Barn og mat

Fruktkurs på Geitmyra matkultursenter for barn

IMG_0231

Mandag denne uka var datteren min og jeg invitert på frukt- og bærkurs hos Geitmyra matkultursenter for barn. Jeg har bare vært på Geitmyra én gang tidligere, og det var da Andreas Viestad hadde spekeskinkekveld for en håndfull matbloggere i våres. I etterkant ble det fortært en hel del spekeskinke hjemme hos oss, så datteren min var rimelig spent på å endelig få se arnestedet for all den skinka vi fortærte i sommer.

geitmyra1

Geitmyra matkultursenter har hele året igjennom kurs for barn og unge som man kan melde seg på. Og for at det ikke skal koste skjorta å være med på morroa, får de hjelp til å muliggjøre kursene av instanser som for eksempel Opplysningskontoret for frukt og grønt og frukt.no , som var de som hadde vært med å hjelpe til med det kurset vi fikk plass på.

geitmyra2

«Frukt og bær – naturens godteri!» var overskriften denne kvelden i oktober, og på menyen sto blant annet ulike sammensetninger av bakte frukter med sitron, vanilje og honning, hjemmelaget granola, bygg-pannekaker med blåbær, ripssaft med anis og hjemmelaget vaniljeyoghurt. M-hmmm! 🙂 Alle ingredienser er fra Geitmyra og i så måte ekstremt kortreiset, noe som er et viktig prinsipp for matkultursenteret. Kjempeflinke og tålmodige Monica var kveldens vert og lærer, og hadde tid til å lytte til og respondere på alle ivrig fortalte historier og spørsmål fra oss deltagere 🙂

geitmyra4

Så satte vi igang i grupper på fire, med to voksne og to barn i hver gruppe. Datteren min og jeg var sammen med en annen entusiastisk matblogger og hennes sønn: Fanny fra Fannys Husmorskole. Det ble et knallgodt lag! (neida, det var ikke egentlig noen konkurranse…)

geitmyra3

Mens Fanny og undertegnede jumpet rundt og prøvde å fange de vakreste øyeblikkene med schvære digitale speilreflekskameraer, klarte gullungene stort sett biffen selv ved den skerddersydde lave benken, der de skar frukt, knekket egg, målte opp, rørte, vispet og prøvde å bli skikkelig godt enige om hvem sin tur det nå egentlig var til å snu pannekakene. Lystig stemning og stor entusiasme og spore hos alle involverte! Endelig fikk man prøve seg på egenhånd! Ingen dominerende matbloggernazimamma som til stadighet brøt inn og korrigerte….Herlig!

IMG_0271

Granolaen ble kjempegod, og det komplimentet kommer fra en som aldri har vært noen frokostblandingperson. Nå er jeg blitt det, og skal definitivt lage akkurat den granolaen her hjemme…eller å få datteren min til å lage den for meg. Pannekakene var sunne og gode, den bakte frukten var søt og snaskens, og et lite eksperiment denne kvelden var dessuten å se om ovnsbakt gulerot kanskje ville bli like søt som pære. Det ble den nesten, og alle lærte at frukt som varmebehandles forandrer mer enn utseende og tekstur, den forandrer også smak ganske mye, og ofte til det bedre (særlig når man krydrer med gylden honning, vanilje og kanel).

IMG_0293

Den hjemmelagede vaniljeyoghurten ble favoritten til datteren min og vil bli gjenskapt her hjemme til å gå sammen med granolaen til frokost i fremtiden. Ripssaften smakte deilig! En ekspressvariant kokt hardt noen minutter på plata og deretter kjølt kjapt ned utendørs. Et tips på veien var å tilsette Bon Aqua hvis man ville ha hjemmelaget brus med smak av jul, faktisk. Jepp, det skal vi prøve! Må bare huske å ikke bruke Farris, fordi den innheolder salter og mineraler som gir en pussig bismak.

IMG_0299

Etter at alle hadde kokkelert ferdig og hjulpet til å rydde vekk (det gikk av seg selv…dugnadsånden var sterkt tilstede hos alle), dekket vi langbord og spiste sammen. Riktig så koselig. Varm, lun stemning rundt bordet i det gamle trehuset mens høstløvet raslet utenfor på trammen.

IMG_0300

%d bloggere liker dette: