne piskes krem av og vinen skal være en solid Bordeaux, basta!

Det eneste jeg har jukset med her, er trøffelbiten. Jeg hadde ikke råd til ekte svart trøffel. Sånn er det med den saken, og ikke faen om jeg skammer meg over å si det! Den kostet nærmere 6000,- (ja, seks tusen…) kroner kiloen hos Gutta På Haugen, på St.Hanshaugen i Oslo. En bit på størrelse med en kastanje kostet det samme som ny bukse til datteren min. Nå trengte jeg jo ikke et helt kilo eller to med trøffel, men lell…! Buksa blir prioritert 😉 Jeg fikk lov til å lukte på trøflene, da. Så lenge jeg ville. De lå under en osteklokke på disken og luktet sinnsykt digg. Jeg ble yr i toppen. Men så sobret jeg meg til ved å tenke på trøffeloljen min hjemme i skuffen. Et par dråper av den fikk duge. Hvis du har råd til ekte trøfler vil jeg anbefale deg å bruke det. Heldiggris…Skynd deg bort til Gutta På Haugen!

Ingredienser til 2 personer:

* 300 g entrecôte

* 5-6 poteter, skrelt og delt i 2-3 biter

* 6-8 hvitløksbåter, hele, ute skall

* Noen kvaster rosmarin (gjerne doggfriske hvis du har…Men hvis du har glemt å vanne planta di kan du bruke semitørket rosmarin slik jeg gjorde…)

* 1 ss andefett

* 2-3 sjalottløk, finhakket

* 1 neve tørket steinsopp

* Ca 1,5 dl lunkent vann til utvanning av steinsoppen

* 1,5 dl kremfløte

* 1/2 ts trøffelolje

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader varmluft.

Legg den tørkede steinsoppen i bløt i en skål.

Potetbiter og hele hvitløksfedd kokes 5 minutter under lokk. Hell av vannet, damp potetene godt av på den varme plata, sett på lokket og rist gryta et par ganger sånn at potetene får et litt lurvete ytre. I dette lurvete ytre skal andefettet få feste seg godt, nammm…

IMG_0135

Ha andefettet og rosmarinen oppi gryta og rør det inn i potetene og hvitløksfeddene. Hell det hele i en ildfast form, strø over raust med maldonsalt og stek potetene i ovnen på 200 grader varmluft i ca 30 minutter. Rør i potetene underveis, så de får jevn brunfarge.

Andefett: Sukk….det er på grensen til det perverse, men jeg får akutt julestemning av andefettlukt. Sånn er det når man er halvt dansk og oppvokst med andestek i jula. Åhhh, så deilig! Gleder meg til jul…og andestek.

Stek sjalottløken blank i smør og ha oppi den utvannede steinsoppen. Vri ut noe av væsken før du har den i panna. Fres et par minutter og hell så på litt av væsken som soppen har trukket i, og så fløten. Et par minutter med småbobling, og så smake til med salt og pepper. Hvis du har mye væske igjen fra steinsoppen, heller du dette på et glass med lokk, setter det i kjøleskapet og bruker det til saus eller sopprisotto en annen dag. Du bør sile det før bruk. Kan være rusk og rask fra skogens mulm og mørke i bunnfallet, og det knaser ganske ubehagelig mellom tenna…

IMG_0155

Biffen skal være romtemperert før du steker den. Salte og pepre begge sider godt, og stek den så på god og varm panne, i en blanding av smør og litt olivenolje. Min biff var på 300 g og ganske tykk, så jeg stekte den ca 3 minutter på hver side, og lot den hvile 5 min på benken. Da ble den medium til godt stekt etter å ha hvilt. Jeg burde stekt den kortere og fått den rødere. Jeg liker biffen min rød. Du vet nok best hva du selv foretrekker! 🙂

Noe grønt ved siden av? Jeg foreslår blancherte grønne bønner med enkel vinaigrette, eller bare en knasende sprø grønn salat med en enkel vinaigrette.

Sånn! Så har vi ren hygge! 🙂

%d bloggere liker dette: