Dessert Drikke søtt Vegetar

Varm sjokolade med julekrydder og krem

Her burde det skrives iskaldt i stikkordsform, så det ikke blir for gosselig, trivelig og vemmelig førjulsidyllhyggelig. Men siden det bare er jul én gang i året for de aller fleste av oss (noen ser ut til å ha en slags juleaften hver bidige uke, heldige svin på ulike vis…), er det bare å slå på adjektivstortromma og nevne hvor vakkert det er med de florlette snøfillene som daler yndig ned utenfor vinduet her, den herlige varmen fra den elektriske radiatoren (har ikke peis…) som koster skjorta å varme opp med (en ironi til å ta og føle på), den nusselige vofsebassen som leker lykkelig med de eneste varme tøflene jeg hadde, men som nå likner overkjørte gnagere i mørket, barnet som fører opp atter en ting på den kilometerlange ønskelista, og de nyinnkjøpte fabrikksjokkobollene som er så fulle av palmeolje at bare en bit er nok til å frarøve deg 20 års liv og lykkelig lek (kan bli ufør av mindre)…

Som noen skjønner er det julestri her, og det med en uanmeldt vannlekkasje fra naboen over, i rørene bak kjøkkenveggen, så vannet har rent nedover veggen min og inn i overskapet mitt (som nå er fjernet…) (det ble fjernet samtidig som man sagde ut en diger bit av veggen min, der viftene snart skal settes opp for å tørke dritten innafor…), og julelykken banker så hardt på døra at den overdøver hylingen og sprakingen fra kjøleskapet mitt som tydeligvis er iferd med å gå istykker det også.

Men hva så? Man har jo alltids varm sjokolade og julekrydder! Og en dott krem har man også. Og friske er vi hele hurven. Og jul blir det lell. Og mat har man laget under enda semre forhold, så dette blir bra! Men først, altså: Julesjokolade med kremdott!

Jeg liker min varme sjokolade (eller kakao…) på denne måten: Sterk, mørk, tykk, ikke for søt, og så konsentrert at det holder med én kopp. Sånn lunka melk med en dæsj Oboy oppi skal jeg ikke begi meg inn på å kommentere her, for da blir kanskje noen lei seg.

kakao1

Ingredienser til 2 gode kopper:

* 1 plate 70% mørk sjokolade

* 1-2 ss sukker (alt ettersom hvor søtt du selv liker det)

* 0,5 dl vann

* 5-6 dl H-melk

* 1 kanelstang

* 6 kardemommekapsler

* 1 hel stjerneanis

* Krem nok til en hel armé

* En klunk med noe STÆRT! hvis du ikke har ansvar for andre enn deg selv…

Fremgangsmåte:

Smelt sjokoladen i en gryte sammen med vann og sukker mens du rører.

Tilsett krydder og melk og kok opp, men skru så ned varmen med en gang til putrenivå.

La herligheten stå og trekke for seg selv på lav varme minst 15 minutter, sånn at kryddersmakene slipper løs.

Servér i store krus med kremdott og kos deg gløgg i hjel mens du prøver å gjette hvilken julesang kjøleskapet prøver å synge.

3 kommentarer på “Varm sjokolade med julekrydder og krem

  1. Du skriver sabla godt! Og vakre bilder.. 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: