Kjøtt Litt sunnere

Kylling med 40 eller trillioner hvitløksfedd

Hva med en real dose hvitløk før novemberdepresjonen tar deg bakfra og tvinger deg til å gå i hi? Denne oppskriften  er Delia Smiths, og en reprise på bloggen. Hvem er Delia? Hun er en slags engelsk Ingrid Espelid Hovig eller Wenche-fra-Wenches-Kjøkken-Wenche.

Man skal ikke bli redd for alle de hvitløksfeddene. Etter å ha kokt/stekt i 1 1/2 time er de ikke i nærheten av å likne rå hvitløk. De blir møre, diskré, karameliserte og helt sinnsykt gode å spise når du smører dem utover et stykke brød servert ved siden av denne retten.

Ingredienser til 4 personer:

* 1 kylling på ca 1,8 kg

* 40 hvitløksfedd (Delia bruker 30, men hun er jo en litt prippen engelsk middelklasse- dame midt i livet…)

* 1 ss smør

* 2 ss olivenolje

* 6 friske rosmarinkvister, hvor 1 skal være finhakket

* 3 dl hvitvin

Fremgangsmåte:

Vask og tørk kyllingen godt inni og utenpå. Gni den så generøst med salt og pepper.

Smelt smør i en stor tykkbunnet gryte (gjerne en jerngryte som har et tilhørende lokk), tilsett oljen og stek så kyllingkreaturet litt på alle kanter til den er gyllen, blank og fin over det hele. Løft den ut og legg den til hvile på en tallerken.

Så skramler du de trillioner på billioner med hvitløksfedd ned i det samme fettet som kyllingen stekte i, kaster etter de 5 rosmarinkvastene og lar dette steke på middels varme et par minutter mens du rører rundt.

Legg kyllingen tilbake oppå disse godsakene, og hell så hvitvinen over der igjen. Kok vekk alkoholen, strø den hakkede rosmarinen over kyllingen, sett på et lokk og så: Inn i ovnen! Ideelt sett skal du ha et lokk som er 100% tett. dette får du best til hvis du lager en klissete deig av mel og vann som du smører langs sprekken mellom lokket og gryta. Når denne deigen steker vil den hardne og gryta bli potte tett. Gjorde vi dette? Nei. resultatet er at du får mindre kraft igjen til slutt. Ingen krise. Jeg bare gadd ikke stå å rengjøre Le Creuset-gryta mi etter sånn faststekt deig-kliss. Har gjort det før…ikke gøy! Hva med å legge et lag aluminiumsfolie over gryta før lokket plasseres oppå der igjen?

 

Stek i ovnen under lokk i 1 time og 20 minutter på 180 grader varmluft. Så tar du av lokket og lar den steke i 10 minutter så skinnet kan brunes og bli sprøtt. Ta den så ut og la den hvile 10 minutter før du går i nærheten av den med en kniv. Hvis du skjærer i den for tidlig, vil all den gode saften piple ut av kjøttet og utover skjærefjøla og la deg sitte igjen med en slag trist, tørr høne.

Servér med godt brød, poteter, skyen fra gryta og plenty med hvitlløksfedd til å skvise på brødskiva og i sausen. Mmmmmm 🙂 Og en frisk grønn salat med vinaigrette-dressing!

Vil du ha flere gode oppskrifter? Følg Spiselandslaget på Facebook, så får du mattips og inspirasjon i feeden når jeg legger ut noe nytt og godt 🙂

20 kommentarer på “Kylling med 40 eller trillioner hvitløksfedd

 1. Hmmm…kan neste lukte den fantastiske retten gjennom lap-toppen 🙂 Skal definitivt prøves…minner om en kylling jeg kjøpte av en gateselger i Spania for flere år siden…den hadde også denne hvitløksgreien…Vi spiste kyllingen med bare baguetter til som vi dyppet i skyen…gi meg sommerminner 🙂

 2. **Jeg elsker hvitløkfedd som er stekt/bakt, Kjempegod idee å steke dem i panna, jeg hiver alltid med noen når jeg steker noe i ovnen… ..og alle ungene spiser dem også 😉

 3. Har du tips til egnet vin som du bruker i retten?

  • Du kan i grunnen bruke en hvilken som helst tørr hvitvin i selve retten. I glasset vil jeg anbefale en pinot noir fra Savigny-lès-Beaune 🙂 Perfekt match!

 4. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 5. Mulig å gjennomføre dette med bare kyllingfileter?

  • Hmmm, jeg tror nok du mister en del smak og intensitet hvis du bruker kyllingfilet. Hvitløken vil rett og slett ikke få lang nok tid på seg til å bli karamelisert, fordi steketiden på kyllingfilet er så mye kortere enn for en hel kylling. Det du alternativt kan gjøre, er å steke hele hvitløksfedd sammen med f.eks poteter i ovnen, og legge kjapt pannestekte kyllingfileter oppå der de siste 15-20 minuttene av steketiden til pottitter og hvitløk. Da får du noe beslektet av originalen 🙂

 6. Dette ser fantastisk ut og skal bli søndagens middag!! Takk for nok en fristende oppskrift (har laget svin i vin og hvite bønner flere ganger, det har blitt litt av en favoritt hjemme hos oss!!) 🙂

 7. Denne er kjempegod! Jeg tror oppskriften også er i kokeboken til Espelid, som jeg fikk til jul en gang for mange mange år siden…. Anbefales på det sterkeste!!

 8. Skal kvitløken ha skallet på?

  • Ja, hvitløken skal ha skallet på! Akkurat som på bildet. Og når den er bakt mør, skviser du den ut av skallet, nesten som en myk hvitløkskrem. Mmmm…

 9. Hei,

  Dette så helt ubeskrivelig nydelig ut! 🙂 Kan jeg spørre hvilken av de Le Creuset grytene du bruker til denne retten? Prøver å finne en som ikke er for liten 🙂 Tusen takk på forhånd!

 10. Da var det dags for å endeleg prøve denne herligheten.
  Eg lurer berre på om du tak kyllingen ut av gryta når den skal kvile, eller lar du den berre ligge i sin lune heim? Med eller uten lokk?

  • Hei! Du kan la kyllingen slumre og hvile i gryta, uten lokk, det går bra.
   Velbekomme og kos dere! Skulle ønske det var jeg som skulle ha denne til middag i dag…. 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: